x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Am 39 de ani si nu ma mai ambalez"

"Am 39 de ani si nu ma mai ambalez"

13 Ian 2005   •   00:00

MONDEN
RELAXARE - Cinci ani, Lisa Stansfield n-a cantat, ci doar s-a plimbat cu avionul A invatat sa traiasca fiecare clipa, sa se bucure din ce in ce mai mult de viata si sa nu mai ia in seama lucrurile marunte. Aceste trairi ale ei au dus si la realizarea noului album "The Moment", ce va fi lansat pe piata muzicala internationala la 14 februarie.
ROXANA I. ANCUTA

AFACERE DE FAMILIE. La albumele sale muzicale, artista nu lucreaza decat cu sotul
Lisa Jane Stansfield s-a nascut in Manchester, in 1966, si este sora mijlocie dintr-o familie cu trei fete. Canta soul, jazz, dar si dance. Idolii ei sunt Barry White si Marvin Gaye. La varsta de 15 ani a inceput sa inregistreze, reusind sa scoata pe piata piese pop de succes. Piesa de referinta a Lisei este "All Around The World", care, in 1989, a fost numarul unu in multe din topurile internationale, iar albumul care o includea s-a vandut in aproape cinci milioane de unitati in intreaga lume. Pasiunea Lisei pentru arta nu se limiteaza doar la a compune muzica ori la a scrie versuri. Solista este si o buna pictorita.

Despre viata ei, dincolo de scena, veti afla citind acest interviu obtinut prin amabilitatea Nova Music, unic distribuitor Edel Records in Romania.

Jurnalul National: Impreuna cu cine ai realizat noul album?
Lisa Stansfield: La realizarea albumelor mele, niciodata nu am lucrat cu nimeni in afara de sotul meu. El a fost unicul meu producator. Cateodata am avut o senzatie destul de ciudata. La inceput, ma simteam de parca ii eram infidela. De parca as fi avut o relatie cu cineva. Dar, dupa primele saptamani, m-am obisnuit, si totul a fost minunat.

Emotiile umane sunt un mister

Ai colaborat si cu textieri?
Nu, nu am lucrat cu o echipa de textieri. Piesele le-am scris in Irlanda si pe masura ce inaintam cu realizarea albumului, am mai selectat din ele. Inregistrarile au fost facute impreuna cu o trupa de instrumentisti care canta live si au durat aproape o saptamana.

Versurile au un mesaj anume? Caracterizeaza aceasta perioada a vietii tale?
Cred ca toate piesele de pe acest album sunt despre relatii. Adica, despre ceea ce cant eu in mod normal. Parerea mea este ca, indiferent cat de complicata este lumea, emotiile umane vor constitui intotdeauna un mister pentru fiecare in parte, dar mai ales pentru sexul opus. Ne place sa credem ca ne intelegem unii pe ceilalti, dar intotdeauna mai ramane ceva de descoperit. Esti pe strada si vezi doi oameni mergand impreuna. Pentru tine, acestia nu sunt decat doi oameni care merg pe strada, dar pentru ei, faptul ca sunt impreuna in acel moment este ceva extrem de special. Poate este chiar unul din momentele lor deosebite de care au parte in viata. In afara de asta, melodiile de pe noul meu album vorbesc, de asemenea, despre nerealizarile dintr-o relatie sau, dimpotriva, despre implinirile ei. Ceea ce vreau eu sa spun este ca, desi pentru unii, anumite momente din viata sunt nesemnificative, pentru altii sunt extrem de importante, de speciale.

Nu mai munceste pana la epuizare

Esti adepta stilului soul si esti din nordul Angliei. A fost usor pentru o englezoaica sa adopte acest stil?
Da, a fost usor, deoarece eu am crescut pe aceasta muzica. A fost ca un fel de jurnal muzical si am ascultat foarte multa muzica de felul asta la viata mea. In colectia de discuri a mamei mele se aflau Motown, Diana Ross, Marvin Gaye si altii. M-am simtit bine cantand asta. Greu mi s-a parut momentul in care am incercat sa obtinem primul meu contract. A fost ciudat… Eu, o domnisoara alba, cantand pe muzica de negri. Ceea ce anumite persoane din Anglia nu puteau sa conceapa!

Este adevarat ca te-ai retras din lumea show-biz-ului pe la mijlocul anilor ’90?
Ei bine, nu a fost chiar asa, si nu m-am simtit, in nici un caz, ca mi-as fi luat pauza. Adevarul este ca am adoptat un ritm mai lent fata de cel pe care-l aveam in mod normal, pentru ca aveam nevoie de asta. Intre primul si al doilea album al meu a fost o distanta de cinci ani. In acest timp nu am facut nimic decat sa ma plimb cu avionul, sa stau prin camere de hotel si sa nu trec deseori pe acasa. Acest ritm te poate face sa o iei putin razna, dupa un timp. Este ca si cum ai pierde legatura cu realitatea. Al treilea album l-am inregistrat la Dublin, hotarand, eu si sotul meu, sa ne mutam acolo si sa ducem o viata linistita, pentru o vreme. Asadar, munceam, dar aveam mai mult timp liber. Am facut o alegere buna. Am hotarat sa nu mai muncesc pana la epuizare totala. Am 39 de ani si nu ma mai ambalez, nu ma mai las coplesita de toate lucrurile marunte.

Ce ne poti spune despre viata ta privata? Cum traiesti acolo, in Irlanda?
O, am o viata minunata. Locuim la aproximativ opt mile la sud de Dublin si suntem inconjurati atat de mare, cat si de munti. Suntem numai la jumatate de ora distanta de Dublin. Asa ca putem merge acolo ori de cate ori vrem. Avem un studio si-l mai avem pe catelusul nostru. Duc o viata normala. Fac gimnastica, gatesc, ma ocup de muzica mea… Este ceea ce mi-am dorit mereu.

AUTODIDACTA

"Niciodata nu am luat lectii de canto, dar mi-am imbunatatit calitatile vocale prin incercari repetate. Vorbesc serios! Cant de cand aveam 4 ani. Asa ca, de foarte devreme, am adoptat un stil muzical nepotrivit. Cantam prost, ceea ce imi afecta vocea pur si simplu. Astfel incat m-am autoeducat pentru a canta corect si bine" - Lisa Stansfield artista
×
Subiecte în articol: antimonden viata