x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Cei doi frati Moga: compozitor si regizor

Cei doi frati Moga: compozitor si regizor

26 Noi 2004   •   00:00

MONDEN
AUTORITATE - Cand seniorul ii tine predici, juniorul pune nasul in pamant A absolvit Liceul de Arhitectura. Vine din Alba Iulia. Scopul si durata vizitei in Bucuresti: facultate, patru ani. Acum doua zile a implinit 19 ani. Are un frate celebru si vrea sa devina regizor. Numele lui este Iulian Moga.
DANA CIOBANU

PERSONALITATE / Iulian Moga nu vrea sa fie doar fratele mai mic al lui Moga

Fratele cel mic al lui Marius Moga, Iulian, a venit de cateva luni in Bucuresti. Deocamdata, "big brother" este cel care il sprijina: i-a oferit un acoperis, l-a introdus intr-un cerc de prieteni si l-a pus in legatura cu cativa producatori din show-biz. Dar Iuli (asa cum ii spun prietenii) nu-si doreste sa fie privit drept "fratiorul lui Moga" si vrea sa-si castige notorietatea pe merit. A ales Capitala pentru a urma cursuri de regie. De altfel, a facut deja primul pas pe acest drum, fiind student la Regie Film. La scoala nu a auzit inca prea multe lucruri noi, pentru ca a furat un pic de meserie de la tatal sau, care are un studio de productie video si este un "multitalent", dupa caracterizarea fiului. "In primele zile de curs, colegii nu stiau cine sunt. Ma simteam bine ca ma priveau ca pe un oarecare. Acum sunt fratele lui Moga", spune Iuli despre cum il privesc colegii.

Pana sa-si definitiveze studiile, Iuli are de gand sa-si faca un nume si sa si castige niste bani. A regizat deja si monteaza in aceste zile videoclipul unei piese a trupei Perpetuum. "O sa colaborez cu Corina la noul ei clip, impreuna cu un alt regizor. M-am intalnit cu producatorii, care mi-au cerut sa scriu un scenariu. Ei i-a placut foarte mult, si lor, de asemenea, astfel ca m-au luat in echipa. N-as vrea sa vorbesc mai multe despre asta pana nu se va vedea un rezultat concret, pe televizor."

FARA CONCURENTA. E destul de greu sa-ti faci un nume cand esti in umbra unei rude celebre, pentru ca lumea te judeca mai putin dupa ce faci tu si mai mult dupa faima numelui pe care-l porti. "Nu vreau sa-l depasesc pe Marius. Nu vreau sa-l concurez. El face muzica, eu fac film. Cam pe la aceeasi varsta. El a inceput sa castige primii bani din munca lui pe la 17 ani. M-a tot batut la cap ca de ce nu fac nimic. Si-am zis «Da’ ce, eu nu sunt in stare?». Imi place sa lucrez cu imaginea si asa mi-am ales drumul", spune Iuli. Si-a castigat primii bani dintr-un clip pe care l-a facut cand avea 16 ani, dar nu vrea sa-si aduca aminte de asta. Nu pentru ca nu a facut prea multi bani atunci, ci pentru ca "nu mi-a placut ce a iesit, desi era ok".

JUDECATA. Fratele mai mare are autoritate. "Cateodata imi mai tine predici. Pun nasul in pamant si spun «yes, sir!». Trebuie sa ai respect pentru fratele mai mare, mai ales cand are si dreptate." Cum l-a primit show-biz-ul romanesc? "Sunt foarte multi cu doua fete. Vorbesc ceva cu tine, pe la spate spun altceva. Mie nu mi s-a intamplat inca, pentru ca nu i-am deranjat, dar alti prieteni s-au fript. Probabil ca, daca as starni ceva valuri, s-ar lua si de mine, ca le iau painea de la gura. Dar eu ii respect, sunt regizori buni. Eu abia invat."

Cu un compozitor in familie, Iuli nu putea sa nu-si incerce norocul si in muzica. Impreuna cu alti doi baieti lucreaza la un proiect nou. A facut canto, dar, tocmai cand credea ca s-a "copt" pentru cantat, a constatat ca i s-a schimbat vocea. Acum ia din nou cursuri de canto. Si nu-si uita moto-ul preferat: "Te nasti cu zidul, pe parcurs pui tencuiala". Iulian Moga a pus mana pe mistrie!

BIG BROTHER
Marius Moga aproape ca nu mai are nevoie de prezentare. Este unul dintre cei mai la moda compozitori din noua generatie. Andreea Balan, Andreea Antonescu, Akcent, Paula Selling, Ana Lesko, Hi-Q, Miki, Simplu, Candy, Sistem, Unu, Corina, Giulia, Cream sunt cativa dintre artistii romani "abonati" la fabrica de hit-uri ale lui Moga. De curand a compus si inregistrat piesa "7 seconds", care va promova filmul cu acelasi nume. Despre Iuli, de a carui imagine se ocupa, Marius spune ca nu ar vrea sa fie privit drept "fratele lui Moga": "E un copil ambitios, dar as vrea sa se vorbeasca despre el dupa ce munceste ceva".
×
Subiecte în articol: antimonden moga