x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinuri potrivite pe masa de Paști

0
Autor: Diana Scarlat 27 Apr 2021 - 08:44
Vinuri potrivite pe masa de Paști

Pentru a avea un festin adevărat, chiar și în această perioadă, trebuie să cunoaștem câteva dintre secretele celor mai bune combinații între mâncare și vinurile bune, recomandate de specialiști. Vinul ne însoțește toate sărbătorile și unește ca un fir magic cele mai importante momente din viața noastră. Pentru că ne mai despart doar câteva zile de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, e important să știm cum asociem corect vinurile cu preparatele culinare specifice acestei perioade.

 

 

 

Vin alb, roșu sau roze? Sec, demisec, demidulce sau dulce? Să fie de colecție sau poate fi din orice producție? Mai vechi sau proaspăt? Iată care sunt principalele întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem, atunci când vrem să aranjăm cât mai bine masa de Paști. „Ca somelier, asociez vinul bun cu bucuria timpului petrecut împreună cu familia, cu cei dragi. Pentru masa tradițională de Paște, aș opta pentru vinuri tinere, proaspete cu o bună aciditate și acea vioiciune care ne face să apreciem mai mult viața și frumusețea ei. La gustarea de Paște, formată de regulă din ouă roșii, drob, răcituri, brânzeturi sau mezeluri uscate, aleg un vin alb sec. Un vin cu o bogată aciditate transpusă într-o plăcută prospețime, venind cumva să echilibreze bogăția de proteine și să ofere un tonus excelent. Friptura la tavă se asociază cu o licoare misterioasă. Pentru friptura de miel, recomand un vin rose, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Syrah și Pinot Noir, vinificat în sec. Temperatura optimă de servire este de 10-12°C, pentru a ne bucura pe deplin de aromele irezistibile ale acestui vin”, explică un somelier cu experiență de peste 30 de ani.

 

Secretul schimbării vinului, în funcție de preparat

 

Trebuie să fim atenți și la momentele în care este nevoie de schimbarea vinului de pe masă, pentru că nu se potrivesc la fel de bine cele pentru aperitiv și la friptură sau stufat. „La preparatele bogate și înmiresmate, pline de verdețuri sănătoase, precum stufatul de miel, aș asocia, fără ezitare, un vin alb. Alegerea se datorează intensității aromatice a soiului Sauvignon Blanc, a complexității aromelor și totodată, prospețimii acestuia. Și acest vin ar trebui servit la o temperatură de 10-12°C, o temperatură un pic mai ridicată, care favorizează evaporarea compușilor aromatici din vin, pentru ca vinul să își poată dezvălui toată bogăția de arome”, mai explică somelierul.

 

Cum se certifică vinurile valoroase

 

Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) este singura recunoscută prin ordin de ministru, cu membri care pot certifica vinurile. „Bulina argintie de pe unele sticle de vin este marca faptului că vinul este certificat DOC, IG sau varietal, adică este garanția că ceea ce există pe etichetă este și în sticlă, iar acest lucru este făcut de membrii ADAR. Asociația este o adevărată școală care pregătește și antrenează degustători, care se întâlnesc trimestrial, de fiecare dată într-o altă podgorie”, explică Diana Pavelescu. Tematica de degustare e comunicată din timp, în așa fel încât fiecare să poată aduce probe de degustare. Sunt evaluate, discutate și memorate, apoi degustătorii stabilesc evoluția lor. Acesta este antrenamentul care se face pe lângă degustarea zilnică a vinului propriu. „Ai astfel în permanență o radiografie a ceea ce urmează să apară. Pe lângă aceste întâlniri ale asociației, un degustător poate fi membru în juriul oricărui concurs de vinuri din țară sau străinătate, ceea ce îl ajută foarte mult în pregătire. Într-un concurs, fiecare serie de vinuri este dintr-un anumit soi sau dintr-o anumită țară, astfel încât 15-17 vinuri sunt de același fel și le poți vedea comparativ, oferindu-ți o radiografie a soiului”, mai explică specialista.


 



Mai multe titluri din categorie

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion

Românii se pregătesc de călătorii. Redeschiderea granițelor Europei a crescut cererea de bilete de avion
Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa a dus la creșterea cererii de bilete de avion. Astfel, în ultimele săptămâni, s-au majorat vânzările de bilete de avion către Marea Britanie, Italia,...

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”

Chefi la cuțite, un nou record de audiență, Echipa verde pierde încă un bucătar în sezonul 9. Schimbare de look pentru chef Sorin Bontea: ”Mi-am făcut părut verde, poate așa câștig”
Galerie Foto Luni, 17 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 23.10. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă ed...

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”

Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dorian Popa: ”Pentru mine, revenirea la Next Star a fost ca revenirea Crăciunului!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star revine, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, cu un nou și sezon și cu cei mai talentați copii ai României.             În...

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...
Serviciul de email marketing furnizat de