x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Cum se obtin bani din frumuseţe. Modellingul, o afacere cu multe zerouri

Cum se obtin bani din frumuseţe. Modellingul, o afacere cu multe zerouri

de IncomeMagazine    |    08 Ian 2013   •   08:24
Cum se obtin bani din frumuseţe. Modellingul, o afacere cu multe zerouri

Adulate și hulite, disprețuite și invidiate, top modelele ultimelor trei decenii au avut un cuvânt greu de spus în cultura contemporană, centrată pe imagine și consumerism. Staruri ale unei piețe globale apreciată la peste un miliard de euro anual, fetele și băieții care aleg această carieră ajung să câștige, la numai 16 ani, într-o lună cât părinții lor într-un an.

În România, piaţa de modelling este destul de matură şi profitabilă. Într un interviu acordat revistei Income Magazine, directorul MRA Models Agency, Liviu Ionescu, spune că, deși volumul de muncă a scăzut cu 30-40%, iar tarifele cu 50% față de 2006-2008, piaţa de modelling pentru clienţii români ajunge anul aceasta la 4-5 milioane de euro. O valoare mică, în comparaţie cu un domeniu conex, publicitatea -309 milioane de euro în 2011, potrivit Media Fact Book. În vremuri de glorie, a fost însă de câteva ori mai mare.

Tentaţia unor câştiguri substanţiale
Sumele câştigate de modele diferă în funcție de celebritate. Spre exemplu, participarea la o prezentare de modă este plătită cu 150-500 lei; la realizarea de cataloage, reclame foto: 450-2000 lei; reclamele video: 900 lei-5000 lei. Asta pentru o singură zi. Pentru nume mari, precum Catrinel Menghia, tariful se ridică substanțial: ea câştigă câteva mii de euro pentru o şedinţă foto, în România. Prețurile sunt semnificativ mai mari peste hotare și de aceea modelele aleg să lucreze la Paris, Milano, New York, dar și la Beijing sau în alte părți ale Asiei, chiar în Africa. Numai MRA are permanent în jur de 100 de modele, băieți și fete, care lucrează afară.

Citeste mai mult despre cum se obtin bani din frumuseţe

Nu toate poveştile din lumea modellingului se termină cu happy-end. Iată povestea unei tinere care a renunţat rapid la această carieră

Citeste si
Ce va fi peste 100 de ani. Previziunile oamenilor de ştiinţă
Aceste diamante care au facut valva in 2012
Află cine sunt tinerii străluciţi ai României de azi
VIRUSUL GOOGLE care a trecut neobservat aproape trei luni

×
Subiecte în articol: modelling fotomodele catrinel menghia