x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Vasul Evangelia, o epava ruginita

Vasul Evangelia, o epava ruginita

04 Aug 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

A fost la viata ei nava greceasca ce transporta citrice si alte mirodenii pe Marea Neagra. Stapanul a infipt-o in tarmul Costinestiului si a abandonat-o. Avea prea multe datorii, spun inca oamenii care o admira.
DANA CIOBANU, EUGENIA MIHALCEA

Nici Ceausescu n-a ramas imun farmecelor ei si a vrut sa o transforme in restaurant. N-a mai apucat sa-si duca planul pana la final, dar oricum epava de la Costinesti a servit de-a lungul vremii celor care si-au facut "aprovizionarea" de pe ea. Au furat mobilier, au furat cabinele si la final au luat vasul bucata cu bucata pentru fier vechi. Si ca sa nu ramana datori, unii au gasit de cuviinta sa isi mai faca si nevoile in incinta.

ACCIDENTE. Chiar si dupa 36 de ani, oamenii mai rup cate o bucata din ea. Nu pentru a avea un suvenir de la mare, ci pentru a o vinde ca fier vechi. Acum e ruginita si din ce in ce mai aproape de tarm, cu pupa spre zecile de nudisti. Evangelia a devenit punct de atractie turistica. Si nu numai. Pustanii mai indrazneti fac salturi in apa de pe epava. Pe barba lor, dupa cum spune seful postului Salvamar, Nicu Serafim. "Nu exista interdictie sa se urce pe epava. Si-au mai rupt unii mainile, picioarele, iar iarna vin localnicii sa fure fier vechi."

POLIGON. Cu numai 50.000 de lei in plin sezon estival poti sa te rotesti putin in jurul epavei, sa-i asculti povestea mai mult sau mai putin romantata si nu in ultimul rand sa-i admiri craterele cascate in burta ei, prin care se strecoara scafandri amatori. Aportul si l-a mai dat si Marina Militara, cand a folosit epava Evangelia ca poligon pentru exercitii de tragere. E o minune ca mai sta dreapta, mandra. Probabil pentru ca e prea bine infipta in nisip. De aproape, pare atat de fragila, ca ai impresia ca daca lovesti carena cu pumnul, o strapungi ca pe hartie.

TABERE MISA

Nenumarate povesti roiesc in jurul epavei Evangelia. Monstrul de rugina servea, pana nu demult, sedintelor de yoga organizate de guru Bivolaru la Costinesti. Taberele de vara ale MISA nu erau complete daca yoghinii nu urcau pe epava pentru meditatie. Dar epava este tot acolo, uitata de timp. La fel de mare, veche si ruginita. Si surprinzator, mai sunt si oameni care stiu sa o admire si sa se incline in fata fortei naturii si a marii. Insa timpul a transformat Evangelia intr-o piesa de muzeu acvatic.

POVESTEA

Prin ’68, nava greceasca Evangelia a esuat pe coasta Costinestiului. Localnicii spun ca armatorul a apropiat intentionat vaporul de bancul de nisip pentru a incasa asigurarea. "Nava era de tip vechi, nituita, nu sudata. Daca ar fi vandut-o, nu ar fi scos banii pe ea", spune ghidul. Armatorul a servit insa o alta varianta companiei de asigurari: capitanul Evangeliei a fost derutat de cele doua faruri de la Tuzla, pe care le-ar fi confundat cu cele de la Constanta, destinatia grecilor.

Vin indienii! - Panjabi MC va canta la Festivalul Callatis

Luni dupa-amiaza, organizatorii celei de-a sasea editii a Festivalului Callatis au adunat presa pentru a da sfoara-n tara despre cine, ce si cum va fi la Mangalia, in saptamana 9-15 august. Directorul artistic Gabriel Cotabita a precizat ca, din acest an, primarul Zanfir Iorgus are si el o functie: director general onorific pentru Callatis. Iorgus le-a prezentat pe cele 17 fete din 16 tari, care vor participa la concursul Miss Diaspora: "In afara ca sunt romance, sunt frumoase si sunt si inteligente!". Editia din 2004 aduce un invitat strain, pe 15 august, in persoana lui Panjabi MC, cel mai bine vandut artist indian. In cele sapte seri ale Callatisului, aproape toti artistii romani de succes isi vor face aparitia pe scena scoica din Portul Mangalia. Gazdele show-ului transmis de TVR2 vor fi Sorana Belciu, Crina Matei, Alina Sorescu, Lavinia Sandru, George Zafiu, Cristian Brancu si Gabriel Cotabita. Cum Callatis vrea o componenta internationala din ce in ce mai puternica, cele trei zile dinaintea Festivalului sunt dedicate simpozionului "Romanii de pretutindeni", organizat de TVRi. In paralel, sunt organizate o serie de evenimente "de zi", care sa-i tina ocupati pe turistii din Mangalia: "Club Callatis", vernisajul expozitiei "Popa’s si restul lumii", Targul estival de carte, "Actor pentru un minut", "El tango" etc... (Dana Ciobanu)

LA CALD

  • CARMEN BRUMA, POZATA CU SANII GOI. Vedeta postului Realitatea TV Carmen Bruma este suparata ca paparazzii autohtoni au fotografiat-o cu sanii goi, in timp ce facea plaja intr-un loc privat. Acum si-a luat masuri de precautie: "La mare merg doar cate doua-trei zile pe saptamana, pentru ca, in rest, am treaba. S-a intamplat ca diversi ziaristi sa ne sune pe mine si pe Adina (Adina Halas, Realitatea TV - n.r.) si sa ne intrebe pe unde suntem la mare, cum ne distram, cum facem plaja, iar Adina le-a dat toate informatiile de care au avut nevoie. Ei nu au stat mult pe ganduri si ne-au dat tarcoale in locul in care stiau ca ne aflam, asa ca ne-am trezit apoi cu poza noastra in ziar, in timp ce faceam plaja topless". (Roxana I. Ancuta)

  • DELIA MATACHE SI CERSETORII. Dupa cum se stie, in spatele fiecarei vedete se ascunde un om care are grija de imaginea persoanei respective si nici blondina solista Delia Matache nu face exceptie de la aceasta regula. Aflata in statiunea Neptun, alaturi de managerul ei Radu Groza, de Delia Matache s-au apropiat cativa cersetori care, pe un ton plangacios, au rugat-o sa le dea niste banuti. Cam apriga din fire, aceasta i-a trimis la munca, insa Radu Groza a certat-o blajin spunandu-i ca imaginea ei trebuie sa fie impecabila, chiar si atunci cand intervin astfel de situatii. Imediat, Delia a bagat mana in portofel si le-a dat 100.000 de lei. (Horatiu Tudor)

  • DL PROBLEMA NU SE LASA! Dupa ce a incercat o cariera solo, destul de nereusita, Dl Problema, pe numele sau din buletin Bogdan Tascau, isi acorda sansa de a deveni compozitor si producator. Tocmai a compus o piesa in colaborarea cu Mihnea ("Noi doi"), care va intra in concursul de creatie de la Mamaia. Melodia va fi interpretata de Alb-Negru, o trupa infiintata de acelasi Nenea Problema. (Roxana I. Ancuta)

    ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

    Pacient de 99 de ani la "Doina"

    Meserii estivale

    Cu vedere la plaja

    Litoralul azi
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden epava evangelia