x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum va fi reabilitarea cladirilor?

Cum va fi reabilitarea cladirilor?

08 Mar 2007   •   00:00

LA BLOC, DAR ALTFEL
O actiune care este parte a politicii energetice a statului
LA BLOC, DAR ALTFEL
O actiune care este parte a politicii energetice a statului

Consdierand problema reabilitarii termice a cladirilor una de larg interes cetatenesc si cu implicatii socio-economice importante, deschidem acest subiect dezbaterii publice prin publicarea informatiilor furnizate de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Vom face de la bun inceput precizarea ca aceste informatii ne-au parvenit prin intermediul Biroului de presa al MTCT, toate stradaniile noastre de a ajunge la departamentul sau functionarul care urmeaza sa coordoneze acesta actiune de mare amploare pierzandu-se intr-un adevarat labirint birocratic ce pare a avea o singura iesire: numitul Birou de presa.

In acord cu directiva UE

Directiva 2002/91/EC privind performanta energetica a cladirilor viza sectoarele rezidential si tertiar care acopera cea mai mare parte a fondului de cladiri din Uniunea Europeana. O alta directiva comunitara, 2006/32/CE, impune fiecarui stat membru reducerea consumurilor energetice cu 9% pe durata a 9 ani, prin implementarea de masuri si actiuni la nivel national incluse in planuri pentru eficienta energetica. In Romania aceste documente insusite de Consiliul Europei au fost insusite la nivel guvernamental prin promovarea si votarea Legii nr. 372/2005.

Conform expertilor, constructiile autohtone cele mai deficitare din punct de vedere energetic sunt cele executate in perioada 1950-1985. Acestea sunt constructii cu inchideri din prefabricate de beton armat (aproximativ 8.000 de cladiri cu regim de inaltime P+3 pana la P+10 etaje).

Pentru limitarea pierderilor energetice ele vor fi incluse in programe anuale de reabilitare termica, la solicitarea asociatiei de proprietari. Aceste asociatii vor avea un rol important atat in ce priveste decizia asupra cuantumului si valorilor lucrarilor, cat si atragerea fondurilor necesare.

Cat costa, cine plateste

Pentru a se calcula costurile vor trebui mai intai efectuate expertize termice si energetice, pentru a afla cat se consuma si cat se pierde. Dupa incheierea acestui audit energetic se vor stabili masurile ce trebuiesc luate pentru imbunatatirea situatiei, precum si costul lucrarilor. Operatiunile de rebilitare termica, aplicabile pe tipuri de cladiri (blocuri sau locuinte individuale), vor produce efectul de economie energetica in raport cu valoarea investitiilor aferente. Cuantumul finantarii cheltuielilor pentru lucrarile de reabilitare termica este reglementat de Legea nr. 260/2006 care a aprobat OUG 187/2005. Conform acestei legi finantarea va avea urmatoarele surse:
  • 34% alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul MTCT
  • 33% fonduri aprobate anual cu acesta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene
  • 33% fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene

    Cateva neclaritati

    Nu stim daca vreo lege sau vreo norma metodologica de aplicare stabileste in ce fel vor fi selectionate firmele ce vor realiza auditul energetic si nici firmele ce vor prelua comenzile de executare a lucrarilor.

    De asemenea, este inca destul de neclara pozitia in care se alfa in interiorul procesului asociatiile de proprietari, in ce limite se incadreaza puterea lor de decizie si, pentru asociatiile care nu dispun de fondurile necesare, sansele de a atrage "alte surse de finantare legal constituite" (inclusiv mult laudatele fonduri ale Uniunii Europene). Sunt, de asemenea, destul de "alunecoase" referirile la fondurile ce vor proveni din bugetele MTCT si din bugetele locale, atat timp cat se foloseste formularea "in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie".
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul