x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un An Nou fără dureri de cap

Un An Nou fără dureri de cap

de Irina Cristea    |    29 Dec 2010   •   18:29
Un An Nou fără dureri de cap
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

144129-vst-7689.jpg„Spune-mi ce vei mânca de Revelion ca să-ţi spun cât de mahmur vei fi în prima zi a anului” este oferta lansată de mai mulţi nutriţionişti britanici. Ei au alcătuit, pentru publicaţia Daily Mail, o listă cu alimente, sfaturi şi sugestii care să-i ajute pe petrecăreţi să intre în anul 2011 fără dureri de cap. Asta pentru că meniul de la masa de Revelion poate influenţa intensitatea stării de mahmureală de a doua zi, anumite alimente eliminând aceste neplăceri.

„Fasolea, avocado şi cerealele eliberează energia treptat, aşa că, dacă mănânci aşa ceva înainte să ajungi la o petrecere, cu siguranţă nu vei fi înfometat”, spune nutriţionistul Azmina Govindji. Potrivit expertului citat de tabloidul britanic, aceste alimente „te fac să nu resimţi imediat efectele alcoolului şi nu o să simţi nevoia să bei încă un pahar atât de repede”.

Un alt adjuvant în prevenirea stării de mahmureală este sucul de mere, care menţine organismul hidratat şi este bogat în vitamina C.

Nutriţioniştii recomandă consumarea unei porţii de cotlet de miel cu cartofi la cuptor înainte de petrecerea de Anul Nou. „Dacă mănânci aşa ceva la ora 14:00 îţi va potoli foamea şi va încetini absorbţia de alcool până pe la ora 18:00, când eşti la primul pahar”, a declarat specia­lis­ta în diete Sarah Schenker. „Carnea de miel este bogată în proteine, ceea ce oferă senzaţia de saţietate, iar cartofii eliberează treptat energia. Sunt totodată o sursă importantă de zinc şi vitamina A. Ambele elemente sunt esenţiale pentru un sistem imunitar sănătos”, a mai spus Schenker.

De asemenea, specialista a mai recomandat şi iaurtul probiotic pentru persoanele care au probleme cu bila din cauza excesului de alcool.

O chiflă făcută din făină integrală în care se pun somon afumat, brânză grasă şi roşii este o altă variantă de meniu echilibrat. Urmat de o banană şi de un pahar mare cu suc de portocale, acest meniu e indicat înainte de petreceri, întrucât conţine mult potasiu, care ajută la menţinerea unui nivel echilibrat de fluide în orga­nism. „Ceea ce e bine, deoarece alcoolul este diuretic, aşa că se pierd mai multe fluide decât se ingerează. Banana, roşiile şi sucul sunt bogate în vitaminele B şi C, foarte importante pentru sistemul imunitar”, spune Schenker. Foarte sănătoase sunt şi budinca de orez, mango şi o ceaşcă cu ceai. Potrivit experţilor, un pahar cu lapte poate deveni o băutură tradiţională înaintea unei petreceri – acţionează ca un pansament şi nu permite alcoolului să irite stomacul. Budinca de orez este şi mai bună şi mai hrănitoare.

Câteva felii de mango îţi asigură necesarul de vitamine A, B şi C. Prin­tre alimentele recomandate de nu­triţionişti înainte de petreceri se mai nu­mără şi supa de linte, omleta, pâi­nea de secară şi mierea.

×
Subiecte în articol: culinar