x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bine de ştiut la achiziţionarea unui teren

Bine de ştiut la achiziţionarea unui teren

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    19 Ian 2008   •   00:00

Cine nu visează la o casă pe pământ? În plus, faptul că preţurile apartamentelor au atins nişte limite insuportabile a transformat subiectul într-unul mai mult decât interesant.

Cine nu visează la o casă pe pământ? În plus, faptul că preţurile apartamentelor au atins nişte limite insuportabile a transformat subiectul într-unul mai mult decât interesant. Dată fiind această stare de fapt, am ales să facem o trecere în revistă a criteriilor importante care dictează ar­gumentele ce trebuie aduse în discuţie la momentul ne­go­cierii preţului final al unei proprietăţi. Am făcut-o cu ajutorul avizat al dlui arh. Cristi Cociobă, Director Executiv Bicau (Banca de Informaţii în Construcţii Arhitectură şi Ur­banism).

 

PREZENŢA UTILITĂŢILOR. Ţineţi cont de ele, pentru că fiecare metru pătrat se transformă ulterior în costuri suplimentare de construcţie! Verificaţi şi dacă există sau nu o reţea subterană, care să împiedice săpăturile pentru fundare-gaze, curent electric etc.

 

ANALIZA VÂNTURILOR DOMINANTE. Trebuie văzut din ce direcţie bate vântul, fapt care va influenţa implicit direcţia din care bate ploaia, cu ce viteză, unde se poate aduna zăpada viscolită etc. Ecuaţia include şi vecinătatea, câte şi ce alte calcane sunt în zonă sau vegetaţia.

 

MORFOLOGIA TERENULUI. Pentru a o determina este necesar un studiu geotehnic ale cărui costuri se pot situa în jurul a 3 sau 4 milioane de lei vechi sau ceva mai mult, în funcţie de câte găuri de forare aţi solicitat şi de adâncimea lor. Tot acum se va verifica şi existenţa pânzei de apă frea­tică şi adâncimea la care se situează. În cazul în care aceasta se află la o adâncime mică, fundaţia trebuie conformată aşa încât să se elimine posibilitatea ca ea să se scufunde cu câţiva centimetri pe an. Este recomandat, chiar dacă exista deja o canalizare, proprietarul să se poată baza pe o sursă proprie de apă, asta presupunând forarea unui puţ.

 

COLECTAREA APEI. Cea mai corectă şi mai sigură verificare este vizitarea terenului după o ploaie abundentă, când este uşor de observat unde s-a colectat apa. Dacă sunteţi în căutarea unui teren situat lângă o apă curgătoare, trebuie verificat la primărie cât de mult creşte nivelul apei în perioada ploilor. “În cazul caselor cons­truite în apropierea unui luciu de apă, se recomandă ca subsolul să fie de fapt parterul casei, iar casa să fie astfel ridicată la 2,5 m deasupra terenului”, menţionează arh. Cristi Cociobă. În ţările occidentale casele situate în astfel de vecinătăţi se construiesc de regulă pe stâlpi, pentru a mi­nimiza impactul inundaţiilor.

  

 

Deschidere şi orientare

“Trebuie verificat dacă axa nord-sud este mai lungă decât axa est-vest, sau invers, pentru simplul motiv că soluţia de arhitectură trebuie să răspundă acestei alcătuiri a terenului”, spune arh. Cristi Cociobă. “În funcţie de deschidere şi de axe, casa se poate orienta în anumite poziţii, definitorii pentru aprecierea spaţiului. Adică, în funcţie de orientarea casei, beneficiarul poate calcula cât spaţiu poate fi alocat pentru curte şi grădină, cum poate face amenajările exterioare etc.”, a adăugat el.

Prin amenajări exterioare înţelegem, de exemplu, terasele, pe care în mod evident nici un proprietar nu le doreşte pe nord, unde va fi mai tot timpul frig. Aceleaşi principii se aplică şi pentru grădină, a cărei poziţionare ideală este pe direcţia sud-est.

  

La construirea unei case trebuie avută în vedere şi orien­tarea acesteia faţă de clă­dirile alăturate, pentru a se lua în conside­rare şi posibilele coridoare/tune­luri de vânt. Orien­tarea poate să de­ter­mi­ne o schimbare a vitezei vântului, trans­formând un vânt de 60 km/oră într-un vânt mai puternic, de peste 100 km/oră

×