x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vesminte latine

Vesminte latine

de Carmen Dragan    |    27 Sep 2006   •   00:00
Vesminte latine
CULTURA SI PIPER
De sapte ani, studenti si doctoranzi ai Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti vin la Manastirea Cozia, atrasi de descifrarea tainelor cartilor vechi, scrise in caractere chirilice. Dragostea pentru tipariturile secolelor trecute a fost mai puternica decat teama de microbii ce se ascund intre pagini. Timp de zece zile, inca 50 de file din "Minee", "Cazanii", "Octoihuri", "Evanghelii" si "Tipicuri bisericesti" au capatat vesmant latin. O parte dintre transliterari, la care se vor adauga comentarii, va fi publicata in revista "Studii de antropologie". Munca de transliterare va constitui si punctul de pornire al lucrarilor prezentate de studenti la Sesiunea de Comunicari Stiintifice "Antim Ivireanul".

PASIUNE. Biblioteca de la Manastirea Cozia, alaturi de cea de la Manastirea Bistrita au ramas singurele manastiri din Valcea cu depozite de carte veche. "Datoram aceasta scoala Parintelui Profesor universitar dr. Constantin Voicu, care ne-a sprijinit in organizarea ei, bunavointei Parintelui Staret Vartolomeu Andronic, de la Manastirea Cozia, care ne-a gazduit si care ne-a pus la dispozitie biblioteca", ne-a spus Profesorul universitar dr. Dan Horia Mazilu, mentorul acestei scoli.

Cand au lasat deoparte cartile, cursantii au calatorit la Sibiu, unde au avut ocazia sa rasfoiasca in original "Cazania" lui Varlaam si "Liturghierul" lui Coresi, la Biblioteca Facultatii de Teologie. La Manastirea Sambata de Sus au vizitat biblioteca si muzeul, realizate de Mitropolitul Antonie Plamadeala.

Parintele Varnava stie din tipic regulile culinare ale postului

FARA LACOMIE. Intr-un "Tipic bisericesc" de la 1816 - pe care Parintele Varnava l-a recomandat studentilor spre transliterare, intrucat nu au o varianta asemanatoare scrisa cu caractere latine - autorul le recomanda calugarilor sa manance in post: "stafide, masline si smochine uscate. Adica masline un pahar precum cel de bautura plin. Si stafide asijderea. Deci asa se cade si pentru celelalte poame asemenea acestora, precum mai sus am zis... Deci asa, hranindu-ne cu darul lui Dumnezeu, de lacomia pantecului ne vom slobozi…".

Pentru zilele de praznice aflam ca se cade "fiertura fara de untdelemn faca-se, daca este lucru placut lui Dumnezeu. Sau si cu untdelemn, cand primejdie sufleteasca nu se vede... Ca pe multe locuri legiuite de Dumnezeestile Scripturi se afla mancarurile in Praznice. Ca Praznicul nu cauta sa se savarseasca cu bautura de vin, ci prin innoirea mintii si prin curatenia sufletului".

×