x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Fata care-i ducea painea lui Ceausescu

Fata care-i ducea painea lui Ceausescu

05 Ian 2005   •   00:00

MONDEN
TEAMA - Pascal Cojocarita si-a jurat ca nu va mai calca pe pamant american Matilda Pascal Cojocarita este una dintre cele mai frumoase interprete de muzica populara de la noi. Are chiar si o diploma care-i atesta acest renume. Cand avea 19 ani a fost aleasa prima Miss Romania.
ROXANA I. ANCUTA

CANTAREATA MISS. Chiar si acum, la anii maturitatii, Matilda se remarca prin frumusete
In 1979, Matilda era muncitoare la Centrul de Calcul al Combinatului de Fibre Sintetice din Iasi, unde a lucrat, la un moment dat si ca operator de calcul. In 1979, cand avea 19 ani solista a castigat titlul de prima Miss Romania. Respectivul concurs de frumusete la care a participat a fost prezentat de actorul George Mihaita, iar castigatoarea trofeului, Matilda, a primit ca premiu o vaza, pe care a doua zi a si spart-o, din neatentie.

IN CINSTEA PARTIDULUI. In paralel cu serviciul de la Centrul de Calcul, Cojocarita isi desfasura si activitatea artistica. Era solicitata la actiunile organizate de sau in cinstea partidului (congrese, receptii la nivel inalt etc.): "In afara de cantarile pe care le sustineam, mai eram aleasa sa-i duc tovarasului flori sau colacul de paine cu sare."

Solista s-a nascut in Negresti (Vaslui) si, din punct de vedere artistic, reprezinta zona Moldovei. Este al patrulea copil din familie. "Mama avea 26 de ani si deja facuse trei copii. Nu-l mai voia pe al patrulea, dar am fost o luptatoare inca dinainte de a ma naste si nu m-am lasat pana n-am venit pe lume." S-a luptat pana a devenit si artista familiei. Ceilalti frati s-au orientat inspre cu totul alte domenii: "Sora cea mare este secretara la o scoala din Vaslui, a doua sora este contabila in Negresti, iar fratele - sudor, tot in Negresti."

COJOCARITA DIN MOLDOVA. Cariera de interpreta de muzica populara a inceput-o la 12 ani. In 1975 a cantat la Iasi, iar in 1978 a luat premiul special al juriului, in cadrul primului festival "Maria Tanase", organizat la Craiova. In 1985 a castigat trofeul "Floarea din gradina", spectacol care a constituit o rampa de lansare pentru ea. Au urmat multe participari la diverse festivaluri sau concursuri din tara, colaborari cu televiziunea si radioul.

In 1986 a lansat primul disc, iar de atunci si pana in prezent a inregistat alte sase albume cu muzica populara, romante, cantece de petrecere si piese de-ale Mariei Tanase interpretate in maniera proprie. Chiar daca Matilda este o reprezentanta de marca a folclorului moldovenesc, din repertoriul ei fac parte cantece culese de prin toate zonele tarii si, mai ales, unele melodii ale Mariei Tanase, aproape necunoscute publicului. "Cantecele mele nu reprezinta numai zona Moldovei. Unele sunt adunate din culegeri si apoi adaptate. Primul cantec l-am invatat de la tatal meu, cand aveam cinci ani. Abia intors din armata, fredona mereu prin casa aceasta doina: «Munte munte, brad frumos». Cu timpul mi l-am atribuit. Tin minte ca tata ma tinea pe genunchi, ma legana si mi-l canta."

Din 2002 locuieste la Bistrita impreuna cu sotul ei, violonistul Stefan Cigu. Amandoi sunt angajati ai ansamblului profesionist "Dor Transilvan" al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita.

JURAMANT. Matilda a cantat foarte mult prin restaurante, inca de pe vremea lui Ceausescu. "Acolo am invatat arta cantului. Si tot de-acolo mi se trage si faptul ca acum interpretez de toate." Cojocarita a cantat mult si pentru romanii din strainatate.

A fost in Franta, Italia, Germania, Israel, Austria, Polonia si Bulgaria, dar cel mai mult in America, unde si-a jurat ca nu va mai merge niciodata din cauza a doua incidente care au prins-o tocmai acolo: Revolutia din 1989 (s-a intors in tara abia in martie ’89) si prabusirea, pe la septembrie 2001, a celor doi gemeni WTC. Se afla la doar un kilometru de cea de-a doua cladire WTC.

EXTEMPORAL CU URARI
Anul trecut, Matilda Pascal Cojocarita si sotul ei au absolvit Facultatea de Muzica din cadrul Universitatii "Spiru Haret", Bucuresti. Cinci ani au invatat cot la cot si au facut naveta intre Bistrita si Bucuresti. La examene, Matilda incerca sa-i mai dea cate o mana de ajutor sotului ei, care, plictisit insa, nu mai avea rabdare sa-i dicteze sotia pentru a lua o nota mai mare si incheia lucrarea cu urari de sanatate pentru profesori. Dupa ultimul examen, Stefan Cigu si-a scos vioara si, acompaniat de Matilda, a tinut in fata profesorilor si a colegilor o cantare de toata frumusetea.
×
Subiecte în articol: antimonden matilda