x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tradiţiile oieritului

0
Autor: Simona Chiriac 28 Mai 2009 - 00:00
Tradiţiile oieritului Simona Chiriac/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Multe sunt tra­diţiile oieri­tului, iar ca­len­­darul pastoral le drămuieşte pe fie­care în parte. Stâna, afla­tă undeva în cre­ierul munţilor, devine astfel un tărâm unde lumea capătă alte sensuri, unde timpul curge şi se măsoară altfel, iar bacii şi ciobanii trăiesc după alte ritmuri decât gospodarii din casele spânzurate pe coama dealului.



Vremea tocmelilor
Sâmbra oilor este primul eveniment important, căci acum se adu­nă laolaltă proprietarii de oi (or­taci după cum se obişnuieşte să li se spună prin unele părţi) şi cio­banii. Se împart oile şi se stabilesc cio­banii, se hotărăşte locul de pă­şunat, dar şi cel mai important, can­titatea de brânză pe care o va pri­mi la toamnă fiecare gospodar. Aceas­tă activitate are însă tâlcul ei. La Sângeorz, adică la Sfântul Ghe­orghe, încep a se aduce oile la stâ­nă. Mai întâi se sfinţeşte stâna cu agheasmă ca să fie apărate oile de jivinele pădurii, iar femeile aduc din locuri tainice, numai de ele ştiute, o unsoare specială (a că­rei reţetă se păstrează cu străşnicie în fa­milie), despre care se crede că ţine departe toate duhurile rele şi vrăjile. După ce se ung ugerele oilor, se mulg, laptele turnându-se în găleţi împodobite cu plante magice şi colaci. Aceşti colaci se coc în vatră din aluat nedospit şi se face câte unul pentru fiecare gospodărie. Se măsoară cantitatea de lapte, apoi i se dă cheag. În cele din urmă, fiecare va şti cât de plină îi va fi cămara de brân­ză. Odată socotelile înche­iate, se aşază cu toţii la masă, ospătându-se cu caş, balmoş, bulz, ba şi câte un miel sau un ied la proţap. Seara se încheie cu un alt ritual: trecerea ciobanilor şi a oilor peste foc. Aprins, aşa cum se făcea odi­nioară, doar cu lemne uscate, fără chibrituri sau alte invenţii ale oamenilor de astăzi, focul avea rol protector.  

La mijlocul lui mai se pune la cale o altă petrecere prilejuită de înţărcarea mieilor şi plecarea oilor la munte, unde vor sta până aproape de Sâmedru (Sfântul Dumitru). Atunci, spre sfârşitul lunii octombrie, când vine ziua soroacelor, ciobanii şi ortacii se întâlnesc iarăşi pentru a se încheia socotelile. Tradiţia spune că dacă la Sângiorz se băteau câinii între ei, la Sâmedru se ceartă stăpânii, pentru că s-au încălcat socotelile. La lăsarea serii e rost de un alt ritual. „Ciobanii pândesc toată noaptea unde dorm oile şi, dacă dimineaţa se va scula întâi o oaie albă şi va pleca în jos (sud), iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră şi va pleca în sus, iarna va fi uşoară." (Adrian Fochi - „Datini şi eresuri populare de la sfârşitul secolului al XIX-lea")

Obiecte cu vechime
Doar ciobanii ştiau rosturile fiecărui obiect de la stână. În găleţile de lemn se scurgea laptele oilor mulse, iar în cele de aramă se pregătea caşul. Mai existau la stână putinei de lemn, cofe pentru apă sau un jintălău din lemn în care se bătea laptele. Strecurătoare din cânepă, bărbântă pentru laptele acru, tuciuri pentru mămăligă, linguri de lemn şi castroane sau blide din care erau ospătaţi şi cei care treceau pragul stânelor. În gospodăriile din sate se găseau vârtelniţe (unelte de lemn folosite la depănarea firelor de lână, dar şi de cânepă sau de bumbac), câte un război de ţesut a cărui spată se păstra cu băgare de seamă (prin lamele ca de pieptene ale spatei se treceau firele de urzeală), dar şi pieptenei. La Sfântul Ilie, atunci când ciobanii coborau în vale pentru a juca la horă, alături de fetele care urmau să le fie neveste, ei le aduceau în dar o furcă de tors, dar şi o bucată de caş, modelată într-un anume chip. Pentru că nunta urma să aibă loc peste un an, în acest răgaz fetele pregăteau toate lucrurile ce urmau să fie adăpostite de lăzile de zestre: ca­trinţe, fote, marame, ştergare, desagi, cearceafuri, procute pentru perete...

Toate din lapte
Laptele dulce nefiert, pus la prins şi apoi smântânit - numit de ciobani chişleag - se lasă la încălzit până când se brânzeşte. După ce se strecoară, este numai bun pentru mămăliguţă vârtoasă cu brânză.  
Dacă se vrea a se face caş, se pune laptele în putină, se adaugă cheag, iar după ce se încheagă se bate cu jintălăul până când iese untul deasupra. Se ridică caşul, se stoarce zerul, apoi se sfărâmă. Se lasă să stea în jintălău până când se prinde din nou. Se pune într-o strecurătoare şi se ţine la uscat. Zerul obţinut de la prepararea caşului se pune la fiert împreună cu lapte proaspăt. Se amestecă bine, obţinându-se jintiţa. Aceasta se strecoară, păstrându-se doar urda. Feliile de caş care au fost puse în apă cu sare vor deveni telemea, bună a fi gustată cu niţică ceapă verde şi o roşie zemoasă, bine coaptă. Caşul dospit, frământat foarte bine cu sare, astfel încât să se piardă orice urmă de zer, se pune în putini, burdufuri, coajă de brad sau băşici, putând a fi păstrat timp îndelungat. Se mănâncă cu mămăliguţă şi ouă, cu un pic de slană şi ţuică.

Citeşte mai multe despre:   antropologie culinară

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de