x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uleiul savuros al Mediteranei

Uleiul savuros al Mediteranei

03 Mai 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • RETETE CU ADRESA
  • In bazinul mediteranean, uleiul de masline este cunoscut de cel putin 5000 de ani. Prin anii ’70 parea sa fi fost dat uitarii datorita folosirii in catitati tot mai mari a uleiului de seminte, acesta fiind mult mai ieftin.

    Principalul acid gras din uleiul de masline este acidul monosaturat oleic, care reprezinta intre 63% si 83% din totalul acizilor grasi. Urmeaza acidul palmitic, intre 7% si 17%, acidul linolic, cu maximum 13,5% si acidul linoleic intre 2% si 3%. Uleiul de masline contine si cantitati apreciabile de vitamina A si E, precum si compusi fenolici simpli si complecsi.

    Datorita acestei compozitii, uleiul de masline are o stabilitate termica mai mare, se oxideaza si rancezeste mai greu. Este de preferat sa se foloseasca uleiul de masline presat la rece, dar care are un aspect tulbure si nu rezista mult timp pe rafturile magazinelor.

    Cercetatori din lumea intreaga cred ca uleiul de masline reduce riscul aparitiei cancerului de san. Studiile arata ca femeile care consuma in mod constant ulei de masline sunt mai putin predispuse cancerului de san. Chiar si persoanele care consuma in general multe grasimi sunt mai bine protejate de anumite boli, daca printre grasimile "nesanatoase" consuma si ulei de masline, pentru ca nivelul colesterolului scade. Eliminand carnea din dieta si inlocuind-o cu legume asezonate cu ulei de masline, vom reduce consumul de grasimi saturate si totodata si colesterolul.

    Uleiul de masline de cea mai buna calitate este cel "extra virgin", care provine din presarea maslinelor coapte. Acesta este folosit pentru a da gust salatelor, nu pentru gatit. In afara celui "extra virgin" mai exista doua tipuri de ulei de masline: "pur" si "light". Cel "pur" este mai putin colorat si este folosit mai mult pentru gatit la temperaturi medii. Uleiul de masline "light" este folosit in exclusivitate la gatit, la temperaturi ridicate.

    Uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentele cosmetice. Poate fi folosit in tratamente faciale, dar si in cele pentru recapatarea luciului si vigorii parului.

    SALATA DE SPANAC CU MASLINE
  • Ingrediente: 500 gr spanac, doi castraveti mijlocii, 4-5 frunze de telina, 100 gr masline, doua linguri cu ulei de masline, o lingura cu zeama de lamaie, sare, piper, putin mustar
  • Preparare:
  • Castravetii curatati de coaja se taie felii, se presara cu sare si se lasa 20 de minute. Se scurg apoi de zeama si se amesteca telina si spanacul spalate si taiate fin, dupa care se asaza intr-o salatiera. Separat se freaca uleiul cu mustarul, sarea si piperul, se subtiaza cu zeama de lamaie si se toarna peste salata.

    CIORBA TARANEASCA
  • Ingrediente: un pui, un morcov, o radacina de patrunjel, o telina, o ceapa, doi cartofi, un ardei gras, 150 gr mazare, 10-15 pastai de fasole, 8-10 rosii, o lingura cu ulei de masline, sare, verdeata, leustean
  • Preparare:
  • Pasarea se taie in bucati si se pune la fiert. Dupa ce a dat in clocot, se adauga ceapa taiata marunt. Zarzavaturile se taie fideluta si se calesc in ulei. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga zarzavaturile, mazarea, fasolea verde si cartofii taiati. Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga rosiile oparite, curatate de pielita si taiate felii. Se potriveste de sare si se mai da un clocot. Se adauga leusteanul taiat marunt.

    CREIERAS
  • Ingrediente: 500 gr creier, doua cepe, 3 linguri cu ulei de masline, 3 foi de dafin, o felie de lamaie, doua linguri cu bulion, o lingura cu vin alb, piper alb, boia dulce, sare, oregano Preparare: Se spala creierul si se imparte in bucatele. Se taie cepele felii subtiri si se calesc la foc potrivit in ulei. Cand se auresc, se adauga sarea si boiaua dulce. Se pun apoi creierasii. Se adauga bucatile de lamaie, vinul, bulionul si foile de dafin. La sfarsit se presara oregano si piper.

    PRAJITURA CU BRANZA SI NUCA
  • Ingrediente: 400 gr branza de vaca, 4 oua, 100 gr zahar, 200 gr nuci, 100 gr stafide, 150 gr unt, vanilie sau rom, ulei de masline si faina pentru tapetat
  • Preparare:
  • Se trece branza prin masina de tocat. Se freaca zaharul cu untul, adaugand pe rand ouale, apoi branza, nucile pisate, stafidele, vanilia sau romul. Se amesteca totul bine, se pune intr-o forma de chec unsa si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit si se scoate din forma dupa ce s-a racit.
    ×
    Subiecte în articol: ulei măsline uleiul