x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Taine culinare

Taine culinare

de Maria Belu    |    23 Mar 2011   •   18:28
Taine culinare

157828-bucate21-30-1.jpgPe Miguel Angel Gonzalez Cordova l-am cunoscut, în urmă cu ceva vreme, la concursul „Cartoful de aur”, competiţie organizată de Ambasada Peru la Bucureşti, el câştigând atunci Premiul special al Jurnalului de bucătărie. Familia lui Miguel are o veche tradiţie în gastronomie. „Naşa mea are, în Peru, un restaurant în care se prepară sandvişuri tradiţionale de porc, mama mea are un pub deschis tot acasă, iar fiica mea este studentă în anul I la Institutul de  Gastronomie. Şcoala durează trei ani, ea are acum 17 ani. În acest moment, ţara mea este numărul 1 din lume în gastronomie”, îmi spune Miguel Angel Gonzales Cordova.

 

Savori alese
L-am reîntâlnit de curând la Restaurantul Casa Victor, local aflat în inima Capitalei, în bucătăria căruia Miguel inventează şi reinventează reţete. „Încerc să aduc ceva în plus bucătăriei restaurantului. Respect reţetele, dar le adaug acea savoare a preparatelor peruane”, declară Miguel. A observat că românilor le place mult gastronomia latino-ame­ricană şi cea chinezească, combinată cu bucătăria „fusion”. „Prepar salate rapide, precum salata «Sânge de taur», ce conţin morcovi, salată verde, nucă picantă, sfeclă, varză roşie, varză albă, roşii cherry «udate» puţin cu suc de lamâie şi ulei de măsline. La salata asta, secretul este dessingul, care se prepară din sfeclă, muştar şi miere. Se pun în blender şi se amestecă bine. Jumătate din cantitate se amestecă împreună cu toate ingredientele din salată, iar restul se toarnă pe deasupra ei în bol, apoi se pune şi oţet balsamic caramelizat.

Adică 150 ml de oţet balsamic se toarnă într-o tigaie împreună cu cinci linguri de zahăr şi se ţine până se întăreşte, apoi se pune deasupra salatei pentru decor. Un adevărat paradis al simţurilor”, continuă el. O altă salată adorată de români este Salata de pui „especial”, făcută din salată verde, varză roşie, ciuperci, morcovi, roşii cherry, piept de pui făcut la grătar, sos vinegretă, ulei de măsline, sos aceto balsamic, ulei de măsline, sare şi piper. „Şi – îmi spune Miguel – secretul acestei salate este  sosul special făcut din ardei gras roşu, portocale, miere, muştar şi un praf de sare. Se pun în blender şi se amestecă bine. Ingredientele se taie julien, se pun într-un bol, apoi se adaugă uleiul de măsline, sucul de lămâie şi, la final, se toarnă deliciosul dressing.”

×
Subiecte în articol: culinar