x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cine n-ar vrea sa aiba o casa verde...

Cine n-ar vrea sa aiba o casa verde...

30 Noi 2006   •   00:00

Am mai scris despre sere si continuam sa scriem pentru ca multi cititori sunt interesati de subiect. A-ti construi o sera, fie ea si una de mici dimensiuni, presupune o atenta documentare, indrumarea unui specialist si, desigur, multa pasiune

MEREU VERDE

Am mai scris despre sere si continuam sa scriem pentru ca multi cititori sunt interesati de subiect. A-ti construi o sera, fie ea si una de mici dimensiuni, presupune o atenta documentare, indrumarea unui specialist si, desigur, multa pasiune.

Cunoastem, si pe aceia care au apelat la noi i-am si popularizat, oameni care si-au construit mici sere in balcon. Pe o terasa inchisa ori chiar intr-un colt, pe terasa blocului. In tarile civilizate, ceea ce englezii numesc "green house" ocupa suprafete impresionante ca intindere, fenomenul trecand de limitele unui simplu hobby si devenind unul de masa. Cat mai mult spatiu verde, nici un metru de pamant necultivat si neingrijit este o adevarata obsesie sociala, iar aducerea gradinii in interiorul casei ori intr-o extensie a acesteia face viata mai frumoasa, mai senina, mai lunga - spun specialistii.

Nu va temeti de costuri. Asa cum am mai scris si cu alta ocazie, prima problema pe care si-o pune cel care vrea sa construiasca o sera e legata de valoarea investitiei intiale. Desigur, costurile pentru constructia propriu-zisa sunt in directa relatie in primul rand cu dimesiunile serei.

O sera de mici dimensiuni va presupune cheltuieli initiale, dar si costuri ulterioare de intretinere mai mici. Serele mari, care se intind pe suprafete apreciabile, cer sume de bani importante si o munca sustinuta, continua. Singurul avantaj al unei astfel de intreprinderi pare a fi acela ca ele se pot lesne transforma in afaceri profitabile devenind in timp surse importante de venit.

Pentru pasionatii de plante si flori solutia pe care si noi si specialistii o recomandam este cea dintai, adica sera cu o suprafata de pana la 20 de metri patrati, bine organizata si spectaculoasa prin speciile plantate.

Horticultura e stiinta si arta. Horticultura, inainte de a fi o arta, este stiinta. Arta e la indemana tuturor pasionatilor, dar ea cere, pe langa pasiune, cunostinte temeinice in domeniu. Aici si experimentul isi are rolul si farmecul sau, dar inainte de el trebuie sa se aseze experienta, lucrul facut "ca la carte", aplicarea metodelor verificate si exploatarea stiintei dobandite de catre profesionisti.

Ingrijire specifica. Fiecare specie de planta cere un tratament si o ingrijire specifice, iar alaturarea mai multor specii intr-un areal limitat si inchis nu se poate face in nici un caz intamplator sau dupa bunul plac, ci numai conform unor reguli obligatorii.

Asadar, inainte de a va apuca sa construiti o sera trebuie sa fiti siguri ca aveti cunostintele necesare si suficiente pentru ca ea sa devina un motiv de reala bucurie si nu sa se transforme intr-o pagubitoare sursa de stres. Cunosc un om (nu sunt autorizata sa-i dau numele) care e de profesie inginer electronist. Cu ani in urma, pasionat de flori, s-a apucat sa studieze stiinta de a le cultiva, iar acum a devenit unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in cresterea plantelor si in amenajari de gradini.

Tenacitatea autodidactului. Un autodidact care prin pasiune si tenacitate a ajuns la arta pe drumul cunosterii pur stiintifice. Ca el, multi pasionati sunt la stadiul de initiere si apeleaza la literatura de specialitate sau la consultanta unor profesionisti. Am scris toate acestea mai cu seama pentru ca in cazul intretinirii unei sere costurile se dubleaza, iar bunele intentii nu sunt suficiente. Ele trebuiesc sustinute de o temeinica insusire si cunoastere a tuturor factorilor care concura la obtinerea unor rezultate spectaculoase si laudabile.
ATENTIE!
La prima vedere a avea o sera a ta pare a fi o minunata si reconfortanta joaca, un motiv de nesfarsita si abundenta bucurie. In fapt, o sera este un mic laborator in organizarea si sustinerea caruia fiecare amanunt conteaza, de la cele de ordin pur tehic legate de caldura, lumina sau umiditate, pana la cele dictate de organizarea "materialului verde". O intreaga industrie de produse specifice, de la semite si bulbi pana la pamanturi si ingrasaminte, solutii si prafuri impotriva daunatorilor presupune, inca o data, o temeinica informare
Spatiile mici ofera o buna oportunitate de a construi sera visata. De regula, in aceste cazuri investitiile sunt nesemnificative, iar intretinerea se face fara eforturi sau cheltuieli mari. In schimb, satisfactiile pasionatului sunt multiple si bucuria de a te afla intr-un astfel de loc este nemasurata. Doua reguli se impun aici cu strajnicie: perfecta organizare si mai ales evitarea exceselor in cantitatea si diversitatea speciilor plantate.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul seră