x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Timpul culesului

Timpul culesului

19 Sep 2007   •   00:00

In toate gospodăriile romăneşti, luna septembrie este dedicată culesului viilor. De altfel, in mod popular, luna septembrie mai este numită şi "viniceriu" sau "viniţel". Cum vinul este considerat un aliment sacru, folosit in biserică la cele mai importante momente din viaţa umană (botez, cununie, inmormăntare, impărtăşanie), producerea lui respectă şi astăzi tradiţiile moştenite din străbuni.

In toate gospodăriile romăneşti, luna septembrie este dedicată culesului viilor. De altfel, in mod popular, luna septembrie mai este numită şi "viniceriu" sau "viniţel". Cum vinul este considerat un aliment sacru, folosit in biserică la cele mai importante momente din viaţa umană (botez, cununie, inmormăntare, impărtăşanie), producerea lui respectă şi astăzi tradiţiile moştenite din străbuni.

Ritualuri in vie

Mai intăi culegătorii sfinţesc viile şi locul unde vor fi aşezate mai apoi butoaiele cu vin. Pentru ca totul să fie cu spor, de cele mai multe ori ei postesc cu o săptămănă inainte de inceperea culesului, rugăndu-se la Dumnezeu. Strugurii adunaţi de pe butuci se străng in coşuri şi se zdrobesc la lin. Cu multă vreme in urmă insă, strugurii erau călcaţi in picioare de fete tinere, pentru ca să-şi lase sucul. Inainte de a turna prima găleată cu suc in butoi se petrece un alt ritual. Toţi culegătorii se adună laolaltă şi trag un chiot care să se audă in depărtare, semn că butoaiele vor fi şi in acest an pline. In unele zone, in timpul culesului, la lăsarea serii, lucrătorii foc un foc mare din ramuri uscate de viţă-de-vie şi se cinstesc cu măncare şi cu băutură. Nu de puţine ori sunt tocmiţi chiar şi lăutari.

Butoaiele cu vin se pun apoi la păstrare in pivniţe, lăsănd să treacă suficient timp pănă cănd vinul va căpăta "putere" (tărie). De asemenea, insuşirile vinului sunt hotărăte intr-o mare măsură de lemnul şi de măiestria cu care au fost plămădite butoaiele.

Ofrande de miere

La sfărşitul lunii septembrie se deschid stupii şi se strănge mierea, care va fi păstrată pentru prăjiturile ce se fac de-a lungul anului. Tot mierea este de multe ori folosită in ritualuri cu caracter magic, prin care se vindecă unele boli. Este bine ca o parte din miere să fie impărţită, dată de pomană copiilor sau vecinilor.

Ruladă de vanilie

Ingrediente: pentru blat: 125 g făină, 125 g zahăr,

5 ouă, un plic cu zahăr vanilinat; pentru cremă: 300 g unt, 100 g zahăr pudră, 100 ml lapte, două batoane de vanilie, 3 linguri de miere.

Preparare: Gălbenuşurile se freacă impreună cu

100 g zahăr şi se adaugă albuşurile bătute cu restul de zahăr. Se toarnă treptat făina şi zahărul vanilinat. Compoziţia se coace intr-o tavă tapetă cu hărtie de copt unsă cu ulei. Blatul pentru ruladă se răstoarnă pe un şervet, se desprinde de pe hărtie şi se rulează. Se lasă pănă cănd se răceşte. Pentru crema de vanilie se amestecă la bain-marie untul şi zahărul pănă se omogenizează. Se adaugă vanilia fiartă in lapte şi mierea. Cu această compoziţie se umple rulada, se rulează şi se lasă la rece. Â

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic