x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel cere Statelor Unite să oprească finanţarea către ONU dacă organizaţia recunoaşte Palestina

Israel cere Statelor Unite să oprească finanţarea către ONU dacă organizaţia recunoaşte Palestina

de Redacția Jurnalul    |    07 Mai 2024   •   19:00
Israel cere Statelor Unite să oprească finanţarea către ONU dacă organizaţia recunoaşte Palestina

Israel cere Statelor Unite să oprească finanţarea către ONU dacă organizaţia recunoaşte Palestina ca stat.

Ambasadorul la ONU, Gilad Erdan, afirmă că un proiect de rezoluţie a Adunării Generale care recunoaşte palestinienii ca fiind calificaţi pentru a deveni membri cu drepturi depline ai ONU contravine Cartei fondatoare a ONU şi le-ar conferi palestinienilor statutul de facto şi drepturile unui stat, potrivit Times of Israel, citat de ZF.

„Dacă va fi aprobat, mă aştept ca Statele Unite să oprească complet finanţarea ONU şi a instituţiilor sale, în conformitate cu legislaţia americană”, spune Erdan, precizând că adoptarea de către Adunarea Generală nu ar schimba nimic pe teren.

Conform legislaţiei americane, Washingtonul nu poate finanţa nicio organizaţie ONU care acordă statutul de membru cu drepturi depline oricărui grup care nu are „atributele recunoscute la nivel internaţional” ale unui stat. În 2011, SUA au oprit finanţarea agenţiei culturale a ONU, UNESCO, după ce palestinienii au devenit membri cu drepturi depline.

„Rămâne punctul de vedere al SUA că drumul către un stat pentru poporul palestinian este prin negocieri directe”, a declarat Nate Evans, purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU.

„Suntem conştienţi de rezoluţie şi ne reiterăm îngrijorarea faţă de orice efort de a extinde anumite beneficii entităţilor atunci când există întrebări nerezolvate cu privire la faptul că palestinienii îndeplinesc în prezent criteriile prevăzute de Cartă”, spune el.

Se crede că SUA furnizează aproximativ o treime din bugetul ONU.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Israel SUA palestina