x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Ratele vedetelor

Ratele vedetelor

31 Ian 2005   •   00:00

MONDEN
DE NEVOIE - Si-au facut credite la: masini, case si frigidere Nu toate VIP-urile sunt pline de bani, asa ca, volens-nolens, au apelat la credite. Ca orice muritor de rand, si ele si-au achizitionat astfel masini, apartamente sau, pur si simplu, doar mobila sau aparatura electrocasnica. Chiar daca nu sunt multumite de acest sistem de plata, pana la urma tot aici au ajuns.
SIMONA ECOVOIU, ADRIAN VADUVA

ACHIZITIE. Gianina Corondan si-a cumparat un Tico roz, in leasing
Lista VIP-urilor care s-au inhamat la rate este destul de lunga. In paralel, alti colegi de breasla nici nu vor sa auda de credite bancare, pe motiv ca ii sperie dobanzile mari.

LEASING. Vedetei postului TVR 1 Gianina Corondan nu-i prea plac ratele, si apeleaza la ele doar daca nu are alta varianta. "Sincera sa fiu, nu agreez ideea de a face un credit pentru a achizitiona un anumit obiect. Prefer sa cumpar numai daca dispun de suma respectiva. Totusi, daca nu exista alta optiune, atunci singura solutie ramane rata. La fel am procedat si eu in momentul in care am hotarat sa-mi iau masina. Cum nu aveam suficiente fonduri pentru a o plati integral, am fost nevoita sa apelez la un leasing", ne-a declarat Corondan. Ea a tinut sa sublinieze faptul ca, la ora actuala, imprumutul la banca este singura solutie a romanilor, pentru a putea deveni proprietarii unei case sau ai unui automobil.

CREDITE. Pepino, liderul trupei Parlament, este impotriva ideii de rate, in sensul achizitionarii unui anumit obiect. In conceptia sa, o asemenea modalitate este apanajul oamenilor simpli: "Sincer, nu ma duc la magazin pentru a-mi cumpara, sa zicem, un frigider. Nu-mi place sa fiu ingradit. Daca imi doresc ceva, fac un credit la banca, dar fac ce vreau eu cu acei bani", a spus artistul. Ideea de a apela la serviciile unei banci ii surade din mai multe puncte de vedere: "Cu un astfel de sistem sunt de acord, pentru ca pot sa-mi achizitionez o casa sau o masina, acum la tinerete. Spre deosebire de teoria dupa care s-au ghidat sau inca se mai ghideaza unii romani conform careia: «Muncesc o viata pentru a avea un acoperis deasupra capului cand ajung batran». De ce sa gandesc asa, cand pot sa obtin un credit si astfel sa am o casa acum, cand sunt tanar? Daca reusesc sa devin proprietar la 80 de ani, singurii care se pot bucura de locuinta pentru care am muncit o viata sunt doar mostenitorii mei. In conditiile actuale, poti avea casa sau automobilul acum, si muncesti un timp pentru ele. De ce sa astepti 50 de ani pentru a le avea?", se intreaba retoric Pepino.

CARCOTELI. Nici carcotasul Mihai Gainusa nu a scapat de sistemul de cumparare in rate. "Am luat de curand o masina in leasing. In Occident totul se achizitioneaza astfel. Este ceva normal si nu ai batai de cap, decat daca nu platesti ratele", a remarcat Gainusa. Pe Daniela Gyorfi n-o dau lovelele afara din casa si, cu toate acestea, prefera sa-si achizitionaze obiectele cu banii jos: "De ce sa apelez la rate? Sa platesc de vreo doua ori produsul? Mai bine strang banii. Si, cum ar fi, ca eu, sa ma milogesc pe la firme sa-mi dea ceva in rate? Ma cunoaste lumea, asa ca mi-ar fi cam jena".

Catrinel Sandu, vedeta postului National TV, locuieste intr-o vila cu parintii. Dar tare o bate gandul sa-si ia zborul din cuib: "Imi doresc un apartament doar pentru mine. Normal ca n-am toti banii necesari, asa ca, chiar daca imi convine ori ba, o sa trebuiasca sa fac un credit. O sa ma bag in datorii, dar altfel nu-mi pot vedea visul cu ochii". Comicul Vasile Muraru si-a luat aparatura electrocasnica, evident, tot in acest sistem de plata: "Lumea crede ca suntem plini de bani, dar noi abia avem din ce trai. De aceea mai jucam in suse, ca sa ne rotunjim veniturile. Unori n-avem bani nici de paine, mai apelam la alocatia copiilor, ca sa luam paine. Chiar a ras lumea de mine pentru faptul ca aveam o masina mai veche decat mine. Noroc ca mi-a facut cineva cadou una mai buna. Normal ca mi-am facut rate, ca sa-mi mobilez casa".

SARACIE

"Lumea crede ca suntem plini de bani, dar noi abia avem din ce trai.Uneori n-avem bani nici de paine, mai apelam la alocatia copiilor, ca sa luam paine. Noroc ca cineva mi-a facut cadou una mai buna. Mi-am facut rate ca sa-mi mobilez casa" - Vasile Muraru, actor

INTELEPT

"Asa pot sa-mi achizitionez o casa sau o masina, acum la tinerete. Spre deosebire de teoria dupa care s-au ghidat sau inca se mai ghideaza unii romani conform careia: «Muncesc o viata pentru a avea un acoperis deasupra, capului cand ajung batran»" - Pepino, liderul trupei Parlament

DATORI LA ELECTROCASNICE
Deunazi, am vazut-o pe solista Carmen Radulescu, care, cu ani in urma, era in topul muzicii usoare romanesti, de vorba cu o prezentatoare tv. Spunea ca a fost plecata in America, unde a cantat pentru diaspora romana. A strans ceva bani, dar nicidecum nu-i ajung sa-si cumpere ceva scump. Asa ca si ea si-a cumparat aparatura electrocasnica in rate. Mai un frigider, mai o masina de spalat automata. Desi le plateste aproape dublu, ei i-a convenit aceasta varianta, la care s-au inghesuit, de altfel, mai toti romanii: "Da, am rate la Flanco, dar cine nu are? Si noi, artistii, suntem oameni cu venituri modeste, nu-mi e rusine sa platesc lunar ratele", spune Carmen. Artista a amintit ca si in America romanii plecati de ani de zile sunt inglodati in astfel de datorii la banca, dar, acolo, acesta este un stil de viata. Cine n-are rate inseamna ca n-are mai nimic, caci nu poti sa iei cu banii jos o masina sau o casa, nici macar un frigider".
×
Subiecte în articol: antimonden casa masina bani rate