x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ambitii - Sahia doreste relansarea productiei de film documentar

Ambitii - Sahia doreste relansarea productiei de film documentar

de Roxana Roseti    |    10 Dec 2006   •   00:00

Pentru Studioul Cinematografic Sahia Film, acest an a insemnat un fel de renastere din propria cenusa.

Nu moare, nu se preda, rezista si se implica
BUGET. Imagine din timpul filmarilor la „Pam Para Ram", film realizat cu 10.000 de euro

Pentru Studioul Cinematografic Sahia Film, acest an a insemnat un fel de renastere din propria cenusa.

Sahia e o prajitura. Este destul de ciudat sa compari batranul studio, emblema a filmului documentar romanesc, cu asa ceva. Dar ca metafora inseamna ca are ingrediente, o reteta veche si totusi noua, iar pentru a gusta din prajitura trebuie sa ai fler si imaginatie. Sa nu uitam ca Sahia are acea arhiva pe care, daca cineva ar vrea sa o foloseasca, ar scoate bani grei.

REVIGORARE. Anul 2006 a insemnat pentru studio revigorarea productiei de film si televiziune. In momentul de fata, Sahia detine car de televiziune, aparatura de film, studio de televiziune, personal tehnic de specialitate, intr-un cuvant, tot ce este necesar pentru productie. Cum va suna Sahia Music&Film? Suna cam a SF, dar este posibil ca in viitorul apropiat sa va pomeniti cu o casa de productie muzicala, cu numele tocmai mentionat. Conform principiului "De ce sa nu vina bani la Sahia, producand artisti care la randul lor aduc bani?".

In alta ordine de idei, luna trecuta, in cadrul Festivalului DaKino, Sahia si-a incercat norocul prezentand pentru prima data in istoria sa doua productii cinematografice.

Prima: un documentar cutremurator, dedicat unuia dintre personajele emblematice ale cinematografiei si productiei de televiziune, regretatul Ovidiu Bose Pastina.

Cea de-a doua: "Pam Para Ram" - primul mediu metraj realizat de Sahia Film. Mediu metrajul (scenarist si regizor Petru Hadarca), o comedie savuroasa de situatie, a fost aplaudat, Sahia a fost felicitata de Dan Chisu, directorul Fundatiei Da Kino, si… atat.

EFORTURI. Studioul s-a multumit si cu felicitarile, desi eforturile depuse pentru realizarea filmului au fost considerabile. Intr-o lume a filmului atat de colorata cum este cea romaneasca, fiecare a inteles ce a vrut din "Pam Para Ram": unii au apreciat umorul, pe alocuri negru, altii au blamat acelasi umor, cativa au zis ca filmul e haios. Important este ca cei de la Sahia au incercat, timid, si vor mai incerca, dar atunci cand va mai fi, va fi cu mare curaj.

Pana la o alta "pelicula", studioul are ca principal obiectiv relansarea productiei de film documentar in Romania: tocmai a semnat un protocol de parteneriat cu Agentia Nationala Antidrog. Respectiv toate actiunile Agentiei vor beneficia de aportul Sahia, care va produce filme documentare cu subiect specific.

Batranul studio nu moare, nu se preda, rezista, se implica si incearca sa fie o prajitura cat de cat pe gustul pretentios al Romaniei de azi.
×
Subiecte în articol: film spectator sahia