x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Binefacerile alimentelor

Binefacerile alimentelor

31 Mai 2005   •   00:00

Venirea pe lume a unui copil. Ce lucru minunat pentru fiecare parinte! Fiecare gangurit si fiecare miscare a micutului alintat aduce o raza de lumina pe fata parintilor.

  • de MARA RADUCANU
  • SANATATE / FRUMUSETE
  • Fructele si lactatele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copiilor
    Cu siguranta vor dori tot ce este mai bun pentru puiul lor. Il vor considera cel mai frumos, cel mai destept si se vor zbate sa-l faca mai puternic decat Praslea. Orice mama doreste sa gateasca tot felul de bunatati, ca, de, zice si ea sa fie copilul multumit! Asa ca nu trece saptamana fara o prajiturica, ciocolata, sucuri, mancaruri care mai de care mai gustoase si mai apetisante! Este de la sine inteles ca fiecare parinte sa procedeze asa, sa fie cat mai tandru si sa-si alinte cat mai mult puiul, insa ar fi foarte bine, dragi parinti, sa aveti mare grija la un aspect extrem de important din viata copiilor dumneavoastra: alimentatia acestora.

    Si, cand din febra jocurilor copilaresti, din plimbari interminabile alaturi de prieteni, te arunci direct in "oala" cu mancare, fara sa ai bine stabilite orele de masa, atunci situatia nu poate fi in nici un caz in favoarea ta. O problema cat se poate de serioasa, cu care copiii se confrunta din ce in ce mai des, este obezitatea. Din cauza lipsei de miscare, a mancarurilor consumate (sosuri, maioneze), a dulciurilor, la ei kilogramele in plus se depun extrem de repede. Tocmai de aceea este bine ca fiecare parinte sa-si povatuiasca copilul sa consume acele alimente care il vor ajuta sa-si pastreze un tonus sanatos si cat mai multa energie. Asa ca, mare grija! Cu riscul ca micutii dumneavoastra sa nu prea fie multumiti, incercati sa-i tineti cat mai departe de acele alimente care, desi gustoase, nu fac prea bine organismului.

    Si, ca sa va fie cat mai usor, haideti sa invatam impreuna atat "alfabetul" alimentelor care ar trebui consumate de catre micuti, cat si pe acelea mai putin sanatoase.

    PREVENIRE. Alimente precum painea, cerealele, orezul sunt produse importante pentru alimentatia copiilor, fiind bogate in carbohidrati, vitamine si minerale ce ajuta la intarirea organismului. Insa, mare atentie, nu consumate in exces!

    Pentru copii, legumele si fructele reprezinta un nesecat izvor de energie. Consumate in forma proaspata sau gatite in diverse mancaruri, aduc in organism cantitatea de proteine si fibre alimentare necesara pentru intarirea organismului. Salata verde, rosia, ardeiul, morcovul, broccoli, conopida, merele, bananele, kiwi, sunt doar cateva dintre fructele si legumele ce nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma din alimentatia zilnica a copiilor dumneavoastra!

    Cat despre branza, lactate si iaurt se recomanda consumarea acestora de cel putin doua ori pe zi, deoarece sunt o buna sursa de calciu. Portiile zilnice ar putea contine un pahar cu lapte, 150 g de iaurt si 50 g de branza proaspata sau cascaval. Din hrana de baza nu pot lipsi carnea, pestele si ouale, recomandate zilnic pentru a acoperi nevoia de proteine de care copiii au in special nevoie. Totusi, ar trebui pe cat posibil evitarea in exces a unor alimente precum mezelurile, carnatii si untul de arahide. Acestea ingreuneaza organismul si favorizeaza depunerea grasimilor.

    O alimentatie echilibrata, cat mai multa miscare si un program de masa bine stabilit nu poate insemna altceva decat un lucru benefic pentru sanatatea copiilor. Prea multe dulciuri, mancaruri bogate in calorii isi vor pune amprenta asupra dezvoltarii organismului, iar consecintele se vor vedea mai tarziu. Desi nici un parinte nu poate rezista in fata copilului atunci cand acesta vrea ceva, incercati sa fiti cat se poate de radicali in privinta alimentatiei. Mai tarziu va vor multumi, cu siguranta! Dar nu uitati nici o clipa ca parintele este cel ce trebuie sa fie un model pentru copil, prin modul sanatos de alimentatie si prin activitatea fizica desfasurata zilnic.

    DE RETINUT
    Pentru o alimentatie echilibrata a copiilor este necesar sa fie evitate mesele frecvente de tip fast-food. Acestea creeaza dependenta alimentara si in plus au foarte multe calorii!

    Atentie la marimea portiilor consumate la fiecare masa! O problema comuna a copiilor supraponderali este faptul ca portiile sunt prea mari.

    Cat mai mult sport! Plimbarile cu parintii, mersul pe bicicleta sau practicarea unor sporturi nu pot decat sa ajute organismul sa se dezvolte cat mai bine, iar copilul isi va pastra un tonus si o energie de invidiat.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul copiilor