x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media După 30 de ani. Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Dinescu şi Cozighian

După 30 de ani. Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Dinescu şi Cozighian

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Dec 2019   •   14:51
După 30 de ani. Cum s-a trăit Revoluţia română, cu Dinescu şi Cozighian

Pe 22 decembrie, la „Politică şi delicateţuri”, Mircea Dinescu şi invitatul său rememorează momentele care ne-au schimbat destinul. La ora 14.30, la TVR 1 HD şi TVR+.

La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Mircea Dinescu îl invită la Politică şi delicateţuri pe regizorul şi jurnalistul Paul Cozighian, de care  îl leagă acest eveniment extraordinar care a schimbat destinul ţării şi soarta noastră, a tuturor. Emisiunea poate fi văzută duminică, 22 decembrie, de la ora 14.30, la TVR 1, TVR 1 HD şi online, pe TVR+.

Student la regie film la vremea respectivă, Paul Cozighian avea o cameră de luat vederi, cu care, în momentul în care au început evenimentele din decembrie ‘89, a ieşit în stradă şi a filmat. Astfel, a surprins pe peliculă imagini din seara de 21 decembrie, iar pe 22 decembrie a intrat în sediul CC al PCR, împreună cu manifestanţii, imediat după fuga soţilor Ceauşescu. În imagini apare, desigur, şi Mircea Dinescu, moment de nostalgie şi aducere aminte pentru poet.

Dar, pentru că Politică şi delicateţuri este un talk-show culinar, până să se aşeze la masă să discute despre evenimentele din ‘89, Dinescu îi pregăteşte musafirului său o mâncare spectaculoasă, un fel de tort cu blat din lipie înmuiată în lapte şi umplutură de legume. Nu lipsesc nici vinul poetului şi nici marele lăutar Ionel Tudorache, venit să încânte gazda şi musafirul cu muzica sa.

Plecat încă din 1990 din România, Cozighian rememorează împreună cu Dinescu momentele fierbinţi ale evenimentelor din decembrie ‘89 şi face o radiografie a societăţii noastre din ultimii 30 de ani. Un arc peste timp, într-o ediţie specială Politică şi delicateţuri, poveşti adevărate despre Revoluţie, cu doi oameni care s-au aflat atunci în mijlocul evenimentelor. Emisiunea se vede duminică, 22 decembrie, de la 14.30, la TVR 1 HD. 

 

Paul Cozighian s-a născut în 14 iunie 1962, la Bucureşti. A absolvit liceul Mihai Viteazul din Capitală şi UNATC, secţia regie film. În 1990 a plecat în Franţa, unde a obţinut masteratul în audiovizual, la Sorbona. Lucrează în cinematografie, televiziune şi radio, iar în prezent este corespondent la Bucureşti pentru Le Figaro şi Radio France Info. 

×
Subiecte în articol: mircea dinescu