Pentru doamna Viorica Fodor bucătăria a fost dintotdeauna prilejul potrivit de a reinventa o lume de gusturi şi de arome. Este renumită pentru reabilitarea reţetelor locale şi, in acelaşi timp, a reuşit să le innoiască, să inventeze in jurul unor reţete vechi.
Sunteţi apreciată pentru preparatele cu totul originale pe care le serviţi clienţilor. Cum vă vin ideile? Imprejurările mă determină să pregătesc mereu ceva nou. De exemplu, cu mult timp in urmă, m-am pomenit cu un autocar de artişti. Aşa de tare m-am emoţionat! Mă găndeam cum să le fac aşa de repede. Eu preparam de obicei cap de vită in aluat la cuptor. Am luat carnea de la cap, am tocat-o, am făcut nişte clătite, le-am umplut şi le-am băgat la cuptor. Toată lumea mănca şi mă intreba din ce au fost făcute, că sunt aşa de bune. Ideea asta mi-a venit atunci, pe moment. Actorul Marin Moraru a venit de curănd şi mi-a cerut să-i fac clătite din acelea din care a măncat in 1992. Aşa imi vin mie ideile. Eu dintotdeauna făceam ruladă cu brănză. Iar astăzi am reuşit să o fac in atătea feluri, că nici nu pot să le număr. Am schimbat şi umplutura, fac şi cu pateu, cu spanac, umplută cu legume, cu ciuperci, cu ce am la indemănă. Ce am ca să incropesc pe loc.
Un meniu mereu nou
Mulţi clienţi spun că nu au mai măncat in nici un loc sarmale la fel de bune ca acelea pe care le pregătiţi dumneavoastră. Care este secretul? Eu sunt munteancă, dar venind in Moldova mi-au plăcut foarte mult măncărurile moldoveneşti, mai grase, mai consistente. De exemplu, eu pun la sarmale, ca să iasă foarte bune, multă afumătură, ceea ce in alte părţi nu prea am auzit. Nu că pun ciolan la fiert, ci pur şi simplu slănină tăiată cubuleţe, pusă in compoziţie. Şi cu un mărar foarte bun, care le dă un gust aparte. Mereu mă găndesc dacă ii place oaspetelui meu. Intotdeauna am testat intăi pe mine.
Care sunt criteriile de care ţineţi cont atunci cănd stabiliţi meniul pentru anumite petreceri sau sărbători deosebite? Mai intăi observ ce preparate au avut succes la alte petreceri anterioare. Apoi incerc ceva nou. Ia să văd dacă place. Şi cănd văd că se mănăncă, fac şi a doua oară. A treia oară imbunătăţesc reţeta, modific unele ingrediente. De exemplu, rulada in foaie de clătită. Prima dată am servit-o ca pe o clătită in sos de roşii picant.
Ruladă de carne
Din 500 g carne tocată, de preferat cea de vită, pentru că se leagă mai bine, ies cam opt astfel de rulade. Mai intăi se pregăteşte carnea, adăugăndu-i doar sare şi piper. Se trage puţin in ulei, apoi se amestecă bine cu şase ouă. Se fac opt foi de clătită şi opt omlete mai subţiri. Peste foaia de clătită se aşază omleta, apoi se intinde carnea tocată şi se presară legumele crude (mazăre, morcovi, gogoşari). Se rulează şi se dă la cuptor 15 minute, la foc potrivit. Se servesc cu sos de roşii picant.
Taina bucătarului
Interesant este că acest preparat poate suferi oricăte modificări, in funcţie de inspiraţia bucătarului. De exemplu, omletele pot fi pregătite de la inceput cu legume in ele - ceapă, gogoşari ş.a. - şi chiar cu şuncă.