x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dacia: Piesele auto, 10% chinezisme!

Dacia: Piesele auto, 10% chinezisme!

de Dragos Stoica    |    15 Feb 2010   •   00:00

Comerţul cu piese de schimb contrafăcute a atins în România valori record, care au provocat grupului Renault pagube de peste cinci milioane de euro anual.

Criza economică şi eterna tentaţie a românilor de a cumpăra piese auto mai ieftine decât preţul pieţei a deschis larg uşa afacerilor cu marfă contrafăcută. Conform unor cercetări făcute în ultima perioadă de grupul Renault, peste 10% din piesele auto care se regăsesc în comerţul românesc sunt produse piratate, majoritatea lor covârşitoare provenind din China. Cele mai falsificate sunt componentele de caroserie (bare de protecţie, sigle, măşti de plastic etc.), plăcuţele de frână şi componentele sistemelor de direcţie (bucşe, pivoţi etc.).

Conform directorului de calitate şi servicii al companiei Renault, Jean Francois Martin, pierderile înregistrate anul trecut în România numai de constructorul francez se ridică la peste cinci milioane de euro, în vreme ce la nivel mondial cifra de afaceri a comerţului cu piese piratate se ridică la fabuloasa sumă de 250 de miliarde de euro.

În urma unei demonstraţii efectuate azi de Dacia, piesele de plastic contrafăcute au fost fărâmate în zeci de bucăţi după numai câteva lovituri de ciocan, în timp ce produsele originale abia dacă au fost zgâriate. Totodată, o Dacia Sandero echipată cu plăcuţe originale de frână şi care a rulat cu 130 km/h s-a oprit, în urma unei frâne de urgenţă, în condiţii de maximă siguranţă după 80 de metri. Aceeaşi maşină, dar cu plăcuţe contrafăcute, a avut apoi nevoie de 110 metri pentru oprire, fără ca ABS-ul să intre în funcţiune.



×
Subiecte în articol: auto