x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bulgaria - "Din pacate, UE nu e URSS"

Bulgaria - "Din pacate, UE nu e URSS"

de George Daniel Ripa    |    27 Ian 2007   •   00:00
Bulgaria  -  "Din pacate, UE nu e URSS"

Producatorii de carne si lactate din Bulgaria se tem ca dupa integrarea in Uniunea Europeana vor fi nevoiti sa isi restranga afacerile, deoarece nu pot intra in competitie cu producatorii occidentali.

"Uniunea Europeana nu seamana deloc cu Uniunea Sovietica. Ei nu vor cumpara tot ceea ce producem doar pentru ca asa trebuie", a declarat Kiril Vatev, directorul companiei producatoare de carne Tandem-V. Mica sa afacere de langa Sofia intruneste toate conditiile sanitare ale Uniunii Europene, intreg procesul fiind controlat dupa standardele europene. Cu toate acestea, teama afaceristilor bulgari se datoreaza unor noi masuri luate de Comisia Europeana, care ii monitorizeaza strict pe producatorii de alimente.

SPERIATI DE RUSIA. Comentariile facute de Moscova in decembrie, care anunta ca nu va importa produse alimentare din state ca Polonia, Bulgaria sau Romania, deoarece acestea nu intrunesc toate conditiile sanitare, au ridicat si mai mult standardele UE. Tensiunile i-au fortat pe expertii europeni sa permita functionarea in Bulgaria a numai 34 de firme care proceseaza produse lactate si 26 care proceseaza carne. Toate aceste firme aveau insa permisiunea de a-si exporta produsele pe piata comuna inca inainte de integrarea Bulgariei in UE. Vestea proasta a venit insa pentru 468 de companii producatoare de carne sau lactate care, desi li s-a promis initial ca vor avea acces pe piata comuna, trec acum printr-un aspru proces de monitorizare, fiind supuse unei perioade de tranzitie de un an, timp in care nu isi vor putea vinde produsele decat in propria tara. "Companiile nu sunt de blamat. Ele au urmat intocmai instructiunile serviciilor veterinare, au facut investitii imense in securitatea alimentara, si cu toate astea nu au primit inca licentele", se plange Svetla Samova, director executiv la o companie producatoare de carne.

STANDARD UE. "Companiile au fost instruite foarte bine si au fost anuntate ca, daca nu vor indeplini standardele, vor fi scoase de pe piata", afirma Zeko Baisev, directorul Serviciului National Veterinar de la Sofia. In ciuda asigurarilor oficialilor bulgari, producatorii se plang ca nu sunt ajutati de stat. Ei sustin ca nu pot face fata concurentei de pe piata comuna. "Exporturile de delicatese bulgaresti pe piata europeana au fost intotdeauna neglijabile, cantitate egala cu productia zilnica a unei firme din occident", se plange Kiril Vatev.

CONCURENTA
"Marea problema pentru noi este cum vom reusi sa supravietuim pe piata interna, care va fi invadata de produse europene ieftine si de calitate scazuta"
Kiril Vatev
presedintele unei companii producatoare de carne
IN CRIZA
"Cine stie, poate ca in cativa ani va trebui sa ne cumparam propriile magazine pentru a ne vinde marfa"
Dimitar Zorov
presedintele producatorilor de lactate din Bulgaria

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul