x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Relatii 3 lucruri pe care le spune un narcisist pentru a te cuceri

3 lucruri pe care le spune un narcisist pentru a te cuceri

de Anastasia Paul    |    26 Mar 2024   •   20:30
3 lucruri pe care le spune un narcisist pentru a te cuceri
Sursa foto: Hepta

Un partener narcisist poate folosi bombardarea amoroasă ca tactică manipulativă.

El poate spune lucruri precum „Ești singura persoană pentru mine” la începutul relației. Este astfel esențial să ai instrumentele pentru a distinge expresiile autentice de atacurile amoroase.
Bombardarea amoroasă este o rutină pentru un narcisist care dorește să racoleze rapid un nou partener. Este o formă de idealizare care îi oferă narcisistului control emoțional. Ești idealizat, ești pus pe un piedestal și ești tratat ca și cum ai fi perfect. Dacă ești o persoană care a crescut cu părinți abuzivi emoțional, atracția idealizării poate fi puternică pentru că întotdeauna ai dorit să fii iubit cu adevărat.

Cu toate acestea, să fii pus pe un piedestal este un loc precar pentru că narcisistul te poate lăsa să cazi în orice moment. Adesea, această cădere este dureroasă și traumatizantă, așa că vrei să o eviți cu orice preț. S-ar putea să te trezești dorind să-l liniștești pe narcisist, astfel încât să nu-i pierzi „dragostea”.

În acest moment al relației, narcisistul a folosit cu succes această manipulare pentru a obține control emoțional asupra ta. Pentru a te proteja, poate fi necesar să înveți cum să-l deosebești de sentimentele care transmit o adevărată apropiere.

Iată trei lucruri pe care le spune un narcisist, precum și contrariile lor:

1. Nu am întâlnit niciodată pe nimeni ca tine

Dacă acest sentiment apare în primele zile ale unei noi relații, poate fi un semnal roșu. Afirmația este foarte generală și te face să crezi că te afli deasupra celorlalți parteneri romantici din trecut ai partenerului tău. Aceasta poate fi o problemă, deoarece generalitatea indică faptul că narcisistul poate să nu te vadă într-o manieră realistă, nuanțată și întemeiată.

A cunoaște în mod autentic pe cineva necesită mult timp și o înțelegere profundă a darurilor persoanei respective. De exemplu, „Admir capacitatea ta de a rămâne cu lucrurile la care îți pasă chiar și atunci când nu obții rezultatul pe care ți-l dorești. Ești un luptător.” Acesta este un comentariu specific și semnificativ pe care un partener îl poate recunoaște numai după ce te cunoaște de mai multe luni.

De asemenea, afirmația „Nu am întâlnit niciodată pe nimeni ca tine” te face să crezi că ești în siguranță, pentru că narcisistul te pune deasupra tuturor celorlalți. Cu toate acestea, poate fi un truc. El poate spune asta și altora pentru a strânge face cât mai multe victime. Adesea, un narcisist se simte mai în siguranță în relație dacă are pe cineva în culise la care să alerge. Poate fi, de asemenea, o modalitate să te rănească înainte de a-l răni tu.

2. Ești singura persoană care m-a înțeles cu adevărat

Din nou, dacă partenerul tău spune asta la începutul relației, poate fi o problemă din mai multe motive. În primul rând, îți oferă imediat mai mult statut decât oricine altcineva din viața sa, ceea ce este nerealist. În al doilea rând, semnifică o absență a atașamentelor profunde în viața lui. În al treilea rând, te pune într-un loc incomod. S-ar putea să te simți obligat să te grăbești continuu în ajutorul lui deoarece crezi că ești singura persoană care îl poate ajuta. Frecvent, o persoană prinsă în această dinamică își va neglija continuu propriile responsabilități pentru a-și salva partenerul.

În schimb, o validare mai autentică poate fi: „Mulțumesc pentru că ești un ascultător atât de bun. Mă simt mult mai bine după ce vorbesc cu tine.” În loc să ceară să îi rezolvi problema, acest tip de partener este recunoscător și acceptă empatia pe care o oferi.

3. Nu voi iubi niciodată pe altcineva așa cum te iubesc pe tine. Vom fi împreună pentru totdeauna. Esti singurul pentru mine

Această declarație este oarecum extremă și grandioasă dacă este rostită în câteva zile și săptămâni de la întâlnirea cu cineva. Partenerul pare să spună: „Ești singurul din lume suficient de bun pentru mine”. Ca și cum ar fi o ființă umană de elită care îți oferă privilegiul suprem de a fi alături de el.

În plus, poate exista un element de control încorporat în această proclamație. Îți spune că vei fi cu el pentru totdeauna, în loc de un sentiment de egalitate. De exemplu, „Este amuzant, dar chiar dacă ne întâlnim doar de câteva luni și nu îmi pot imagina viața fără tine. Sunt atât de fericit, și sper că și tu.”

Această bombardare amoroasă poate fi ademenitoare și îmbătătoare, deoarece par cuvintele pe care ai dorit să le auzi. Cu toate acestea, o persoană care idealizează la începutul relației este de obicei manipulatoare și înșelătoare, notează psychologytoday.com.

×
Subiecte în articol: dragoste relaţii narcisist manipulare