x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Amenajarea parcurilor

Amenajarea parcurilor

06 Oct 2007   •   00:00

In drum spre serviciu trec mereu pe lăngă un părculeţ din zona Unirea. De obicei e prăfuit, cu alei făcute cu piciorul (pentru că pe cele pavate nu circulă oamenii), fără iluminare proprie, cu bănci puţine şi ponosite şi zidul clădirii ce mărgineşte o latură a parcului este "pictat modern".

In drum spre serviciu trec mereu pe lăngă un părculeţ din zona Unirea. De obicei e prăfuit, cu alei făcute cu piciorul (pentru că pe cele pavate nu circulă oamenii), fără iluminare proprie, cu bănci puţine şi ponosite şi zidul clădirii ce mărgineşte o latură a parcului este "pictat modern". Bineinţeles că m-am bucurat cănd am văzut că zilele acestea se lucrează la amenajarea lui. Mi-am zis "uite, domnule, că se poate!". De curiozitate, am inceput să intreb: "Cum se numeşte parcul, de care primărie sau administraţie ţine, cine l-a amenajat?". N-am aflat răspunsul la intrebări şi am să vă spun şi de ce.

In care sector e?

Pentru că nu ştiam cum se numeşte parcul am intrebat. Dar n-am găsit pe stradă oameni care să ştie răspunsul. Unii şi-au dat cu părerea cum că nici nu are unul. "Nu e un parc, doamnă, e doar aşa o chestie verde", mi-a răspuns cineva, de parcă nici n-ar fi fost demn acel spaţiu să aibă şi el un nume. Pentru că nu-mi place să mă lungesc la vorbă fără să aflu ce-mi trebuie, am zis că sun la primărie şi sigur aflu. Ei, n-a fost chiar aşa.

Convorbiri telefonice

Sun iniţial la Primăria Sectorului 5, bănuind că de ea ar aparţine. Sun şi sun şi sun. Intr-un tărziu apoteotic răspunde cineva care nu s-a prezentat. "Primăria Sectorului 5?", intreb, pentru că m-am temut că am deranjat o persoană particulară după cum a răspuns. "Da", mi se răspunde. După ce i-am povestit persoanei ce v-am povestit şi dumneavoastră imi spune că nu e sigură dar că acel parc nu aparţine de Primăria Sector 5 pentru că de fapt se află in Sectorul 4. Şi că cel mai bine este să sun la primăria corespunzătoare. Dar că mai bine mi-o dă la telefon pe o colegă mai informată. Cealaltă persoană imi confirmă că e vorba de Sectorul 4 şi imi spune să revin in ziua următoare pentru că sunt parcuri frumos amenajate şi in Sectorul 5 despre care ar vrea să-mi spună. Reincep sunatul la cealaltă primărie. Fiind după ora 4, fără vreo speranţă. N-a răspuns nimeni, deci n-am aflat nimic.

In disperare de cauză

Am inceput să caut pe internet cu speranţa (alta) că poate reuşesc să aflu ceva. Şi din ce-am aflat, iar nu-mi sunt clare nişte lucruri. Pe site-urile primăriilor scrie că parcurile mari ţin de Administraţia Parcurilor, Lacurilor etc. Parcurile mici şi zonele verzi ţin de Administraţia Domeniului Public. Pănă aici e clar, dar cănd vrei să afli exact care spaţiu de care administraţie ţine, incepi să ai dificultăţi. Iar cănd nici nu ştii numele exact al respectivului spaţiu verde mai ai o problemă.

Recunosc că n-am mai revenit cu telefon la primăria Sectorului 5. Nu pentru că n-aş fi vrut să aflu ce alte parcuri au fost frumos amenajate, ci pentru că nu ştiam pe cine să caut. Intr-o conversaţie, mai ales una oficială, persoanele se prezintă. Iar cănd cineva pune o intrebare, datoria de funcţionar public ar trebui să te facă să-i şi răspunzi, nu să-l pui să dea alte 1.000 de telefoane. Dacă pentru un lucru bun care se intămplă eşti plimbat din telefon in telefon şi din primărie in primărie, oare ce păţesc bieţii oameni care chiar au o problemă de natură administrativă de rezolvat?

Revenind la parc

Ca să mai atenuez din amărăciunea administrativă, haideţi să vă povestesc despre parc. Intr-o primă fază au fost indepărtate gunoaiele. S-a instalat un sistem propriu de iluminare cu stălpi decorativi. S-au amplasat bănci solide şi bine făcute. Multe. Aleile făcute "cu piciorul" au fost acoperite cu pietriş. S-au plantat sub formă de insule conifere, crizanteme, hortensii şi căţiva arbuşti decorativi prin frunziş.

De asemenea, s-au amplasat jardiniere din lemn (puţin prelucrat) pline cu crizanteme şi alte plante pitice in zonele in care nu se putea săpa. Zidul clădirii de care vă povesteam a fost curăţat şi repictat civilizat. In acea zonă a parcului există şi un teren de baschet, unde se adună după amiază puştimea din zonă. Se vede că s-a lucrat la acel parc, dar ca un cetăţean cu ochi critic aş vrea şi o completare a gazonului. Bănuiesc că se va face şi asta in sezonul potrivit.

×