x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Delfinul care canta

Delfinul care canta

20 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Nici n-am intrat bine pe poarta Delfinariului din Constanta ca ne-am si trezit impinsi de la spate in sala de spectacol. "Haideti, grabiti-va, incepe ultima reprezentatie!"
SIMONA ECOVOIU, MIRUNA MIHALCEA

Ne-am propus ca, pentru cateva ore, sa nu mai avem de-a face cu vedetele de pe Litoral, multe dintre ele fiind adevarate monumente de infumurare. Asa ca ne-am dus la Delfinariu, in speranta ca scapam de fite. As, delfinii Mark si Adina, dar si leii de mare John si Lori, atractia vizitatorilor, au imprumutat si ei aerele de VIP-uri. De la dresori am aflat ca si mamiferele sufera de cultul personalitatii: "S-au invatat cu aplauzele si le cam place sa-si dea in petic".

INCEPE PRIMUL NUMAR. O sceneta. In care Lori, domnisoara leu de mare, interpreta taman rolul unei increzute. Nu stim daca aici a fost mana dresorului, cert e ca leoaica de mare are veleitati de actrita. Statea intepata ca la pozar, cu nasul pe sus (la propriu!), savurand din plin aplauzele publicului amuzat. Hm, micile trucuri ale lui Lori nu se opresc aici. Stie sa faca gimnastica de intretinere, mai ceva ca Jane Fonda, iar daca o scoti din sarite, scoate limba ca un copil rasfatat. Mai, sa fie! Ne mutam privirea la John. Care parea un gentleman ce-si curta partenera. A facut tot felul de giumbuslucuri, doar-doar va intra in gratiile simandicoasei Lori... Nici o sansa. Degeaba a jucat fotbal cu dresorul ori a salutat marinareste spectatorii.

In timp ce leii de mare se dadeau in spectacol, delfinul Mark devenise nerabdator sa-si faca numarul. Ia uite, draga, pana si in apa functioneaza principiul concurentei!

FARA PLAY-BACK. Leii de mare si-au spus repede replicile de final si i-au predat stafeta lui Mark. Eeee, aici s-a schimbat brusc foaia. Nu se putea ca un "actor" de talia batranului Mark, ce tocmai a implinit 18 ani, sa intre in spectacol oricum. Incep pregatirile... O galeata imensa plina cu delicatese "pescaresti", bonusul pentru o reprezentatie facuta ca la carte, si... muzica! La comenzile dresoarei Georgeta Enciu, delfinul a scos niste sunete ciudate pe ritmuri latino si a dansat aiurea in apa... Am trait s-o vedem si p-asta: delfinul cu inclinatii muzicale! Si nici nu facea play-back.

Fireste ca Mark si-a castigat dreptul de a culege laurii, dupa aproape doua decenii de prestatii pe scena acvatica din Constanta. "Delfinu’ asta e ceva de speriat! Cred c-o sa ne scoata pe toti la pensie", spune Georgeta.

La sfarsitul reprezentatiei l-am tras nitel de limba pe Cristian Iancu, dresor de profesie. Uite-asa am aflat cam cum sta treaba cu delfinii-interpreti. "Pai, se fac studii in permanenta, tocmai pentru ca delfinii sunt una dintre cele mai inteligente specii. Stiati ca ei recunosc cu usurinta obiectele? Da’ mai interesant e faptul ca delfinii pot imita cu usurinta sunetele emise de oameni." Uite, domnule, ne-am zis noi, acum ne explicam reusita "duetului" Mark si Georgeta, dresoarea lui preferata. Asemenea oamenilor, si mamiferele astea au preferinte si toane. "Se-ntampla sa nu aiba chef sa-si faca numarul. Chiar in spectacol. Insa nu-i obligam sa lucreze la comanda."

MANCACIOSI. Bazinele de la Delfinariu sunt umplute cu apa din Marea Neagra si, adesea, se fac probe de salinitate. Delfinii mananca zilnic cate zece kilograme pe stavrid si merluciu, iar leii de mare consuma cam opt kilograme de peste, plus vitaminele de rigoare. Show-ul a luat sfarsit, iar turistii au iesit din sala cu zambetul pe buze. S-au inveselit cu doar 40.000 de lei, cat costa un bilet....

CONCEDIU DE ODIHNA

Chiar [i vedetele Delfinariului intr` n vacan]` dup` sezonul estival. Concediul dureaz` doar o s`pt`m~n`, dup` care repeti]iile sunt reluate. |n perioada de rela[, Mark are timp s` se g~ndeasc` profund la o iubit`, c` doar i-a sunat ceasul! Din p`cate, Adina, delfinul-femel` [i colega lui de show, e minor`, a[a c` Mark ori o a[teapt` p~n` mai cre[te, ori [i mut` g~ndul la o alt` partener` de nebunii.

