x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Prea scumpa pentru Grigoriu

Prea scumpa pentru Grigoriu

de Dana Andronie    |    30 Sep 2005   •   00:00
Prea scumpa pentru Grigoriu

In show-biz-ul romanesc al anului de gratie 2005, cineva mai are curajul sa organizeze un festival-concurs national de interpretare a muzicii usoare, cu premii care au "parfum" de Mamaia sau de Cerb (daca e sa ne luam dupa mirosul dolarilor).

In perioada 7-8 octombrie, la Braila are loc festivalul care se desfasoara sub semnul numelui celui inscris in Cartea de Aur a muzicii romanesti, compozitorul George Grigoriu. Organizatori: Consiliul Judetean Braila, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Societatea Romana de Radiodifuziune si Televiziunea Romana.

PREMII IMPOZABILE. Asadar, aproape toti organizatorii (in afara de UCMR, care traieste din drepturile de autor) sunt bugetari! S-au gasit totusi fonduri (barosane) pentru un concurs "provincial". Trofeul George Grigoriu este in valoare de 2.000 de dolari, iar pe site-ul Primariei Braila se mentioneaza faptul ca inca se fac demersuri pentru ca suma sa se ridice la 5.000 de dolari. Premiul I "cantareste" 1.500 de dolari, premiul II, 1.000, iar premiul III, 500 de dolari. De asemenea, vor fi acordate trei mentiuni, a cate 300 de dolari. De precizat ca toate "castigurile" sunt impozabile. Margareta Paslaru, una dintre elevele lui George Grigoriu, a fost invitata sa faca parte din juriu. Insa, din pacate, sotul Margaretei sufera de o boala incurabila, iar indragita artista a fost nevoita sa refuze venirea in Romania.

PORTA-VOCELE KOMORNYK. Dar ceilalti elevi ai marelui compozitor au primit sa sustina un recital in cadrul festivalului: Luminita si Monica Anghel, Marina Florea si Fuego (singurul care canta cu negativ). Doar Angela Similea a avut pretentii de mare doamna a muzicii romanesti. I-a pasat pe organizatori impresarului ei, Ovidiu Komornyk, care le-a cerut pentru prezenta Angelei la Braila nu mai putin de 2.500 de euro. Doamna Similea a fost singura eleva a lui George Grigoriu care a cerut bani (e adevarat, prin intermediul impresarului) pentru a canta in festivalul care-i poarta numele. Inainte de a-i orienta pe organizatori spre "portavocele" sau, Ovidiu Komornyk, Similea nu s-a gandit ca, daca n-ar fi fost Grigoriu, ea, poate, n-ar fi existat?

×
Subiecte în articol: antimonden grigoriu