x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Şuviţele lungi" care au schimbat gusturile

0
Autor: Maria Belu-Burtea 28 Mai 2009 - 00:00
„Şuviţele lungi /
Vezi galeria foto

S-au inventat spaghetele în Sicilia? Pastele făcute din făină de grâu dur cu apă şi sare, gătite prin fierbere existau într-o formă sau alta de pe timpul Imperiului Roman. Preparate din câteva varietăţi de grâu dur (triticum durum), care se cultivă în zonele cu climă uscată, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai populare din lume. Este foarte probabil ca acest aliment, în forma cunoscută de noi acum, să fi fost gătit pentru prima oară în Sicilia antică.



Istoric
 Dar au fost spaghele într-adevăr in­ven­tate în Sicilia? Înainte de a urmări teo­riile istorice, este important să re­cunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite părţi ale lumii în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic. A fost preparată într-o anumită formă de romanii din Antichitate din zăpezile de pe Muntele Edna, dar a fost cunoscută şi de predecesorii ruşilor nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi poate neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.

De unde a apărut ideea că spa­ghetele au fost create în Sicilia? Istoria populară spune că au fost inventate în China şi că Marco Polo le-a făcut cunoscute în Veneţia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo şi gustate de el în estul în­depărtat erau preparate fie din făină de orez, fie din făină de grâu dur (tăiţei lungi din ambele cereale există şi acum în bucătăria din Extremul Orient). Este un fapt general acceptat că varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu, ca şi lămâile şi portocalele au fost introduse de arabi. 

La începutul anului 1154, imediat după moartea monarhului Siciliei, regele Roger II, şi cu un secol înainte de naşterea lui Marco Polo, un cronicar şi geograf al curţii pe nume Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (sau Idrisi) a întocmit o lucrare geografică completă a Siciliei. Datorită lui Edrisi ştim atâtea despre microeconomia şi obiceiurile sociale ale Siciliei din secolul al XII-lea. Puţine se ştiu despre Edrisi însuşi, cu excepţia faptului că a fost născut în Africa de Nord-Est şi educat în Spania. Se pare că avea cunoştinţe vaste despre Mediterana musulmană. Edrisi a sosit în Palermo în anul 1139 şi a fost desemnat să întocmească o lucrare de geografie globală.

„Cartea lui Roger"
Conţinutul operei rezultate făcea referire nu numai la Sicilia, ci şi la alte regiuni, ea fiind compusă dintr-o hartă globală (în argint), care nu mai există astăzi, şi cartea propriu-zisă. Unele afirmaţii cuprinse în carte erau revoluţionare pentru epoca aceea, lucruri precum „pământul este rotund ca o sferă". Cartea lui Roger este considerată a fi una dintre cele mai importante lucrări ştiinţifice din Evul Mediu. Preţuită de musulmanii din Sicilia, evreii şi creştinii ortodocşi, nu a fost apreciată în general de papii medievali sau clericii romano-catolici, şi pentru acest motiv nu a fost foarte cunoscută în Europa de Vest. Ca şi Marco Polo, Edrisi a fost un călător care a scris despre ce a văzut, dar lucrarea sa era mai ştiinţifică şi, în general, mai obiectivă decât cea a lui Polo. Şi, mai important, a supravieţuit în forma originală de ma­nuscris. Scrierile lui Marco Polo există sub formă de transcrieri târzii care au fost de multe ori alterate. O observaţie din cartea lui Roger menţionează că în oraşul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur şi că acest produs, în formă de şuviţe lungi, era fabricat în cantităţi mari pentru a fi ex­portat în alte regiuni. Edrisi nu face spe­­culaţii cu privire la originea spa­ghetelor, dar faptul că le considera dem­ne de notat şi că erau exportate în canti­tăţi mari către o piaţă înfloritoare poate arăta că nu erau cunoscute în afa­ra Siciliei la acea dată - cel puţin nu în zona Mediteranei. În acele timpuri, grâul dur de origine africană probabil nu era cultivat în regiunile nordice ale Europei, cu toate că Edrisi a scris despre Anglia, Scandinavia şi Rusia, descriind vremea ploioasă a Angliei, zilele şi nopţile nesfârşite din Scandinavia.

