x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Mister Cohen, dance us to the end of love!

Mister Cohen, dance us to the end of love!

de Roxana Roseti    |    21 Sep 2008   •   00:00
Mister Cohen, dance us to the end of love!

Marele artist Leonard Cohen concertează astăzi pe Stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti. Spectacolul marchează aniversarea a 15 ani de existenţă a cotidianului Jurnalul Naţional.

Marele artist Leonard Cohen concertează astăzi pe Stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti. Spectacolul marchează aniversarea a 15 ani de existenţă a cotidianului Jurnalul Naţional.

 
Chiar azi este ziua de naştere a lui Leonard Cohen. Împlineşte... nu împlineşte nici o vîrstă, are vîrsta poetului ce despleteşte viaţa cu vocea.

Irezistibilul, captivantul, electrizantul. Cuvintele terminate în “ul” pot fi interminabile. Nici nu ştii cum să îl caracterizezi, nici nu ştii dacă e om, cîntec, vers sau sentiment. De fapt, nici nu ştii ce să mai faci! Unica soluţie ar fi să rămîi mut. Ce poţi să mai spui despre cineva care are curajul nebunesc de a dansa pînă la finalul iubirii? Care are curajul de a încerca viaţa cu provocări pe care alţii doar le visează cu veioza aprinsă? Şi ce ai mai putea gînguri despre un om care scrie: “Am atins corpul tău perfect cu gîndul meu”? 

Un mare eveniment. În ultimii 15 ani, Cohen nu a mai plecat în nici un turneu. Anul acesta, cînd Jurnalul Naţional marchează împlinirea a 15 ani de existenţă, legendarul muzician porneşte într-un nou turneu mondial. Turneul – “The Fall Tour”, începe cu show-ul de astă-seară de la Bucureşti. Urmează Viena, Praga, Wroclaw şi Varşovia, Berlin şi München, după care Helsinki, Göteborg, Stockholm, Copenhaga, de unde se va întoarce pentru Belgia, Italia, Elveţia, Germania, Olanda, Scoţia, Ţara Galilor, Marea Britanie. Ultimele concerte vor fi la Paris, Brighton şi Manchester.

Prin urmare, Jurnalul Naţional împreună cu Events prezintă concertul extraordinar de astă-seară. Pentru spectacolul din România, Cohen a cerut o cameră simplă şi mîncare vegetariană obişnuită. Nu a avut vreo solicitare specială, în afară de aer condiţionat şi o instalaţie de iluminat cu intensitate reglabilă.

“Amplasarea scenei si a tribunelor a fost anume calculată pentru a oferi o vizibilitate optimă din orice punct al stadionului, inclusiv de pe gazon”, declară Sorina Burlacu, director general Events. În fond, “venirea lui Leonard Cohen la Bucureşti este un MARE eveniment. Aproape incredibil, dar adevărat. Nu ştiu de ce am sentimentul că vine la noi un prieten, şi nu marele artist. Un prieten tainic, un prieten adevărat, un prieten de care nu ne-am îndoit niciodată, un prieten care a fost de fiecare dată lîngă noi atunci cînd am avut nevoie de el”, după cum spune Marius Tucă.

“Cu cît îmbătrîneşti, cu atît devii mai puţin dornic să cumperi cea mai nouă versiune a realităţii”, afirma cîndva Cohen. Da, domnule Cohen, dar atingerea gîndului dumneavoastră va aduce astă-seară trecătoarelor noastre corpuri prizoniere ale realităţii acel tremur pe care doar nemurirea atingerii primei iubiri îl poate aduce. Domnule Cohen, Dance Us To The End Of Love!

 

Cu “casa închisă”

Leonard Cohen s-a născut la 21 septembrie  1934 la Montreal. A publicat cărţi de poezie şi ficţiune înainte de a se orienta către muzică. Albumul său de debut din 1967 poartă numele “Songs of Leonard Cohen. Printre hit-urile lansate de Cohen de-a lungul timpului se numără “Dance Me To The End Of Love”, “The Future”, “Suzanne”, şi multe altele. În luna martie a acestui an, Cohen a fost inclus oficial în Rock and Roll Hall of Fame. Este de la sine înţeles că aproape toate spectacolele pe care le susţine artistul în cadrul turneului său internaţional, inclusiv cel de la Bucureşti, se desfăşoară cu “casa închisă”.

×
Subiecte în articol: cohen vip