
Un proiect de lege pus recent în dezbatere la Parlament prevede ca Apele Române să dea în folosinţă gratuită autorităţilor administraţiei publice locale din localităţile costiere până la 20% din suprafața plajelor turistice, cu destinația de plajă publică, cu acces liber şi gratuit al populaţiei. În prezent, accesul liber la mare și plajă a devenit aproape imposibil, în multe zone, din cauza supraaglomerării cu șezlonguri și a restricțiilor și prețurilor foarte mari impuse de operatorii privați care concesionează aceste plaje.
Propunerea legislativă pusă zilele trecute pe masa senatorilor este inițiată de șapte parlamentari de la mai multe partide politice și semnată, în total, de 34 de deputați, majoritatea de la PSD, și vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă.
Conform acestei OUG, litoralul românesc este concesionat de către Apele Române operatorilor privaţi. Practic, sunt organizate licitaţii publice pentru închirierea sectoarelor de plajă, la care pot participa şi primăriile, dacă au buget, însă, de cele mai multe ori, acestea nu-şi permit să concureze cu privaţii.
Inițiatorii proiectului legislativ spun că, în ultimii 20 de ani, s-a constatat o creștere semnificativă a activității de închiriere a plajelor Mării Negre către operatorii privați, cu scopul exploatării comerciale a acestora, și chiar dacă acest lucru aduce banii la buget, a generat și „dezechilibre majore între interesul public și cel privat”.
Accesul liber la mare, îngreunat de cei care închiriază plajele
Cu toate că, prin contractele de concesionare a plajelor, operatori privați sunt obligați să lase 30% din suprafaţa zonei închiriate la liber, cu o latură deschidere la apă, pentru orice turist care vrea să stea la soare pe prosop sau cearşaf, în realitate acest lucru nu se întâmplă. Mai ales în vârf de sezon, cei care administrează plajele îi determină pe turiştii care vor să stea pe cearşaf să meargă în spatele zonei de şezlonguri sau în locuri mărginaşe, de multe ori pline de gunoaie.
„Tot mai mulți cetățeni semnalează faptul că accesul liber la mare și plajă a devenit, în multe zone, aproape imposibil, din cauza supraaglomerării cu șezlonguri, a prețurilor prohibitive practicate pe plajele închiriate către privați și a restricțiilor impuse de operatorii economici asupra spațiilor care ar trebui să rămână publice. Fenomenul contribuie, în principal, la excluderea categoriilor sociale vulnerabile și a locuitorilor respectivului UAT de la accesul liber la litoral, ceea ce contravine principiilor echității sociale și dreptului constituțional la un mediu sănătos și de recreere”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.
Măsuri împotriva utilizării comerciale abuzive a unei resurse naturale
Prin urmare, autorii documentului spun că vor să rebalanseze utilizarea plajelor Mării Negre în favoarea cetățenilor prin introducerea unui procent minim garantat de plaje publice, cu acces liber și neîngrădit în fiecare localitate costieră și instituirea unei definiții legale pentru plajele publice „cu regim de protecție împotriva utilizării comerciale abuzive”.

Astfel, proiectul legislativ stipulează că „titularul dreptului de proprietate a plajelor atribuie în folosință gratuită autorităților administrației publice locale din localitățile riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, o cotă de până la 20% din suprafața plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială, cu destinația de plajă publică”.
Practic, Apele Române vor mai putea închiria operatorilor privați doar 80% din suprafața fiecărui sector de plajă, diferența urmând să devină plajă publică, unde oricine își va putea putea sta la soare gratuit.
În prezent, legislația prevede că cei care administrează plajele „încheie contracte de închiriere cu autoritățile administrației publice locale din localitățile riverane Mării Negre”, pentru o cotă de până la 20% din suprafața plajelor turistice.
„Prin plajă publică se înțelege sectorul/subsectorul de plajă destinat accesului liber și gratuit al populației, atribuit în folosință gratuită autorităților administrației publice locale din localitățile riverane Mării Negre, la solicitarea acestora”, conform inițiativei legislative.
Totodată, documentul prevede că cele 20% din plaje date în folosință gratuită prin HG „cu respectarea prevederilor articolelor 349-353 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ”, ceea ce înseamnă că primăriile nu vor putea să transmită unei alte persoane folosința dobândită „nici oneros și nici cu titlu gratuit”.
Ce obligații vor avea primăriile care gestionează plajele publice
Aceeaşi iniţiativă legislativă prevede și ce obligații are o primărie care a primit în folosință un sector de plajă, printre acestea numărându-se: asigurarea serviciului de salvamar și a unui punct de prim ajutor, amenajarea de toalete şi duşuri publice şi asigurarea curăţeniei plajei în sezonul estival.
„- Asigurarea curățeniei și igienizării plajei publice prin: organizarea și desfășurarea activităților de salubrizare zilnică, în perioada sezonului estival; instalarea coșurilor speciale pentru deșeuri, colectare selectivă și toalete ecologice; activități de dezinsecție și deratizare, dacă este cazul.
Amenajări pentru siguranța turiștilor și accesibilitate: asigurarea accesului neîngrădit prin dispunerea unor căi de acces pentru persoanele cu dizabilități; rampe de acces și module de grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități; instalarea de panouri de informare și avertizare privind regulile de comportament pe plajă; montarea de dușuri; împrejmuirea limitărilor cu balize simple, fără îngrădire, care semnalizează zona de plajă publică.
Asigurarea serviciului de salvamar, a pazei și ordinii publice: contractarea de personal salvamar în timpul sezonului estival; amenajarea unui punct de prim ajutor, conform cerințelor DSP, pe toată perioada sezonului estival; colaborarea cu Poliția Locală, Poliția Română și Jandarmeria Română pentru prevenirea oricăror incidente sau ocuparea abuzivă a plajei publice de către comercianți; interzicerea activităților comerciale fără autorizație”.
De asemenea, primăriile vor trebui să transmită rapoarte periodice către Administrația Națională „Apele Române” privind starea și modul de utilizare a plajei publice.
„Această inițiativă legislativă nu interzice activitățile economice pe plajele de pe litoral, ci le reglementează mai clar și le condiționează de respectarea unui drept fundamental al cetățenilor: accesul liber la plajă și mare, în virtutea noțiunii de plajă publică”, subliniază inițiatorii în expunerea de motive.
Mai mult, spun aceștia, prin crearea unor plaje publice protejate, va crește atractivitatea litoralului românesc pentru un segment mai larg de populație și va îmbunătăți imaginea turismului românesc „ca fiind accesibil, incluziv și sustenabil”.