Și nu putem spune care ne plac mai mult, cele sărate ori cele dulci. Așa că am făcut o singură porție de aluat pe care am împărțit-o în două.
Dintr-una am pregătit o tartă cu praz și brânză, iar cu aluatul rămas sigur vom face, cât de curând, o tartă dulce.
INGREDIENTE
- Pentru aluat
-
500 g făină tip 000
-
250 g unt, la temperatura camerei
-
125 ml apă rece
-
2 ouă
Citește pe Antena3.roCiuperca otrăvitoare cu dinți sau palmierul-fantomă. Cum arată cele mai ciudate plante și ciuperci descoperite în 2024 -
7 g sare
- Pentru umplutură
-
3 fire de praz (doar partea albă și puțin din cea verde)
-
1 lingură de unt
-
100 g brânză Cheddar rasă (sau altă brânză care se topește)
-
4 ouă
-
400 ml smântână de gătit
-
Sare
-
Piper
CUM SĂ FACEȚI
- Pentru aluat, amestecați într-un castron făina cu untul și sarea, dar nu pentru mult timp, doar cât să aveți o compoziție granuloasă, ca un pesmet, să zicem.
- Bateți ouăle cu apa și turnați peste amestecul de făină. Amestecați ușor, cât să încorporați lichidele. Acoperiți castronul cu o folie și dați la rece pentru 2 ore.
- După ce a stat la frigider, răsturnați aluatul pe masa de lucru, modelați-l și apoi îl împărțiți în două părți. Una dintre ele o împachetați în folie și o dați la congelator, pentru o altă tartă. Va rezista acolo 4-5 luni, aveți tot timpul să încercați aluatul și cu o altă umplutură. Ați putea face, de exemplu, un Quiche Lorraine.
- Din aluatul rămas pe masa de lucru, întindeți o foaie pe dimensiunea tăvii de copt. Așezați-l apoi pe tava pudrată cu făină și dați-o la congelator 15 minute. Scoateți și înțepați aluatul cu o furculiță, acoperiți cu o folie de aluminiu și răsturnați deasupra boabe de orez sau de fasole. Coaceți 10 minute la 200 de grade. Îndepărtați boabele și folia și mai dați la cuptor 10-15 minute. Lăsați să se răcească bine.
- Între timp, pregătiți umplutura. Căliți prazul feliat în untul topit. Puneți-l apoi în coaja de tartă, Turnați deasupra o parte din amestecul de ouă cu smântână, presărați brânza și apoi restul de amestec lichid. Sărați și pipărați și dați la cuptor, la 180 de grade 40-45 de minute.
- Chiar dacă vă va fi foarte greu, lăsați tarta să se răcorească 12- 15 minute înainte de a o felia.