x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiții culinare de Lăsatul Secului. Ce ai voie să mănânci în ziua dinaintea Postului Crăciunului

Tradiții culinare de Lăsatul Secului. Ce ai voie să mănânci în ziua dinaintea Postului Crăciunului

de Redacția Jurnalul    |    12 Noi 2024   •   00:40
Tradiții culinare de Lăsatul Secului. Ce ai voie să mănânci în ziua dinaintea Postului Crăciunului

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Lăsatul Secului pe 14 noiembrie 2024. Această zi marchează începutul Posului Crăciunului. Este ultima zi în care se pot consuma preparate de origine animală.

Acest obicei se referă la o zi în care creștinii abandonează obiceiurile lumești și intră în post cu sufletul curat și mintea limpede. Ei trebuie să se împace cu oamenii cu care s-au certat. 

Din 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care se mai numește și Postul Nașterii Domnului. Durează 40 de zile, până pe 24 decembrie.

Tradiții culinare de Lăsatul Secului

Lăsatul Secului este ultma zi, înainte de post, în care credincioșii pot să mănânce de dulce, adică alimente de origine animală, respectiv lactate, ouă, lapte, brânză, carne. 

În anumite zone din țară se consumă deserturi din brânză, cum ar fi plăcintă cu brânză dulce, clătite cu brânză, eclere.

Se organizează mese îmbelșugate, cu întreaga familie. 

âTradiția spune că oamenii trebuie să păstreze resturile după ce au luat masa, să le adune într-o față de masă și dimineața să scuture fața de masă spre răsărit, pentru ca resturile să fie mâncate de păsări, notează spynews.ro.

×
Subiecte în articol: lasatul secului noiembrie post craciun