x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alarmant - Copii la bucata

Alarmant - Copii la bucata

de Anca Aldea    |    18 Dec 2006   •   00:00
Alarmant - Copii la bucata

afacere banoasa s-a infiripat in Grecia ultimilor ani - traficul cu nou-nascuti. Un baietel blond costa 20.000 de euro, iar o fetita satena 13.000 de euro.

Traficul cu nou-nascuti ia amploare in Grecia. O afacere banoasa s-a infiripat in Grecia ultimilor ani - traficul cu nou-nascuti. Un baietel blond costa 20.000 de euro, iar o fetita satena 13.000 de euro.

Adoptia bebelusilor este un proces facil in Grecia, tara membra a UE. Comertul cu nou-nascuti dati spre adoptie nu presupune riscuri deosebite datorita cadrului legislativ propice existent in aceasta tara, informeaza AFP.

Seful Brigazii pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane, Antonia Andr...akou, sustine ca teoretic este exclusa o tranzactie financiara in procesul de adoptie. Practic, insa, in unele cazuri exista castiguri materiale din partea parintilor in contextul in care in "afacere" intervin tot felul de intermediari - avocati, notari, ginecologi. S-au format retele la care sunt partasi toti acesti intermediari, iar cererea de bebei este "foarte mare in Grecia", spune Costas Iannopoulos, presedintele ONG-ului "Zambetul copilului". Acesta invoca serviciile sociale slabe care cauzeaza intarzieri de patru-cinci ani pentru adoptarea unui copil prin intermediul unei institutii publice.

MAME LA 14 ANI. Un cuplu care doreste sa adopte se adreseaza unei mame "donatoare", de multe ori fete tinere provenite din familii extrem de sarace, care va da nastere copilului in Grecia. Mama este aleasa, de obicei, din taberele de tigani din Bulgaria sau Albania. Femeia primeste intre 3.000 si 4.000 de euro si, eventual, i se promite o slujba in Grecia. Promisiunea este, in marea majoritate a cazurilor, desertaciune.

Anchetatorii greci au descoperit astfel de fete care abia daca au implinit varsta de 14 ani. In Creta, de exemplu, politia ancheteaza cazul unei copile de 14 ani din Bulgaria care a dat nastere recent, intr-un spital din Heraklion.

LEGISLATIE. Daca "politistii reusesc sa ii prinda pe traficanti in flagrant delict, autoritatile intampina greutati sa dovedeasca infractiunea si sa trimita in instanta toti responsabilii", a spus Andrakou. In 2005, politia nu a avut oficial decat nu singur caz de adoptie ilegala, pentru care un bulgar a fost arestat. Asta in contextul in care serviciile sociale au supervizat 40 de cazuri de adoptie, in special cele ale copiilor straini. Anul acesta, politia a reusit sa probeze, doar pe primul semestru, noua cazuri de adoptie ilegala.
Ai ce citi maine !
Aflati din Jurnalul de sanatate de maine beneficiile petrecerii Craciunului in familie. In jurul bradului si al mesei festive se reunesc bunici, parinti, copii pentru a impartasi impreuna bucuria Nasterii Domnului.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul