x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

The Gang sau cum a venit Himalaya la Bucureşti

0
Autor: Tudor Cires 29 Apr 2011 - 15:53
The Gang sau cum a venit Himalaya la Bucureşti Victor Stroe/Jurnalul Naţional

163011-vst-0692.jpgAmintirile călătoriilor noastre sunt învăluite, adeseori, în aburi de mâncare. Şi asta pentru că gustul, mirosul, culorile asociate într-o farfurie pe care îţi este prezentată o mâncare naţională sunt uneori mai puternice decât linia orizontului privită de pe un colţ de stâncă... fie el şi din Himalaya. Ne întoarcem din vacanţele noastre cu regretul că vom risipi micile bucurii ale bucatelor degustate în cale.

 

Dacă avem cum, încercăm poate să regăsim acele savori într-un restaurant cu specific al vreuneia dintre ţările vizitate. Iar dacă ţara a fost Italia, Grecia, Franţa... e posibil să avem chiar mai multe variante. Dar dacă ne este dor chiar de culmile Himalayei? Dacă de bucătăria nepaleză, din frumoasa vale Kathmandu, ne e dor? Ei bine, nu trebuie să ne facem complicate planuri pentru (încă) o vacanţă exotică. E suficient să poposim la... The Gang. Restaurantul bucureştean din Calea Florească este unic, tocmai pentru că aduce dinaintea gurmand-gurmeţilor români provocarea unui gust de departe. Şi cum bucătarii – Mahato Krishna şi Mahmad Saroof – sunt nepalezi, iar ingredientele sunt, pe cât posibil, cele originale, atunci promisiunea unei călătorii culinare iniţiatice poate fi ţinută.

Înainte de a da iama însă în restaurant şi în bucătăria lui, înainte de a ne bucura de prezenţa unei gazde perfecte ? şi veţi afla mai încolo despre cine este vorba – să pornim într-o scurtă incursiune prin bucătăria nepaleză. Argumentele culturale, geografice şi etnice fixează locul gastronomiei din Nepal. Şi este un loc privilegiat, atât între bucătăriile specifice acelei părţi de Asia, vegheată de cei mai înalţi munţi ai planetei, cât şi între bucătăriile lumii, în general. Influenţele tibetane, indiene şi nu numai, sunt atenuate de acea „bucătărie etnică”, cu restricţii de dietă specifice fiecărei caste.

Probabil una dintre cele mai importante ramuri ale gastronomiei nepaleze o constituie bucătăria Newari, care aparţine unui grup etnic din Valea Kathmandu. Dintre preparate, se evidenţiază cele bazate pe carnea bivolului de apă (specie endemică în zonă), iar cel mai cunoscut preparat este „momo”, carne de vită învelită în aluat, fiartă şi servită cu un sos picant. De fapt, „momo” se poate pregăti şi cu altfel de carne (de pui sau de miel), dar elementul neschimbabil rămâne sosul extrem de picant.

Atât de picant încât, spun Mahato Krishna şi Mahmad Saroof, bucătarii nepalezi cu care am vorbit la The Gang, românii nu ar putea să-l mănânce. Aşa că, cel puţin deocamdată, mâncarea asta ei nu o pregătesc la Bucureşti. Deocamdată, credem (şi sperăm) noi..., dornici de savori asiatice cât mai complexe. Călătorul prin Nepal s-ar mai putea bucura de gusturile nemaiîntâlnite altundeva ale unui bol plin ochi cu „dal”, o supă pe bază de linte, foarte condimentată (cum altfel?), sau de o farfurie cu „bhat”, orez sau, în general, cereale fierte, cu un condiment asemănător curry, dar mult mai puternic, numit „tarkari”. Carnea de miel, ca şi peştele, sunt adeseori întâlnite în oalele şi farfuriile nepalezilor şi, probabil, am avea nevoie de o carte ca să explicăm pe în­de­le­te de ce bucătăria acestui colţ de lume este specială.

Ce se întâmplă însă în bucătăria deschisă vederii, de la The Gang, este mai aproape de ceea ce am putea numi „asian fusion”, adică o gastronomie care combină elemente tra­di­ţionale din mai multe gastronomii asiatice. Accentul, sigur, este pus pe aceste savori ale Himalayei. Răsfoind meniul, e imposibil să nu-ţi placă un fel de mâncare. Tom Yam Soup, Krishna Salad, Pui Hunan ori fel de fel de alte mâncăruri din bucătăria thailandeză, indiană, japoneză, malaysiană, chinezească şi nepaleză, bineînţeles. Cel mai greu îţi va fi să alegi, pentru că totul, absolut totul e o provocare pentru simţuri.

Pe lângă savorile acestea care au adus Himalaya la picioarele bucureşteanului dornic de senzaţii (culinare) tari, The Gang este şi un altfel de „fusion” decât cel pur gastrono­mic. Lounge, cafenea, terasă, restaurant, club, seri de jazz, bucătărie bună, o atmosferă plăcută, pe care o îndrăgeşti şi la care revii... The Gang uimeşte şi atrage. La fel cum atrage prezenţa, în calitate de gazdă, a Malvinei Cervenschi, TVR-ista care a câştigat dragostea telespectatorilor, trecând, în cariera sa, de la Meteo la „Vremea Mondenităţilor”, de la „Cuptorul Magic” (despre rolul ei de moderator al unei emisiuni gastronomice vom scrie în Jurnalul de bucătărie) la pupitrul ştirilor TVR... „Toate aceste «ingrediente» adunate i-au făcut pe clienţi să se reîntoarcă”, ne spune ea. „Seară de seară, avem prieteni – pentru că nu-i mai pot numi simpli clienţi – care revin la aceeaşi oră, se aşază la aceeaşi masă şi încearcă experienţa colosală a gastronomiei himalayene.”

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...
Serviciul de email marketing furnizat de