x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Amanda Lear:O combinaţie excitantă

Amanda Lear:O combinaţie excitantă

de Loreta Popa    |    14 Dec 2008   •   00:00
Amanda Lear:O combinaţie excitantă

Amanda Lear este cunoscută publicului român mai ales pentru cariera ei de cântăreaţă. Totuşi, ea a fost actriţă, fotomodel, prezentatoare de televiziune şi pictoriţă.



Încă din anii ’80 se făceau speculaţii privind sexualitatea Amandei Lear, dar şi a originilor ei, care erau pe rând când vietnameze, când ruseşti sau chiar chineze, dar şi engleze, franceze şi indoneziene. Câteodată, tatăl ei era ofiţer în armata engleză, ba în cea franceză. Născută în Hong Kong, într-o familie de origine engleză/franceză (tatăl) şi asiatică/rusă (mama), Amanda a copilărit în sudul Franţei şi în Elveţia. Nu se ştie nici până acum dacă s-a născut în 1939 sau în 1946, certă este numai ziua de 18 noiembrie. Încă de la 16 ani şi-a îndreptat atenţia către artă, plecând la Paris să studieze pictura, chiar dacă mai târziu viaţa îi va duce paşii spre şcoala St. Martins din Londra. Se împrieteneşte cu Brian Jones de la Rolling Stones, iar Amanda se aruncă în vârtejul vieţii de noapte londoneze, atât de binecunoscută.

FETIŞ. Amanda Lear este cel mai bun exemplu de cum se poate construi o carieră având ca bază un zvon. Figura ei cu accente asiatice atrage atenţia lui Catherine Herle, directoarea unei prestigioase agenţii europene de modele, drept pentru care Amanda revine la Paris în 1965, pentru a prezenta colecţii semnate Paco Rabanne şi Yves St. Laurent. În această perioadă îl cunoaşte pe Salvador Dali, care şi-o doreşte ca model. Devine muza lui şi o prietenă apropiată pentru următorii 15 ani. În 1973 se îndrăgosteşte de David Bowie, cu care rămâne timp de un an şi, datorită lui, Amanda începe să cânte, făcându-şi pentru prima dată apariţia la începutul anilor ’70, ca model îmbrăcat fetişist pentru coperta unui album lansat de Roxy Music. Se spunea că era transsexual, dar a mărturisit revistei Interview că acest zvon era doar un şiretlic al sponsorului ei, David Bowie, pentru a atrage atenţia. În 1975 semnează primul contract cu o casă de discuri şi apare primul ei single, "La Bagarre", cu un succes neaşteptat în discoteci. Au urmat foarte multe albume şi o carieră de invidiat, devenind un nume important în muzica disco în 1977, când a înregistrat "I Am a Photograph" în Germania, ajutată în producţie de Tony Monn. Amanda etala o voce atât de gravă şi cu note atât de joase, încât mulţi s-au întrebat atunci dacă nu este într-adevăr bărbat. Unii au pus acest lucru pe seama unei operaţii de schimbare a sexului. În ciuda tuturor zvonurilor, Amanda Lear este o combinaţie excitantă, ce a împins imaginaţia multor fani până dincolo de limite. În 1981 a început să aibă propriile expoziţii de pictură, iar în 1982, magnatul italian Berlusconi i-a oferit prima slujbă de prezentatoare tv, transformând-o într-o adevărată vedetă.


O lume a culorii

Întâlnirea cu Salvador Dali i-a schimbat viaţa. Cunoscută mai mult ca personaj din lumea spectacolului, pentru mulţi faptul că Amanda pictează a fost o surpriză. De curând a vernisat la Roma o expoziţie personală de pictură în care sunt expuse 35 de lucrări realizate de ea din 1988 până astăzi. "Pictura este pasiunea mea principală, arta este pentru mine un fel de terapie prin care pot să-mi exprim sentimentele: teama, furia, speranţa, dorinţele sexuale, totul în culori puternice, accese violente de galben, roşu şi verde", declara Amanda Lear, care a mai expus în trecut în majoritatea capitalelor europene.

×
Subiecte în articol: vip amanda