x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copii şi artişti decorează staţia Piaţa Victoriei

Copii şi artişti decorează staţia Piaţa Victoriei

10 Iul 2008   •   00:00

La momentul încheierii ediţiei, în Bucureşti avea loc cea de-a doua fază a unei manifestări originale ce are ca şi obiectiv "schimbarea la faţă" a staţiei de metrou Piaţa Victoriei.

La momentul încheierii ediţiei, în Bucureşti avea loc cea de-a doua fază a unei manifestări originale ce are ca şi obiectiv "schimbarea la faţă" a staţiei de metrou Piaţa Victoriei.

Proiectul de decorare a staţiei, sugestiv intitulat Bucureşti metroART, este organizat de Asociaţia din Pod în cadrul programului de artă publică şi comunitară I love Bucharest.


Meritele proiectului
De ce spunem noi că este interesant acest proiect? Pentru că urmăreşte prezentarea la nivel, să-i spunem ilustrativ-decorativ, în cadrul staţiei de metrou a unor obiective turistice cu care Bucureştiul are a se mîndri, respectiv: Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional de Geologie. O putem numi şi o contribuţie la formarea identitară a Capitalei noastre, celor care călătoresc cu metroul fiindu-le stîrnită atenţia şi semnalată prezenţa în imediata vecinătate a acestor puncte de reper, unice în peisajul bucureştean, naţional şi chiar european.


Ateliere de creaţie
Mai este interesant şi pentru felul în care s-a ales să se materializeze toată această poveste. Anume cu ajutorul copiilor, într-o primă fază. Aceştia transpun în lucrări artistice propria viziune privitoare la aceste muzee, prin ateliere de creaţie susţinute în cadrul lor fiind astfel inspiraţi la faţa locului de "ofertă".

Lucrările copiilor vor fi adunate într-o expoziţie ce se va vernisa în toamnă la Galeria Mora, iar unele dintre acestea le veţi putea vedea la metrou în locul panourilor publicitare.

O a doua fază a proiectului se va desfăşura în toamnă, cînd artiştii, inspiraţi de ceea ce copiii au creat timp de trei săptămîni, vor propune concepte artistice pentru decorarea staţiei de metrou de-aici. Se vor alege cîteva şi de public, şi de un juriu special format.

Noua "fizionomie" a staţiei de metrou va fi realizată în cursul anului viitor.


În prima săptămînă (24-28 iunie), copii au lucrat împreună cu artişti români şi englezi la Muzeul Ţăranului Român, unde au creat o casă ţărănească în miniatură, un copac... fermecat, un balaur din poveste, cărticele şi broderii. Au continuat apoi la Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (2-6 iulie) cu lucrări decorative avînd ca temă păsările migratoare, peştii, animalele fantastice, pe cale de dispariţie sau dispărute deja, printre care, bineînţeles, dinozauri, iarla acest moment (9-13 iulie) atelierele de creaţie au loc la Muzeul Naţional de Geologie

×