x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Boala care se vede in calcai

Boala care se vede in calcai

09 Mai 2005   •   00:00

APARATURA MEDICALA
Densitometrul masoara densitatea minerala osoasa si este capabil sa stabileasca din timp daca exista riscul aparitiei osteoporozei.

  • de OANA ANTONESCU

  • Radiografia clasica poate identifica si ea osteoporoza, dar numai atunci cand masa osoasa a scazut cu peste 30%, adica prea tarziu pentru a mai putea evita tratamentul complex si de lunga durata al acestei boli. De cele mai multe ori, pacientii apeleaza la aceasta metoda de investigare dupa aparitia fracturilor vertebrale. "Este foarte important ca osteoporoza sa fie diagnosticata din timp si sa se identifice persoanele cu risc de imbolnavire. Densitometrul poate face acest lucru", ne spune medicul primar Daniel Popescu, directorul Policlinicii cu Plata nr. 3. Pentru ca structura calcaiului este asemanatoare cu a vertebrelor coloanei, metoda de investigare presupune analizarea calcaiului. Pe calcai este aplicat un gel precum cel de la ecografie. Calcaiul se introduce intr-o cavitate a densitometrului si doua sonde prin care trec undele sonore tin piciorul fixat in dispozitiv. Doar doua secunde ii sunt necesare aparatului pentru a capta o imagine. Investigatia nu este relevanta insa daca nu este corelata cu cativa parametri importanti in diagnosticare: varsta, marimea la pantof, inaltimea si greutatea. Computerul preia toate aceste date si realizeaza un diagnostic. Aparatul care foloseste metoda ultrasonografica este neiradiant. Ca si ecograful, el utilizeaza undele sonore, care trec prin structura osoasa si determina densitatea. Exista insa si densitometre care folosesc metoda DEXA, cu radiatii X, care sunt nocive pentru organism. Investigatia prin metoda ultrasonografica are avantajul ca poate fi repetata ori de cate ori este necesar, fara risc de iradiere si de aceea este inofensiva chiar si pentru femeile insarcinate. Dupa 40 de ani, femeia, in mod deosebit, trebuie sa repete investigatia o data la sase luni. Nici barbatii nu sunt scutiti insa de aparitia osteoporozei, dar sunt mai vulnerabili la varste mai inaintate. Investigatia costa 250.000 de lei, suma in care este inclusa si o consultatie gratuita.

    RISCURI. Deteriorarea tesutului osos mareste fragilitatea osului si creste astfel riscul fracturilor. Masa osoasa se dezvolta in timpul copilariei si adolescentei, atinge un maxim in decada a treia de viata si descreste progresiv spre batranete. Osteoporoza este caracterizata prin reducerea masei osoase si prin deteriorari ale tesutului osos. Dieta saraca in calciu si vitamina D si lipsa miscarii fizice favorizeaza aparitia bolii. Pentru evitarea fracturilor osteoporotice proprii persoanelor in varsta este recomandata efectuarea densitometriei de doua ori pe an.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul