x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinuri potrivite pe masa de Paști

Vinuri potrivite pe masa de Paști

de Diana Scarlat    |    27 Apr 2021   •   08:44
Vinuri potrivite pe masa de Paști

Pentru a avea un festin adevărat, chiar și în această perioadă, trebuie să cunoaștem câteva dintre secretele celor mai bune combinații între mâncare și vinurile bune, recomandate de specialiști. Vinul ne însoțește toate sărbătorile și unește ca un fir magic cele mai importante momente din viața noastră. Pentru că ne mai despart doar câteva zile de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, e important să știm cum asociem corect vinurile cu preparatele culinare specifice acestei perioade.

 

 

 

Vin alb, roșu sau roze? Sec, demisec, demidulce sau dulce? Să fie de colecție sau poate fi din orice producție? Mai vechi sau proaspăt? Iată care sunt principalele întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem, atunci când vrem să aranjăm cât mai bine masa de Paști. „Ca somelier, asociez vinul bun cu bucuria timpului petrecut împreună cu familia, cu cei dragi. Pentru masa tradițională de Paște, aș opta pentru vinuri tinere, proaspete cu o bună aciditate și acea vioiciune care ne face să apreciem mai mult viața și frumusețea ei. La gustarea de Paște, formată de regulă din ouă roșii, drob, răcituri, brânzeturi sau mezeluri uscate, aleg un vin alb sec. Un vin cu o bogată aciditate transpusă într-o plăcută prospețime, venind cumva să echilibreze bogăția de proteine și să ofere un tonus excelent. Friptura la tavă se asociază cu o licoare misterioasă. Pentru friptura de miel, recomand un vin rose, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Syrah și Pinot Noir, vinificat în sec. Temperatura optimă de servire este de 10-12°C, pentru a ne bucura pe deplin de aromele irezistibile ale acestui vin”, explică un somelier cu experiență de peste 30 de ani.

 

Secretul schimbării vinului, în funcție de preparat

 

Trebuie să fim atenți și la momentele în care este nevoie de schimbarea vinului de pe masă, pentru că nu se potrivesc la fel de bine cele pentru aperitiv și la friptură sau stufat. „La preparatele bogate și înmiresmate, pline de verdețuri sănătoase, precum stufatul de miel, aș asocia, fără ezitare, un vin alb. Alegerea se datorează intensității aromatice a soiului Sauvignon Blanc, a complexității aromelor și totodată, prospețimii acestuia. Și acest vin ar trebui servit la o temperatură de 10-12°C, o temperatură un pic mai ridicată, care favorizează evaporarea compușilor aromatici din vin, pentru ca vinul să își poată dezvălui toată bogăția de arome”, mai explică somelierul.

 

Cum se certifică vinurile valoroase

 

Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) este singura recunoscută prin ordin de ministru, cu membri care pot certifica vinurile. „Bulina argintie de pe unele sticle de vin este marca faptului că vinul este certificat DOC, IG sau varietal, adică este garanția că ceea ce există pe etichetă este și în sticlă, iar acest lucru este făcut de membrii ADAR. Asociația este o adevărată școală care pregătește și antrenează degustători, care se întâlnesc trimestrial, de fiecare dată într-o altă podgorie”, explică Diana Pavelescu. Tematica de degustare e comunicată din timp, în așa fel încât fiecare să poată aduce probe de degustare. Sunt evaluate, discutate și memorate, apoi degustătorii stabilesc evoluția lor. Acesta este antrenamentul care se face pe lângă degustarea zilnică a vinului propriu. „Ai astfel în permanență o radiografie a ceea ce urmează să apară. Pe lângă aceste întâlniri ale asociației, un degustător poate fi membru în juriul oricărui concurs de vinuri din țară sau străinătate, ceea ce îl ajută foarte mult în pregătire. Într-un concurs, fiecare serie de vinuri este dintr-un anumit soi sau dintr-o anumită țară, astfel încât 15-17 vinuri sunt de același fel și le poți vedea comparativ, oferindu-ți o radiografie a soiului”, mai explică specialista.

×