La varsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit vegetarian. El atribuie aceasta schimbare a habitudinilor sale de viata unui distih din poemul lui Shelly, 'Revolta Islamului', 'Niciodata sange de pasare sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin'. Istoricii literari atribuie insa azi aceasta schimbare mai degraba saraciei, decat poeziei. Dar indiferent ce l-a motivat sa inceapa, Shaw va ramane toata viata un adept al vegetarianismului si un bautor de ceai. Mama lui l-a urmat in aceasta decizie, iar mai tarziu, cand s-a casatorit, sotia lui a trebuit sa tina si ea regimul lui strict. Se spune chiar ca, atunci cand mergea la petreceri unde se manca si carne si se bea vin, isi lua cu sine propria servitoare, care sa-i aduca bucatele la masa, caci n-ar fi mancat din mana cuiva care se atinsese de alimentele 'carnivorilor'.
Dupa moartea sotiei lui, G.B. Shaw a cautat pe cineva cu care sa imparta acest drum al vegetarianismului. Acest om a fost Alicia Laden, o vaduva care o ingrijise pe sotia lui in ultimele ei luni de viata. Ea a ramas langa Shaw si i-a gatit scriitorului. La multi ani dupa moartea acestuia, Alicia avea sa-si compileze caietul de retete, publicand o carte numita 'Cartea de retete vegetariene a lui George Bernard Shaw'.
Pentru fanii acestei rubrici, am ales din carte o reteta de tarta cu nuci, alune si alte surate ale lor. Ai nevoie de doua cani mari de biscuiti zdrobiti (nu macinati!), doua oua batute, o cana cu nuci, alune, migdale, fistic (si altele de acest fel) taiate foarte fin, doua cani de pesmet din paine integrala, sare, piper, o cana de ceapa sotata, un ou fiert tare, o cana de orez fiert, doua linguri de branza cheddar, rasa, margarina (daca nu sunteti vegetarian, ca Shaw, merge si unt) si sos tomat. Preincalziti cuptorul. Amestecati biscuitii si nucile (cu alune, migdale etc.) cu pesmetul, adaugati sare si piper, ceapa sotata, ouale batute. Amestecati totul. Taiati oul fiert si amestecati-l cu branza rasa si orezul fiert, intr-un alt bol, pentru a obtine umplutura. Adaugati sare si piper, pentru gust. Ungeti cu margarina (sau unt) o tava de copt, in care intindeti apoi jumatate din aluatul cu nuci obtinut. Intindeti apoi deasupra umplutura si acoperiti cu restul de aluat. Puneti, din loc in loc, cate putina margarina (sau unt) si dati la cuptor, la foc potrivit, 45 de minute. Cand serviti, stropiti feliile de tarta cu sos tomat.