x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să îngrijești lavanda pentru a ajunge la înflorire maximă

Cum să îngrijești lavanda pentru a ajunge la înflorire maximă

de Anastasia Paul    |    18 Apr 2023   •   21:30
Cum să îngrijești lavanda pentru a ajunge la înflorire maximă
Sursa foto: Hepta

Lavanda are nevoie de îngrijire constantă pentru a ajunge la înflorire maximă și a căpăta formă de arbust.

Astfel că planta trebuie tăiată regulat pentru a evita să devină lemnoasă ori prea înaltă deoarece nu va arăta bine.

Deși nu este o plantă pretențioasă și întreținerea ei este redusă, trebuie să aibă formă de arbust. Florile sunt mici și violete, cu un miros îmbietor. 

Tăierea se face în fiecare an pentru a încuraja o înflorire mai bună. Momentul ideal este primăvara. 

„Levănțica este o plantă cu întreținere redusă, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că planta va prospera în această primăvară și vară. Tăierea este importantă pentru a-i menține forma și aspectul iar primăvara devreme este momentul ideal pentru a tăia orice tulpină de flori moarte și, în general, pentru a-i curăța aspectul, cu scopul de a crea o formă rotundă, robustă.

Planta nu va deveni astfel lemnoasă ori prea înaltă, și îi va încuraja înflorirea maximă de la sfârșitul primăverii și pe tot parcursul verii”, explică Daniel Carruthers, director la Cultivar Greenhouses, potrivit express.uk.

Expertul în plante atrage atenția că resturile organice, precum frunzele, se pot acumula în grădini pe tot parcursul iernii, ceea ce poate cauza probleme de drenaj.

Lavanda preferă solul cu drenaj liber și rădăcinile uscate și nu îi place să fie îmbibată cu apă.

Prin urmare, excesul de frunze din jurul plantei trebuie îndepărtat pentru a asigura un drenaj mai bun al solului. Acest lucru va reduce, de asemenea, riscul de putrezire a rădăcinilor după ploile de primăvară și de vară.

„Lavanda este rezistentă la secetă dar trebuie udată pe măsură ce vremea se încălzește și planta începe să crească activ, mai ales dacă există perioade calde sau uscate”, adaugă specialistul.

Însă aceasta trebuie udată cu moderație, chiar și în zilele mai calde, cel mai bine ar fi la două zile atunci când este caniculă. 

Există două tipuri de lavandă,  franceză și engleză. Lavanda engleză este mai rezisentă, perfectă pentru borduri și ghivece, și va supraviețui chiar și în timpul iernii. Are un miros puternic și flori frumoase violet-albastru și frunze gri-argintii. Lavanda franceză este mai puțin rezistentă decât soiurile englezești și tinde să fie cultivată în ghivece. Acestea pot fi apoi puse undeva ferit de îngheț în lunile de iarnă pentru a le proteja.

×
Subiecte în articol: lavanda