x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden VALURI DE FESTIVALURI / De cinci ori artişti folkişti!

VALURI DE FESTIVALURI / De cinci ori artişti folkişti!

de Catalina Iancu    |    10 Noi 2008   •   00:00

De când a înviat, folkul s-a reîncărcat! Admiratorii ar fi vrut "măcar o dată pă lună" o manifestare folk. Iată că luna noiembrie reuneşte nu mai puţin de cinci festivaluri de gen!



A dat tonul "Chira Chiralina". Aşa se numeşte festivalul care a avut loc în weekend, la Casa Tineretului din Brăila. După numai trei ediţii, competiţia naţională amintită a ajuns să fie căutată, aşteptată şi, nu în ultimul rând, aplaudată. Căci recitalurile au fost şi ele "gre­le". Pe parcusul celor trei zile au fost as­cul­taţi: Ţapinarii, Poesis, Maria Gheor­ghiu, Pavel Stratan, Victor Socaciu cu Biroul Executiv, Ovidiu Mihăilescu, Daniel Iancu şi Vasile Şeicaru.

UNDE-S MULŢI PUTEREA CREŞTE
Ce ne aduce "Ziua de mâine?" Urmează mare manifestare, mare, la Alba Iulia, la Casa de Cultură, între 14 şi 16 noiembrie. Aşadar, cum zice cunoscutul refren, "Ve­niţi la Alba Iulia-n Ardeal!". Aici va avea loc cea de-a patra ediţie a festivalului-concurs de muzică folk numit chiar aşa, "Ziua de Mâine".

Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Alba Iulia, are ca scop descoperierea de noi talente in­ter­pretative şi de creaţie ale genului. Pri­ma seară va începe la ora 19:00, cu nu mai puţin de opt recitaluri: Silvan Stâncel, Florin Săsărman, Zoia Alecu, Adrian Iva­ni­­ţchi, Ţapinarii, Gashkademia de folk, Vasile Şeicaru şi Mircea Baniciu & Vladi Cnejevici. Sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 12:00 va începe preselecţia concurenţilor. Aceasta va fi urmată de concursul propriu-zis. Seara, tot de la ora 19:00, vor cânta Grupul "Litua", Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Poesis, Ta­tiana Stepa, Victor Socaciu şi Ducu Ber­tzi. Gala Laureaţilor este programată în cea de-a treia seară. Cei mai buni dintre concurenţi îşi vor primi premiile. Da­că n-ar fi, nu v-am povesti. Însă veţi avea ce asculta: în recitaluri se vor succeda: Vali Şerban, Maria Gheorghiu, Cristian Buică, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis şi ZAN. Preţul unui bilet pentru o seară de
festival este de 5 lei. La două bilete cum­părate, al treilea este gratuit.

LA CENACLU
Şi Bistriţa îşi va deschide porţile pentru folk, la 21 noiembrie, la Casa de Cultură. Iar Sibiul, la 22 noiembrie. Totuşi, "sfârşitul nu-i aici!" Peste doar două zile, la 24 noiembrie, Cenaclul Flacăra va fi prezent la Sala Polivalentă, în Bucureşti.

Tatiana aşteaptă iarna

"Împarte Doamne cu mine durerea / Din lacrima care te strigă / Şi dă-mi alinarea şi dă-mi mângâierea / Împarte cu mine durerea / Împarte, Doamne, cu mine tăcerea / Ce noaptea se lasă pe pleoape / Când somnul sau moartea sunt tot mai aproape / Împarte cu mine tăcerea / Dă, Doamne, iarna să mă adoarmă / Să mă îngroape cu tot cu toamnă / Să cadă albă peste destine / Să nu mai ştie ni­meni de mine". "Dă, Doamne, iarnă", spune Tatiana Stepa. Atât prin cântec, cât şi din suflet. "Într-adevăr, luna acesta vor fi multe concerte! Dar să vedeţi câte vor fi în decembrie!", se bucură folkista. Şi se mai bucură de ceva: că nu prea are parte de campania electorală. Lucrează la o carte şi trebuie să aleagă între diferitele concerte. De exemplu, nu poate merge la Bistriţa, deoarece data festivalului coincide cu un alt eveniment, care va avea loc la Braşov. Este vorba despre un festival de muzică pentru copii, numit "Fulg de nea". Tatiana se va afla şi în juriu, alături de Magda Puşcaş. Dacă vă era dor de vocea ei, o veţi putea asculta în festivalurile de la Alba-Iulia şi din Bucureşti.








 



×
Subiecte în articol: antimonden