|
|
|
|
|
Intreaga familie se reuneste de sfintele sarbatori ale Pastilor: Valentin - tatal, Valeria - mama, Bogdan - feciorul, Margot - mezina necuvantatoare a Uritestilor
|
Ca doi actori constiinciosi, Valentin si Bogdan Uritescu studiaza cu luare-aminte textele raspandite pe masa din sufragerie. Piese de teatru? Carti de bucate! Deocamdata se fac planuri pentru Pasti.
PASIONATII. "Eu nu am pretentia ca stiu sa gatesc. Fiul meu e specialistul!", imi spune seniorul. "Nu-i adevarat!", intervine Bogdan. "Face pe modestul! Nimeni nu gateste ca el un salau sau un vanat!" Ma uit cand la unul, cand la celalalt si nu mai pricep nimic. Dar actorul Valentin Uritescu ma lamureste. "Amandoi avem dreptate. Eu nu stiu sa gatesc, ci am doar o mare placere sa ma ocup de o mancare, atunci cand e vorba de ceva special. Cand gatesc, eu sunt intotdeauna cu trei-patru carti de bucate in fata. Ma relaxeaza, iar gustul, mirosul si, nu in ultimul rand, aspectul alimentelor imi stimuleaza imaginatia. Iar atunci cand imi place ceva, imi si iese. Asta-i tot secretul meu de bucatar!"
"Dar mai are un secret pe care nu mi l-a impartasit nici mie", adauga Bogdan Uritescu. "Nu stiu nici pana azi cum face de ai impresia ca a trecut o tornada prin bucatarie dupa ce gateste tata!" "Bucatarie de muschetari, ce vreiâ¦", replica acuzatul. "Dar tot bucatarie de muschetari se cheama si atunci cand era sa dai foc la balcon? Asa a facut", ma asigura Bogdan. "Si-a construit o afumatoare pe balcon. Si intr-o zi se apucase sa afume niste carnati, cand aud un tipat ingrozitor. Deja vedeam imaginea: tata cazut peste balcon si abia tinandu-se de balustrada cu ultimele puteri. Alerg la el. Flacarile de la afumatoare, pana la tavan, dar tata imi zice calm: "Am totul sub control". Dar eu i-am stricat repede operatiunea cu cateva ligheane de apa, ca au mai venit o data pompierii la noi, cand facea tata gratar pe balcon." Valentin Uritescu rade, semn ca-si recunoaste talentul devastator in bucatarie.
MENIUL. "Nici o grija, de Pasti nu fac gratar! Acum, de baza vor fi ouale rosii si mielul, din care voi face putina ciorba, drob si stufat, ca, la noi, baza e friptura", tine sa precizeze seniorul. Suna banal, gandesc eu. "Da, dar important e cum o faci!", adauga intuind parca ce urma sa-i spun. Ce mare lucru e de facut la o friptura de miel, imi zic, iar zambetul strengar al actorului nu face decat sa-mi adanceasca nedumerirea. "O mare noutate!", spune, apoi se lasa mai adanc in fotoliu si ma priveste parca tainuind o comoara careia numai el ii stie locul.
Ei, si mergand eu pe acolo sa adun niste lemne prin raristea de stejar, am tras de un ciot care se itea din pamant si am gasitâ¦", suspans, pauza teatrala, "cinci trufe! Doua aproape de suprafata si trei la cativa centimetri sub pamant!" Uluire? Putin spus! Uimire? Si mai putin! Daâ il iau martor pe politistul din intersectie ca asa e! Surd sa fi fost sa n-auda cum stomacul meu, vlaguit de pofte, si-a manifestat deodata prezenta. "Si am de gand sa le pastrez pentru Pasti. Dar sa vezi ca au si ele dichisul lor."
O DELICATESA. "Pai, inainte de preparare, trufele se curata foarte bine si se sterg cu o carpa. N-ai voie sa le speli, ca le strici!", continua actorul Valentin Uritescu sublimul chin. "Se pot pregati la gratar, cu sos de vin, de curry sau de usturoi si pane. Dar mi-a promis cineva ca-mi va aduce o pulpa de cerb si, cum trufele merg cel mai bine la vanat, cred ca de data asta pentru mine friptura de miel va trece pe locul doi." Nu stiu cum e la voi, daâ pe mine ma cam bate gandul sa fac la fel. Si, daca dati de trufe, ziceti-mi si mie, ca asa-i frumos!
|
| ||||
|
|
|
||||||||||||
Citește pe Antena3.ro


