x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arome elvetiene

Arome elvetiene

20 Iul 2005   •   00:00
FAST FOOD
De ce este pentru mine atat de importanta Elvetia? In primul rand pentru ca ma dau in vant dupa ciocolata, sunt o impatimita a muntelui si o mare mancatoare de branza. Toate dorintele mele s-au strans intr-un singur cuvant: fondue.
Trebuie sa recunosc ca am facut cunostinta de foarte curand cu aceasta specialitate elvetiana. Totul a inceput cu o oala. Dar nu orice fel de oala. Avea capac, chiar si toarta, dar era asezata deasupra unei lampite cu gaz. Iar de jur imprejur se aflau infipte douasprezece furculite cam ciudate. Aveau coada lunga, lunga si doar doi dinti. M-a intrigat atat de tare, incat a trebuit sa intreb cu cine am de-a face. Sa va povestesc...

In primul rand, "fondue" provine din limba franceza ("fondre" fiind echivalentul verbului romanesc "a se topi"). Cum se procedeaza. Se iau doua tipuri de branza (elvetienii folosesc de regula Emmenthaler si Gruyere) si se topesc in vasul pentru fondue, deasupra focului. Se adauga putin vin alb pentru a impiedica branza sa se lipeasca si pentru a-i da o aroma deosebita. In functie de preferinte se poate amesteca si usturoi zdrobit.
Flacara lampitei cu gaz va pastra compozitia de branza moale si apetisanta. Cu ajutorul furculitelor speciale se iau bucatele de paine crocanta ( crutoane mai mari), de carne, diferite legume (broccoli, conopida, felii de castravete) si se inmoaie cu mare atentie in branza. Cine scapa bucatica de paine in vasul cu branza trebuie sa faca cinste mesenilor cu un rand de bautura. Bunatatea "glazurata" se asaza apoi in farfurie, iar cu ajutorul unei furculite obisnuite se poate "trece la treaba". Este foarte important sa nu atingi cu limba sau cu buzele furculita de fondue. Aceasta este una dintre regulile respectate cu strictete de catre elvetieni.

Cum de le-a venit ideea acestui preparat? Simplu. Totul a inceput acum cateva sute de ani, in vremea cand elvetienii obisnuiau sa pregateasca vara cantitati mari de branza si de paine pentru a trece usor peste iarna. Problema era ca, in mijlocul iernii, branza si painea se intareau atat de tare, incat de multe ori erau nevoiti sa le taie cu toporul (cel putin asa spune povestea). Ce bine ca s-a gasit un elvetian istet care sa topeasca branza intr-un vas deasupra focului si sa inmoaie painea tare in crema de branza aburinda.
Scena de familie tipic elvetiana: membrii unei familii stransi in jurul unui vas fondue cu branza si crutoane.

FONDUE DE CIOCOLATA


  • INGREDIENTE: 75 g ciocolata, 100 g frisca, doua linguri cu coniac (Kirsch sau Cointreau), felii de fructe (ananas, portocale, mandarine, banane, capsuni).
  • PREPARARE: In vasul de fondue se pun bucatelele de ciocolata, frisca si coniacul. Se lasa la foc mic pana cand ciocolata se topeste. Cu ajutorul furculitelor pentru fondue se scufunda feliile de fructe in ciocolata.

    FONDUE CU BRANZA SI CIUPERCI


  • INGREDINTE: o lingurita cu ulei de masline, 100 g ciuperci fierte, o hasma tocata, o lingurita cu cimbru proaspat tocat, o lingura cu faina, 350 g branza Emmenthaler, 50 g branza Roquefort, 250 ml vin alb, o felie de paine alba prajita taiata cubulete, legume (morcovi, buchetele de broccoli, conopida sau cartofi mici fierti).
  • PREPARARE: Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga ciupercile, hasma si cimbrul. Se tin pe foc aproximativ doua minute pana cand ciupercile incep sa se inmoaie. In alt vas se pun faina, branza Emmenthaler si Roquefort taiata cubulete, apoi se amesteca usor. Intr-o tigaie, la foc potrivit, se pune vinul si apoi se adauga branza, amestecand continuu pana cand se topeste branza. Ciupercile se adauga si ele in fondue si apoi se presara piper dupa gust. Toata compozitia se transfera in vasul de fondue asezat deasupra lampitei. Se serveste cu crutoane sau legume.

    FONDUE CU PUI SI SOS DE GHIMBIR


  • INGREDIENTE: un litru de supa, 200 ml vin alb, doi catei de usturoi zdrobiti, doua felii de lamaie, doua linguri cu ghimbir macinat, o lingurita cu zahar, 450 g piept de pui, broccoli, un ardei gras rosu, 100 g ciuperci, sos de chilli, sos de usturoi.
  • PREPARARE:
  • Pieptul de pui, legumele si ciupercile se taie in cubulete, apoi se asaza pe un platou. In vasul de fondue, asezat deasupra focului, se amesteca supa de pui cu vinul alb, feliile de lamaie, usturoiul, ghimberul si zaharul. Cu ajutorul furculitelor speciale se iau bucati de pui sau de legume si se introduc in vasul de fondue. Se lasa pana cand carnea nu mai este roz in interior, iar legumele devin crocante. Se servesc impreuna cu un sos la alegere: de chilli sau de usturoi.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul brănză fondue