x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cataracta operata intr-un minut

Cataracta operata intr-un minut

22 Mar 2006   •   00:00

Face o incizie extrem de mica, intre 1,8 si 2 milimetri. Prin aceasta patrunde cu un instrument in interiorul ochiului, in nucleul cristalinian dur. Il fragmenteaza in patru, dupa care are loc aspiratia acestor fragmente cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Totul cu o mare economie de ultrasunete. Deoarece cu cat este mai mica doza de ultrasunete, cu atat viitorul ochiului este mai sigur si recuperarea lui mai rapida. Este o operatie de cataracta care se deruleaza intr-un minut si 29 de secunde.

Tehnici proprii

Acesta este un episod din miraculoasa serie de sase operatii de cataracta efectuate la Bucuresti de celebrul chirurg oftalmolog japonez Takayuki Akahoshi, director la Ophtalmology Mitsui Memorial Hospital din Tokyo. Reputatul chirurg a revenit in Romania dupa cinci ani. Duminica, 30 aprilie, pe la ora 22:00, era la Spitalul Clinic de Oftalmologie. Conf. dr. Monica Pop spune ca chirurgul japonez a venit de la aeroport direct la spital, pentru a selecta din 15 pacienti ai Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice sase persoane pentru a le opera a doua zi. Si a ales cazuri cat mai diferite din dorinta de a oferi celor care l-au urmarit cat mai multe informatii. Operatiile au fost transmise in direct spre beneficiul catorva sute de oftalmologi romani din intreaga tara. Tehnica "Phaco Prechop", pusa la punct de chirurgul japonez, se suprapune pe o alta idee revolutionara: fasciculul de ultrasunete torsionare. Akahoshi foloseste o tehnica proprie, cea a "Phaco Prechop-urilor", jetul de ultrasunete torsionare si cristalinul restor. Aceste elemente permit pacientului refacerea rapida. In plus, el nu mai are nevoie de ochelari nici pentru aproape, nici pentru distanta, precizeaza profesorul doctor Benone Carstocea.

Costisitoare

Acest tip de operatii sunt recomandate si copiilor si adultilor, dar in special persoanelor active. Sunt operatii costisitoare, de aproximaiv 40 de milioane de lei, suma greu de suportat de romanul de rand.

In Romania se opereaza mult mai putine cazuri de cataracta, fata de cate persoane au nevoie de o interventie chirurgicala oftalmologica. In 2005 s-au inregistrat 32.000 de operatii de cataracta, in timp ce in Ungaria, in acelasi an, s-au efectuat 64.000 de asemenea interventii. Estimativ, in Romania, tara cu o populatie mai numeroasa decat a Ungariei, ar trebui sa se inregistreze aproximativ 70.000 de operatii de cataracta anual, pentru a se diminua pericolul orbirii din cauza acestei boli.

PERSONALITATE. Doctorul Takayuki Akahoshi are 49 de ani si opereaza din 1982. Este un virtuoz in chirurgia cataractei, in Japonia realizand aproximativ 40 de operatii zilnic. Este detinatorul recordului de viteza in executarea unei operatii de cataracta: un minut si 29 de secunde. Pentru tehnica revolutionara proprie "Phaco Prechop" si instrumentele adecvate acesteia, care ii poarta numele, dr. Takayuki Akahoshi a fost recompensat cu 10 premii internationale
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul operaţii cataracta