x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cale libera pentru Tratatul de Aderare

Cale libera pentru Tratatul de Aderare

12 Apr 2005   •   00:00


Europarlamentarii voteaza azi recomandarea semnarii Tratatului de Aderare a Romaniei.



  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE
  • PUNCT FINAL. Parlamentul European de la Strasbourg da unda verde Romaniei si Bulgariei
    Cateva sute de voturi mai despart Romania de semnarea Tratatului de Aderare. Parlamentarii europeni decid azi, la Strasbourg, daca data de 25 aprilie 2005 este momentul cel mai potrivit pentru aderarea "pe hartie" a tarii noastre la Uniunea Europeana. Rezolutiile privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana sunt cele mai importante puncte de pe agenda reuniunii plenare de azi a europarlamentarilor de la Strasbourg. Legiuitorii Europei decid daca Romania a progresat suficient pentru a semna Tratatul de Aderare la 25 aprilie, asa cum s-a stabilit la Consiliul European din decembrie 2004. Din punct de vedere procedural, ei trebuie sa-si exprime votul cu privire la rezolutia redactata de raportorul pentru Romania al PE, Pierre Moscovici, in care se recomanda tocmai respectarea acestui calendar. Votul se anunta destul de clar, in conditiile in care principalele partide din Parlament - Partidul Popular European si partidul Socialist, din care face parte si Pierre Moscovici - si-au exprimat deja sustinerea pentru Romania. Prin urmare, este de asteptat ca, din cei 732 de europarlamentari, o majoritate confortabila sa dea unda verde rezolutiei. Parlamentul va adopta semnarea Tratatului de Aderare la data stabilita, dar va cere sa aiba un cuvant de spus si in continuare in deciziile legate de Romania.

    MOTIUNE. Intr-o motiune publicata pe site-ul Parlamentului European, in vederea adoptarii rezolutiei Moscovici, sunt recunoscute eforturile realizate in Romania in perspectiva aderarii, dar este subliniata necesitatea continuarii acestora, in special in domenii-cheie cum ar fi justitia si afacerile interne si lupta impotriva coruptiei. De asemenea, in text se subliniaza necesitatea ca in Romania sa se faca eforturi suplimentare in domeniul concurentei si in cel al mediului. Textul motiunii face referire la etapele parcurse de Romania in procesul de aderare: cererea depusa de Romania la 22 iunie 1995, la opiniile exprimate de Comisia Europeana in 1997, rapoartele anuale ale Comisiei din perioada 1998-2004, concluziile Consiliului European de la Bruxelles din 16-17 decembrie 2004, precum si rezolutiile si rapoartele realizate dupa demararea procesului de extindere. In document se arata ca "obiectivul comun este realizarea celor mai bune pregatiri posibile pentru aderarea Romaniei la Uniune".

    APRECIERI. Parlamentarii europeni apreciaza "efortul urias" facut de Romania in timpul procesului de transformare, efort in care "meritul principal este al populatiei, care a suportat, cu multa rabdare, un proces de reforma politica si economica de tip "ucide sau vindeca"". "Progresele realizate de Romania fac posibila incheierea negocierilor, dar eforturile de remediere a deficientelor identificate de raportul din 2004 al Comisiei si rezolutia din 16 decembrie a Parlamentului European trebuie continuate atat inainte, cat si dupa aderare, in special in domeniile justitiei si afacerilor interne, in ceea ce priveste combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, precum si controlul granitelor, in domeniul concurentei, referitor la ajutoarele de stat, si in domeniul mediului, prin implementarea legislatiei in toate sectoarele si alinierea la legislatia orizontala", precizeaza textul motiunii. Acesta adauga ca, in cazul in care aceste eforturi vor fi realizate, Romania se va afla in pozitia de a indeplini angajamentele luate in timpul negocierilor si de a isi asuma obligatiile care rezulta din procesul de aderare, astfel incat sa devina membra a Uniunii la data prevazuta, in 2007. Semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana va avea loc in 25 aprilie, la Luxemburg.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania aderare