x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Când caii se dau în spectacol

Când caii se dau în spectacol

de Loreta Popa    |    02 Mai 2010   •   00:00
Când caii se dau în spectacol

Un eveniment neobişnuit pentru România, de fapt unul cu totul nou şi de înaltă ţinută, are loc în aceste zile de 1 şi 2 mai la Arenele Romane din Capitală. Primul spectacol de teatru ecvestru din România, "Galop show", o demonstraţie de măiestrie, artă şi virtuozitate, cu reprezentaţii ale călăreţilor ce se împletesc cu dansul şi muzica.

Sunt mulţi cei cărora le plac caii şi şi-ar dori să practice echitaţia, dar puţini o fac. De ce? În primul rând, este greu să descoperi locul unde poţi călări în Bucureşti, dacă nu chiar imposibil pentru cei care nu au maşină. În al doilea rând, puţinele locuri unde ai norocul de a găsi condiţii bune îţi oferă neplăcuta surpriză de a te lovi de preţuri nu tocmai accesibile.

Iată totuşi că un eveniment special a adus o rază de speranţă în sufletele celor care credeau că nici măcar nu pot vedea de aproape un cal. O trupă alcătuită din iubitori de cai, artişti de circ şi acrobaţi, condusă de Cezar Manolescu şi Filimon Iordache, a decis să îmbine lumina, dinamica, muzica şi forţa unui simbol, respectiv calul, în cadrul unui spectacol între vis şi realitate.

Acest animal atât de blând, dar în acelaşi timp puternic, atât de afectuos şi totuşi, uneori, nărăvaş şi-a legat pentru totdeauna destinul de cel al omului. În secolul trecut, rolul cailor s-a diminuat treptat, dezvoltându-se astfel tot mai mult arta echitaţiei, iubitorii de cai încurajând acest fapt. De aceea, preţurile cailor şi ale serviciilor de întreţinere a acestora au explodat, reprezentând un impediment major în calea celor care, deşi îndrăgesc această fiinţă, nu au resursele materiale necesare cumpărării, creşterii şi întreţinerii unui cal.

16 persoane, fete şi băieţi, fac parte din echipa ce dă viaţă acestui spectacol. Se cunosc de mult, unii sunt tineri care abia acum învaţă tainele apropierii de această fiinţă minunată care este calul, dar şi de spectacol în sine. Alţii cunosc pe de rost această meserie. Fie că se numesc Luminiţa Filimon, Lucian Cornel, Cezar Manolescu sau Iordache Filimon, ca proprietari ai cailor ce iau parte la spectacol, dar şi ca protagonişti, fie că se numesc Mircea Tudor, producător, ei sunt uniţi de o dragoste comună, calul, iar visul lor este acela de a arăta românilor că se poate face artă şi altfel. Ideea i-a aparţinut lui Cezar Manolescu.

De fapt, l-a frământat vreme de 20 de ani, dar abia acum, cu ajutorul sponsorilor, a reuşit să înfiinţeze asociaţia "Galop", punându-şi astfel în practică visul.

Conceptul spectacolului are ca idee principală identitatea naţională şi se vrea un catalizator în relansarea ideii de comuniune dintre om şi cal, cu vechi tradiţii în spaţiul nostru spiritual şi geografic şi iniţierea unor preocupări sistematice în direcţia componentelor artistice ale reprezentaţiilor ecvestre cu vechi tradiţii în Europa. Spectacolul va fi introdus în lista oficială de manifestări a Ministerului Afacerilor Externe şi va fi subiectul unei puternice campanii de promovare, ca element inedit de relansare a spiritului artistic şi de virtuozitate ecvestră în România.

Spectacolul va fi înregistrat de una dintre televiziunile principale de divertisment şi va fi subiectul unui DVD produs de Asociaţia Ecvestră "Galop" şi distribuit în toată ţara.

MB Telecom-Ltd SRL şi Asociaţia Ecvestră "Galop", organizatorii evenimentului, speră ca astfel să fie iniţiat un curent nou în preocupările ecvestre din ţara noastră. Prin simpla sa prezenţă, calul inspiră viaţă, libertate, având şi un efect consolant prin căldura pe care o emană. Faptul că el trebuie hrănit, adăpat, dresat şi îngrijit produce un schimb, unde se dă şi se primeşte reciproc.

Este şi aceasta o formă de terapie. În acest domeniu, persoana aflată pe un cal învaţă să se adapteze la mişcările acestuia din urmă, să-şi asume ritmul lui, este activă şi execută exerciţii de gimnastică şi jocuri de dexteritate. Această terapie poate fi exploatată de clientela instituţiilor de pedagogie curativă, de copii şi adulţi cu diferite probleme corporale, psihice şi cognitive. Spectacolul "Galop show" poate reprezenta primul pas spre bucuria de a trăi, spre libertatea aceea interioară la care năzuim cu toţii.

Poate fi primul pas spre revigorarea relaţiei pe care noi, românii, o aveam până nu demult cu prietenul nostru, calul. Preţul unui bilet la acest spectacol nu depăşeşte 50 RON, iar pentru copii, 35 RON. Pentru grupuri de zece sau mai multe persoane există reduceri.

 

O relaţie bazată pe încredere
Acrobaţiile din cadrul spectacolului "Galop show" nu pot decât să ne readucă în memorie adevăratele calităţi ale calului. El reprezintă simbolul eleganţei, nobleţei, frumuseţii, vitalităţii. Prin căldura pe care o emană inspiră viaţă. Nu întâmplător a devenit însoţitorul şi prietenul omului. Aspectul său impunător, mişcările de un rafinament ce te lasă fără cuvinte de cele mai multe ori, inteligenţa şi căldura cu care te priveşte, toate te determină să crezi că acest animal este întruchiparea perfecţiunii.

Exteriorul său ascunde un suflet complex, sensibil şi înţelegător. Din acest motiv este folosit şi în scopuri medico-terapeutice cu rezultate mai mult decât evidente. În faţa unui cal nu poţi să-ţi ascunzi emoţiile. Dacă eşti furios, va fi şi el, dacă eşti fericit, cu siguranţă, bucuria ta va ajunge la el. Se creează astfel o relaţie de încredere între cal şi călăreţ.

×
Subiecte în articol: prieteni dragi