Astfel că în noiembrie 2023, au fost confiscați circa 260.000 de litri de ulei de măsline fals, produs în Spania și Italia.
Deși impresia generală este că prețul face diferența, specialiștii spun că aceasta nu este neapărat garanția că achiziționăm un produs adevărat. Uleiul de măsline poate avea un preț mai mare chiar dacă este fals sau în amestec.
Atunci când uleiul de măsline este combinat cu cel de semințe este mai dificil să-ți dai seama că este contrafăcut. Însă este bine să citești informațiile de pe etichetă, cum ar fi data și locul recoltării. Un semn în plus că ai cumpărat un produs veritabil constă și în faptul dacă există un cod QR, acesta poate fi scanat pentru a afla unde a fost produs.
Specialiștii spun că este destul de ușor de falsificat uleiul de măsline, iar metoda cea mai uzuală constă în folosirea uleiului de semințe, care nu are gust și miros, de aceea, există posibilitatea să fie amestecat cu o parte de ulei de măsline.
Cum recunoști uleiul de măsline natural
Îți poți da seama dacă uleiul de măsline este contrafăcut și după culoare. Uleiul adevărat de măsline are o culoare verde-aurie și există anumite particule fine, pe care uleiul de măsline contrafăcut nu le are. Dacă ți se pare că are o culoare tulbure, este posibil să nu fie autentic, potrivit spynews.ro.