x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Ce gândește pisica ta? Expresia facială și limbajul corporal al felinelor

Ce gândește pisica ta? Expresia facială și limbajul corporal al felinelor

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2024   •   09:30
Ce gândește pisica ta? Expresia facială și limbajul corporal al felinelor
Sursa foto: Unsplash.com

Te-ai întrebat vreodată la ce se gândesc pisicile în timpul lungilor ore de leneveală, relaxare și somn? Ce visează atunci când stau tolănite într-o rază de soare sau când te privesc cu acei ochi misterioși de pe pieptul tău? În afara plimbărilor prin casă, a verificărilor bolului de mâncare și a câtorva explozii de activitate, pisicile nu par să facă multe pe parcursul zilei. Totuși, trebuie să se gândească la ceva.

Studii despre cogniția pisicilor

Deși mai avem multe de descoperit despre gândirea pisicilor, numeroase studii au explorat comportamentul și cogniția felină, inclusiv memoria, percepția, înțelegerea indiciilor sociale umane și legăturile de atașament. Știm că pisicile noastre ne iubesc și se simt confortabil în preajma noastră. De exemplu, răspund mai bine la vocea familiară a stăpânului decât la cea a unui străin și chiar ne privesc atunci când sunt îngrijorate sau nesigure în fața unui lucru nou.

Ce crede pisica ta despre tine

Se pare că pisicile ne-ar putea vedea ca pe niște pisici mari și stângace care nu se comportă întotdeauna așa cum s-ar aștepta ele. John Bradshaw, autorul cărții "Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet" (2013), sugerează că comportamentul pisicilor față de oameni nu este diferit de comportamentul lor față de alte pisici. De exemplu, pisicile se apropie de stăpânii lor cu coada ridicată și se freacă de aceștia, la fel cum ar aborda o altă pisică într-o întâlnire prietenoasă. Pisicile își ling stăpânii pentru a-i îngriji, la fel cum fac cu alte pisici, potrivit DCnews.

În esență, pisica ta te vede ca pe o creatură mare, asemănătoare unei pisici, care merge pe două picioare, poartă haine inexplicabile și face deseori lucruri ciudate. Ea s-ar putea întreba ce lucru straniu și amuzant vei face în continuare.

Expresia facială și limbajul corporal al pisicilor

Nu vom ști niciodată exact ce gândește o pisică, dar putem avea o idee destul de bună despre ce simte, învățând să citim expresiile faciale și limbajul corporal al pisicilor. Din păcate, un studiu recent a constatat că pentru majoritatea oamenilor este destul de greu să citească expresiile faciale ale pisicilor.

Învățarea limbajului corporal al pisicilor este oarecum mai ușoară decât învățarea citirii expresiilor faciale. Înțelegerea semnificației anumitor posturi și mișcări corporale poate dezvălui multe despre ce se întâmplă în mintea pisicii tale.

De exemplu, semnele că o pisică se simte calmă și în pace includ un corp relaxat, urechi într-o poziție relaxată și neutră (nu date pe spate), și mustăți într-o poziție relaxată, cu pupilele ochilor apărând ca niște fante mici. Semnele că o pisică se simte ușor stresată includ un corp rigid, cap întors, corp înclinat înapoi sau ghemuit aproape de pământ, mustăți întinse în față și pupile ușor dilatate.

Limbajul corporal care indică o pisică foarte stresată, anxioasă sau speriată include: urechi date pe spate sau lipite de cap, coadă lăsată jos, corp ghemuit foarte aproape de pământ, păr zburlit pe corp și coadă (posibil cu spatele arcuit) și pupilele ochilor foarte dilatate. O pisică foarte speriată sau agresivă poate, de asemenea, să șuiere, să scuipe, să mârâie și să lovească cu ghearele.

Intră în mintea pisicii tale

Chiar dacă nu vom ști niciodată cu siguranță ce gândește pisica ta, poate fi distractiv să-ți imaginezi ce se petrece în mintea ei misterioasă. Data viitoare când îți vezi pisica, observă-i expresia facială și limbajul corporal și încearcă să îți imaginezi ce ar putea gândi. Ea s-ar putea gândi pur și simplu la cât de mult te iubește, potrivit Thesprucepets.com

×
Subiecte în articol: pisici gânduri limbajul corporal