Nu am aflat cum se preparau la vremea aceea pastele, dar vă dăm mai jos câteva reţete delicioase de spaghete în diferite combinaţii, care se gătesc în restaurante din Europa şi din România.

Macaroane milaneze
 Ingrediente: o cutie de macaroane, 90 g de unt, 250 g de ciuperci proaspete, 150 g şuncă fiartă, 20 g parmezan ras, sare, sos tomat.
Sos: 60 ml de ulei de măsline, 30 g făină, o jumătate de litru de zeamă de carne de vită, două căni de lapte, sare, sos tomat. Făina se amestecă bine cu uleiul de măsline, se pune pe foc şi se amestecă continuu. Când capătă o culoare gălbuie se adaugă zeama de carne şi se mai fierbe cinci minute. Se adaugă trei linguri de pastă de roşii, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust.
Preparare: Macaroanele se rup şi se pun la fiert în apă clocotită cu sare (conform instrucţiunilor de pe cutie). Când sunt gata se spală sub jet de apă rece şi se dau deoparte la scurs. Ciupercile se curăţă, se spală bine sub jet de apă şi se lasă în apă rece în care s-au stors câteva picături de lămâie, deoarece trebuie să rămână albe. Se taie foarte fin şi se pun în jumătatea de cantitate de unt şi se fierb înăbuşit până scade apa. Se adaugă şunca tăiată fideluţă şi sos tomat.
Pe farfuria de servit se aşază macaroanele amestecate cu sosul fierbinte, se rade parmezanul şi se servesc fierbinţi.

Paste cu nuci, parmezan şi mere
 Ingrediente: 200 g spanac, 500 g făină, 4 gălbenuşuri, 50 ml apă, 100 g miez de nucă, două mere, o ţelină mică, sare, piper, mărar, ulei de măsline.
Preparare: Spanacul se toacă mărunt, se fierbe, se scurge de apă, se pasează şi se pune într-un castron. Se adaugă două gălbenuşuri, sare şi piper după gust şi jumătate din cantitatea de făină. Se frământă până rezultă un aluat tare, se pune pe o farfurie şi se acoperă cu un castron. Într-un bol se pun ouăle rămase, apă, sare, piper şi restul de făină. Se frământă, se lasă să se odihnească 10 minute, apoi se întind foi din cele două aluaturi şi se presară cu făină. Se rulează, se taie rondele potrivit de groase, se fierb în apă cu sare şi se scurg. Se amestecă împreună cu merele şi ţelina rasă, miezul de nucă tăiat mărunt, mărar tocat, sare, piper şi puţin ulei de măsline. Se amestecă şi se servesc imediat.

Paste cu dovlecei şi salvie

Ingrediente: 400 g făină, 4 gălbenuşuri, 4 frunze de salvie, 200 g mazăre, un dovlecel, o ceapă albă, o ceapă roşie, 75 g parmezan, sare, piper, ulei de măsline.
Preparare: Gălbenuşurile se bat cu o furculiţă, se amestecă împreună cu jumătate de linguriţă cu sare şi făina până rezultă un aluat potrivit de tare. Se lasă să se odihnească 10 minute, se întinde o foaie subţire, se presară făină şi se rulează. Se taie rondele late de jumătate de centimetru, se presară pe masă ca să nu se lipească, se lasă să se usuce 15 minute, apoi se fierb.
Cepele se curăţă de foi, se spală, se taie peştişori şi se pun la călit în patru linguri cu ulei. Când s-au înmuiat se adaugă dovlecelul spălat şi tăiat felii subţiri. Se prăjesc 10 minute la foc iute, se adaugă mazărea fiartă, frunzele de salvie, sare şi piper. Se prăjesc încă cinci minute, se pun deasupra pastele fierte, se amestecă, se presară parmezanul ras şi se servesc imediat.

Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   piper,   făină,   caiet de retete,   edrisi,   marco polo

 



Mai multe titluri din categorie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
Serviciul de email marketing furnizat de