Afacere, nu gluma! - Maria Dragomiroiu a investit un miliard de lei in Gradinile de pe Litoral

HORATIU TUDOR

Reputata interpreta Maria Dragomiroiu a castigat, in luna februarie, licitatiile pentru Gradinile Cinema din Mangalia si Jupiter, in detrimentul unui concurent serios, pe care l-a avut in persoana lui Sergiu Nicolaescu. Gradinile au fost inchiriate de Romania Film, pe o durata de sase ani, pentru ca s-a mizat pe puterea financiara a firmelor private. Atat Gradina Cinema Farul din Mangalia, cat si cea din Jupiter se aflau intr-o stare deplorabila. Ecranul data din 1970, iar tencuiala era la pamant.

DOTARI. Farul din Mangalia si Cinematograful din Jupiter au fost dotate cu aparatura de proiectie de ultima generatie, sunet stereo, s-au adus ecrane noi Cinema Scop, ca sa nu mai vorbim de schimbarea instalatiei electrice si reconstruirea peretilor exteriori si interiori. Toata aceasta investitie a Mariei Dragomiroiu s-a ridicat la cifra de un miliard de lei. Daca anul trecut se inregistra o medie de 30 de spectatori la un film, in urma reconstructiei, media este de 100-150 de spectatori. O alta noutate cu care a venit Maria Dragomiroiu este costul biletelor, care variaza intre 40.000 si 60.000 de lei. Pentru a atrage spectatorii se impart fluturasi pe plaja si exista o caravana mobila de vanzare a biletelor. Un alt cinematograf reconstruit este Cinema Neon din Eforie Nord, in care un colaborator al Mariei Dragomiroiu a investit 600 de milioane de lei.

LA CALD

  • SEXXY PLEACA DE PE LITORAL IN AMERICA. Fetele de la Sexxy au un an incarcat. Ele se afla deja de doua saptamani la Marea Neagra, unde sustin trei-patru concerte pe seara. Contractul estival le expira la 1 septembrie, insa acest lucru nu inseamna ca isi pot lua vacanta. Giulia si Claudia se intorc in Bucuresti, unde au la dispozitie doar doua saptamani sa inregistreze materialul discografic pe care vor sa-l lanseze la toamna. Graba este motivata de faptul ca au semnat un contract pentru un turneu de o luna de zile in America, incepand cu 18 septembrie. Ele vor avea recitaluri in 12 orase din SUA, printre care Atlanta si Miami, locuri in care nu au mai fost pana acum. (Dana Ciobanu)

  • TOPUL STATIUNILOR DE LA MAREA NEAGRA. Daca vreti sa plecati in vacanta la mare si nu stiti ce statiune sa alegeti, va ajutam noi cu cateva informatii legate de nivelul lor de aglomeratie. Astfel, Mamaia se situeaza pe primul loc, cu aproape 17.000 de turisti declarati de gazde. La mica diferenta, Mangalia, cu 16.000 de turisti, locul al treilea fiind adjudecat de Eforie Nord si Sud, cu 12.000 de turisti. Pe urmatoarele locuri in preferintele turistilor se situeaza Neptun-Olimp (7.000), Navodari (5.000), Constanta (4.000) si Techirghiol (1.000). Precizam ca cifrele de mai sus sunt oferite de Politie, pe baza declaratiilor hotelurilor si gazdelor particulare privind traficul de turisti. (Dana Ciobanu)

  • MANDINGA S-A BRONZAT CU MANUSI. Trupa Mandinga nu putea lipsi din peisajul cantaretilor care si-au mutat cartierul general la malul marii. Intre doua spectacole, membrii formatiei se delecteaza jucand fotbal pe plaja. Fiind singura fata din trupa, solista Elena Gheorghe s-a refugiat... in poarta, mai ales ca, de fiecare data cand incing vreo partida, baietii nu se menajeaza, intrand destul de dur la minge. Daca la driblinguri si pase nu prea s-a descurcat, postul de goalkeeper i s-a potrivit manusa. Campionatul s-a incheiat, insa pentru o scurta perioada. Mandinga a plecat la Brasov hotarata sa ia "Cerbul" de coarne. Cu sau fara trofeu, se va intoarce la mare, unde isi va lua din nou in primire manusile. (Catalina Iancu)

    ZI DE VARA PANA IN TOAMNA - SUMAR - 19 iulie 2004

    Tabara din Navodari se afla in mizerie

    Vama Veche: rockeri ba, gandaci da!

    Litoralul azi

    Cu vedere la plaja
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden mark