x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Feti-Frumosi pe cai mari

Feti-Frumosi pe cai mari

de Dana Andronie    |    24 Iul 2006   •   00:00
Feti-Frumosi pe cai mari
CEI DINTAI
Ernest Maftei si Colea Rautu sunt membrii fondatori ai Uniunii Cineastilor din Romania. La inceput a fost ""Desfasurarea"". Un film in care au debutat toti actorii de film de mai tarziu. Anul de gratie: 1953. ""Pe Colea l-am cunoscut cand s-a infiintat Teatrul de Stat din Pitesti, in 1949. La deschidere am jucat eu, Colea, Vraca si multi actori, dintre care mai traim doar eu cu Colea… Colea are 94, eu 87"", ne-a marturisit Ernest Maftei.

 

EROII. ""Era un baiat foarte talentat. El n-are institutul. Nici nu-i trebuie, pe multi ii strica… Am jucat mult cu Colea… Toate seriile de haiduci. Am fost colegi si la Giulesti (la Teatrul Odeon, de acum). In 1953 am fondat ACIN-ul (Uniunea Cineastilor de astazi). Eram singurii actori de film"", isi continua Badia povestea cu Feti-Frumosi. Doi eroi care calareau la fel de bine ca personajele din basmele nemuritoare. ""Eu am invatat sa calaresc in sat, la tata. Tataia cumpara cai de la regimentul din Calarasi. Umblam cu caruta, dar aveam ambitia sa sar direct pe cal. Am fost si in echipa de calarie a tarii. Am luat premiul intai pe tara la obstacole si viteza. Exact acum 40 de ani. In «Buzduganul cu trei pecete» am prins cu calul 80 de kilometri la ora"", declara Badia.

 

Pe Colea Rautu nu poti sa-l vorbesti de rau. ""N-ai cum, pentru ca este foarte siret. Regizorii invatau de la mine si de la el. Aveam o vorba: «daca vreti ca filmul sa aiba succes, distribuiti-ne!». Colea mi-a botezat si baiatul, pe Gheorghita. Am fost prieteni buni. Eu tot il intrebam de ce nu vine pe la mine: «N-am timp», imi zicea… Gata, nu-ti mai vorbesc despre el! Cand vorbesti mai mult despre un om, inseamna ca-l lauzi. El nu-i de laudat. S-a laudat singur. Singur si-a facut meseria. E un actor cunoscut, un coleg bun."" SFARSIT.

 

Ernest Maftei, cumatrul lui Colea Rautu

 

IUBEAU ACEEASI FATA

 

Ernest Maftei are cele mai multe filme. N-a refuzat nimic! ""Am peste 200 de filme. Peste 50 de roluri principale. Am fost coleg cu Colea la «Desfasurarea», «Padurea pierduta», «Neamul Soimarestilor», «Haiducii», pana la «Miracolul». In acest ultim film, amandoi am avut roluri bune. Iubeam aceeasi fata. Fata m-a ales pe mine… Eram mai frumusel. El nu s-a mai insurat si s-a retras intr-o coliba, la marginea satului. Am plecat cu calul si m-a prins o furtuna de nisip. Cand calul a venit singur acasa, nevasta mea s-a dus la Colea. El vine calare sa ma salveze, dar moare. Va fi ingropat, cu tot cu cal, in nisip. Iar noi am ramas sa-i facem parastas.""

 

UN RAZES IN ""MODIGLIANI, VIATA PICTORULUI""

 

Dupa Revolutie, Ernest Maftei a facut peste 30 de filme. ""Acum doi ani am terminat cu irlandezii filmul «Modigliani, viata pictorului». Eu am jucat bunicul lui. El e evreu, de fapt. Si bunicu’ lui avea dughiana in Roma. Mi-au pus carlionti, dar am iesit un razes… Cu egiptenii, tot cioban am fost. Au venit cu actorii lor mari, acum patru ani in Romania. Eu eram in Muntii Bucegi si ma indreptam spre Brasov, ca sa vand branza. Si-atunci egiptenii s-au urcat la mine in caruta, sa se ascunda de politie. Si tot filmul ii port in caruta… Eu vorbeam pe romaneste, iar ei m-au tradus. Faceau o galagie! «Mai taceti, dracului, din gura. Parca sunteti tigani», le ziceam eu. Bine, ei nu intelegeau nimic…""

 

DIZOLVAT TOTAL IN OMENIE

 

Talentul este acea ""necunoscuta"" care-l deosebeste pe artist de meserias. Talentul, afirma Colea Rautu, care trece deopotriva prin suflet si spirit, n-a putut fi definit de nimeni. Iata ce spunea regizorul Mircea Muresan despre Colea: ""Actor de geniu, cum toti o recunoastem, trebuie cineva sa spuna si scris, iar nu numai marturisit pe la colturi. Colea Rautu este un om dizolvat total in omenie"". Si Nichita Stanescu a lasat scris in istorie cine este Colea Rautu: ""Un ACTOR! Un actor pe care Dumnezeu, la impartirea darurilor lumii, nu l-a uitat si ii multumim ca ni l-a daruit noua, romanilor!""
×
Subiecte în articol: antimonden colea colea rautu ernest maftei