x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Câini europeni

Câini europeni

de Petru Zoltan    |    31 Ian 2010   •   00:00
Câini europeni

Câinii poliţişti de la Sibiu fac furori prin Europa. Anul trecut la Campionatul Internaţional de Dresaj, desfăşurat în localitatea franceză Caen, trei câini au pus lăbuţele pe medaliile de argint. În urma rezultatelor obţinute, oficialii europeni vor să transforme Centrul Chinologic de la Sibiu într-o pepinieră de câini pentru structurile de securitate ale UE.



Nero, Ben şi Skinny au lăsat cu gura căscată asistenţa care a participat la Campionatul Internaţional de Dresaj desfăşurat la Caen. Cei trei câini şi-au testat performanţele, agilitatea şi rezistenţa în câteva dintre cele mai grele probe: disciplină, detectare stupefiante şi obethlon. Nici unul nu s-a lăsat mai prejos. Conducători le-au fost agentul-şef principal Petru Iuga, agentul-şef adjunct Viorel Scânteie şi agentul Olivier Amariei. "Împreună cu câinele aveam de străbătut un traseu de aproximativ 8 kilometri, contracronometru, şi să trecem peste tot felul de obstacole. De exemplu, alergam alături de câine şi din pădure cineva mă ataca pur şi simplu. Câinele trebuia să reacţioneze şi să-l imobilizeze pe agresor. Sau trebuia să trecem prin apă cu câinele în braţe sau să ducem câinele cu roaba sau să trecem un râu cu şalupa, iar pe la mijlocul râului câinele trebuia să sară şi să înoate până la celălalt mal, unde trebuia să prindă un infractor", a povestit Scânteie. Skinny şi Ben s-au clasat pe locul doi la intervenţie, respectiv detectarea de stupefiante.

Proiect european
În urma rezultatelor obţinute de cei trei câini la concursurile internaţionale, şcoala sibiană de dresaj canin are mari şanse să se transforme într-un centru european de reproducţie şi antrenament al câinilor poliţişti care vor fi "încorporaţi" în structurile de securitate ale Uniunii Europene. Primul pas a fost făcut la începutul lunii decembrie, când Centrul Chinologic a fost evaluat de colonelul francez Dominique Grandjean împreună cu doctorul Aurélian Grellet, specialist în creştere canină. Totodată, Dominique Granjdean este medic veterinar, doctor în nutriţie, profesor la Şcoala Naţională Veterinară din Alfort, Franţa, şi director al Unităţii de Medicină, de Creştere a Animalelor şi de Sport.

Raportul de evaluare făcut de cei doi experţi francezi va ajunge la oficialii europeni, care vor decide dacă vor finanţa proiectul, ale cărui costuri vor fi de aproximativ 5 milioane de euro. "Delegaţia franceză a evaluat potenţialul material şi uman deţinut de Centrul Chinologic Sibiu, în perspectiva realizării proiectului. Specialiştii francezi şi-au arătat disponibilitatea în vederea susţinerii şi realizării documentaţiei pentru demararea proiectului. Ar fi un proiect foarte important, care ar însemna şi o recunoaştere a valorii Centrului Chinologic Sibiu", a precizat comisarul-şef Crişan Lăzureanu, directorul Centrului Chinologic Sibiu.

Buni la orice
În caz de dezastre naturale sau cutremure de pământ, câinii de la Sibiu sunt pregătiţi să scotocească pentru a da de urma oamenilor aflaţi sub dărâmături. Până în prezent, doar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu se bucură de 11 câini care vor fi dresaţi special pentru a detecta persoanele aflate sub dărâmături sau avalanşe. Un nou parteneriat a fost semnat între Centrul Chinologic Sibiu şi Asociaţia Română pentru Câini de Salvare.

×
Subiecte în articol: prieteni dragi