x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zodia gustului

Zodia gustului

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    08 Feb 2006   •   00:00
Zodia gustului
REPORTER IN TIGAIE
Cineva, bucatar cu experienta, profesionist, imi spunea odata ca orice reteta e orientativa. Prima data cand gatesti ceva, faci exact ce scrie in carte. Apoi, fie ca nu-ti place, fie ca te-ai plictisit si vrei sa incerci altfel, inventezi si improvizezi in functie de nas, ochi si gust (simtul tactil nu prea e bine sa-l folosesti pentru ca, de cele mai multe ori, risti sa te oparesti!).

"E adevarat, dar as prefera sa vorbesc despre asta nu ca de o latura orientativa, ci, mai degraba, ca de o baza a unui fel de mancare", argumenteaza in favoarea altei teorii culinare domnul Mircea Georgescu. Teancul de carti de bucate pe care le-am rasfoit ma conving ca e un om care merita ascultat.

DUPA VOIE. "Reteta pe care o prepar acum este, intr-adevar, valabila in mai multe feluri", reia, sustinand ideea acum si practic, inarmat cu ustensilele de trebuinta. "S-ar putea foarte bine numi si «peste gatit dupa voie», in masura in care pestele folosit poate fi deja preparat dupa orice reteta dorita. In plus, se poate folosi nu doar un singur fel de peste, ci mai multe. Chiar si crustacee. E o reteta din zona Asiei. Spun «zona», pentru ca eu am considerat intotdeauna ca bucataria nu este a unei tari, ci mai degraba areala, pentru ca este conceputa in functie de ingredientele care se gasesc intr-o zona geografica si in jurul lor. Celebrele noastre sarmale se fac peste tot in lume, in forme mai mult sau mai putin diferite. Unele sunt in foaie de varza, altele in foaie din faina de orez... Un fel de sarmale se prepara chiar si in frunze de banana! Din cauza asta eu spun ca gastronomia apartine nu unei tari, ci unei zone."

BUCATAR IN PIJAMA. "Eu mi-am luat de pe cap problema gatitului acasa. Cel putin de un timp incoace. Sotia mea gateste minunat. In plus, am fost atat de ocupat in ultima vreme cu volumul pe care il editez acum, ca nici nu mai stiu cum arata bucataria! De Craciun nici macar in vizita n-am fost pe acolo. M-am ingropat cu totul in calculator, atat de mult am avut de lucru. Toate Sarbatorile astea le-am facut in pijama. Ce-i drept, pijama trening, frantuzeasca, originala, dar cu ea am dormit, cu ea am lucrat. Am dat-o jos doar cand am facut baie. Imbracat e mai greu!", glumeste, demonstrandu-si maiestria pe nevinovate fire de marar.

DE PISCES. "Acum, revenind la preparatul nostru, tin totusi sa subliniez ca o reteta scrisa este intotdeauna baza unui fel de mancare. In ceea ce priveste retetele din carte, ele sunt incercate si, cu siguranta, gustoase asa cum sunt, dar trebuie, atunci cand gatim, sa privim totul din punctul de vedere al gustului personal. Bucatarul poate tine cont de cantitati, dar ele pot diferi in functie de ce urmarim cu acea reteta. Poate fi mai vegetariana sau cu mai multa carne. Conteaza si persoana care mananca preparatul si care prefera mai sarat sau mai condimentat. Ori deloc. Pestele poate fi mai gras sau mai slab, afumat sau marinat, dar oricum ar fi, gustul va ramane intotdeauna inedit, si cred ca in asta consta valoarea acestei retete." Deci nu injurati bucatarul daca nu va place o reteta. Intotdeauna o mancare va placea cu siguranta cuiva. E ca in bancul ala cu mancarea de la mama de acasa, pe care o regreti toata viata, chiar daca nu era cea mai gustoasa.

PIRAMIDA DE PESTE CU SOS VERDE


Pentru baza preparatului avem nevoie de un kg de peste curatat de oase si solzi si tocat, o ceasca cu miez de varza tocat fin, doua rosii taiate in cuburi mici, doua lingurite cu piper, o lingurita cu sare, doua liguri de zeama de lamaie, trei cesti cu maioneza. Se amesteca totul si, pe o farfurie, se da compozitiei forma unui trunchi de piramida. Pentru sosul verde avem nevoie de doua cesti cu maioneza, o cescuta cu zeama de lamaie, doua oua fierte, 15-25 masline negre, doua rosii, doua cesti cu marar tocat, o ceasca cu mustar, chili, piper si sare dupa gust. Toate ingredientele se amesteca si se toarna peste piramida. Se orneaza cu oua fierte, rosii, masline sau lamaie.

ANECDOTA ACVATICA


Dramaturgul englez George Bernard Shaw, intrebat de o tanara cu infatisare adorabila daca este adevarat ca pestele, datorita continutului de fosfor, e un aliment bun pentru minte, a spus "da", fara ezitare. Cand tanara a insistat intreband ce peste ar fi cel mai bun, el i-a raspuns: "Pentru dumneata, o balena!". Nu veti gasi in aceasta carte nici o reteta de preparare a balenelor, pentru ca sunt protejate de lege si pentru ca nu sunt pesti, ci mamifere. Si nici nu voi spune cat fosfor contine pestele si cam cat ar trebui sa consume vecinul dumneavoastra... pentru a lumina feeric curtea casei sale.

HOROSCOP IN BUCATE
Studiul astrologiei si cel al gastronomiei mie mi se par complementare. Astea sunt, de altfel, si cele doua mari pasiuni ale mele. Complementaritatea celor doua domenii se poate proba si prin faptul ca, in horoscop, fiecarei zodii ii corespunde un anume fel de mancare, un anume ingredient sau produs culinar.

Pestele, de exemplu, pentru ca vorbim aici de o reteta pe baza de peste, se potriveste cel mai bine zodiilor duale, fie ca este vorba de, fireste, zodia Pesti, fie ca avem de a face cu zodia Gemeni.

Dar cum contrariile sunt in aceeasi masura si complementare, zodia Leu, semn de foc, se va putea impaca bine cu preparatele din peste, care, pe langa faptul ca simbolizeaza un semn de apa, subliniaza si aspectul carnivor al leului. Asta nu inseamna ca tie, nascut in zodia Leu, trebuie sa-ti placa in mod special carnea, dar sunt recomandabile preparatele pe baza de carne.

Marea majoritate a aspectelor zodiei Taur, semn de pamant, se potrivesc cu preparatele din peste. Iar daca ar fi sa fac o recomandare, as indica aceasta reteta de piramida de peste cu sos verde tocmai reprezentantilor zodiei Taur.

Oricum, tragand linie, bineinteles ca fiecare, indiferent de recomandari, va manca tot ce ii place. Si sa nu uitam ca, in ziua de azi, mananci mai ales ce iti mai poti permite.


×
Subiecte în articol: reteta